Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης μέσα σε ένα χρόνο, κάτι στο οποίο πιθανότητα συνέβαλε η πανδημία του κορονοϊού, καθώς η αλματώδης αύξηση σχετίζεται άμεσα με τα lockdown.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα λύματα της Αττικής, τον Νοέμβριο του 2019 οι χρήστες στο Λεκανοπέδιο ήταν 4.200.
Μερικούς μήνες αργότερα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020 και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ο αριθμός των χρηστών διπλασιάστηκε και έφτασε στα 13.400 άτομα ανά ημέρα.
Οπως εξηγεί στο Protagon ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, από την ανάλυση στα λύματα της Αττικής προέκυψε ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των χρηστών υπολογίζεται στους 16.800 την ημέρα, δηλαδή είναι τετραπλάσιος σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.
Οι μετρήσεις γίνονται με βάση τις αναλύσεις από τα λύματα της Αττικής και με την παραδοχή ότι κάθε δόση είναι 100 mg και αντιστοιχεί σε ένα άτομο ανά 24 ώρες.
Μεγάλη αύξηση και στη χρήση ψυχοδραστικών
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε κατά το ίδιο διάστημα και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, που ανήκουν στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών.
Συγκεκριμένα, στην εξέταση των λυμάτων της Ψυττάλειας εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις η δραστική ουσία οξαζεπάμη, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη. Το φάρμακο χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την αντιμετώπιση του στρες, της αϋπνίας και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.
«Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο φάνηκε αύξηση των αγχολυτικών και κάποιες δραστικές ουσίες, μάλιστα, αυξήθηκαν πάρα πολύ», αναφέρει ο καθηγητής.
Το πρόγραμμα ανίχνευσης ψυχοδραστικών ουσιών και άλλων χημικών ενώσεων του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Θωμαΐδη, είναι αυτό πάνω στο οποίο βασίστηκε και το πρόγραμμα της πρώιμης ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010 και από τότε κάθε χρόνο ανιχνεύει τη χρήση φαρμάκων, ψυχοδραστικών και ναρκωτικών ουσιών, στοιχεία που αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για τη χάραξη πολιτικών στην Υγεία.
Ενδιαφέρον παρουσίαζαν τα στοιχεία, επίσης, και κατά την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης των λυμάτων, κατά την περίοδο 2012– 2014, είχε παρατηρηθεί και πάλι πολύ μεγάλη αύξηση των ψυχοφαρμάκων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και επίσης μια σταδιακή αύξηση των διεγερτικών ναρκωτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη.