Οι αρχές στη Σαουδική Αραβία έχουν εκτελέσει πάνω από 100 πολίτες άλλων χωρών από την αρχή του 2024, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις τους.
Το νούμερο αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, σύμφωνα με οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Σάββατο, «ο Μούσα Σάλεχ, υεμενίτης υπήκοος», εκτελέστηκε στη Νατζράν (νότια), μετά την καταδίκη του για διακίνηση ναρκωτικών, μετέδωσε το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η θανάτωσή του ανέβασε στους 101 τον αριθμό των αλλοδαπών που έχουν εκτελεστεί στο βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την καταμέτρηση του AFP.
«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων ξένων μέσα σε μόνο μια χρονιά», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάχα αλ Χάτζι, εκπρόσωπος της οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ESOHR, η οποία έχει την έδρα της στο Βερολίνο.
Το 2023, όπως και το 2022, ο αριθμός των εκτελέσεων αλλοδαπών είχε ανέλθει σε 34.
Η εφαρμογή της θανατικής ποινής από το Ριάντ έχει επικριθεί επανειλημμένα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τονίζουν πως η καταφυγή σ’ αυτή είναι υπερβολικά συχνή και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη σύγχρονη και μεταρρυθμιστική εικόνα της που θέλει να προβάλλεται η Σαουδική Αραβία σε διεθνές επίπεδο.
Η Σαουδική Αραβία το 2023 εκτέλεσε τους περισσότερους ανθρώπους από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο κράτος. Μόνο η Κίνα και το Ιράν εκτέλεσαν περισσότερους, κατά τη Διεθνή Αμνηστία.
Τον Σεπτέμβριο, το Γαλλικό Πρακτορείο καταμετρούσε συνολικά 198 εκτελέσεις μέσα στο 2024, τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών. Είχε ήδη ξεπεράσει τα δυο προηγούμενα ρεκόρ, τις 196 εκτελέσεις το 2022 και τις 192 το 1995.
Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν με ταχύ ρυθμό έκτοτε και την Κυριακή είχαν φθάσει τις 247.
Ο απολογισμός αυτός αποδεικνύει πως οι δηλώσεις του πρίγκιπα διαδόχου και de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν —ο οποίος διαβεβαίωνε το The Atlantic το 2022 ότι το βασίλειο έχει σχεδόν καταργήσει τη θανατική ποινή και πλέον επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις επικίνδυνων εγκληματιών που θέτουν ζωές σε κίνδυνο— δεν είχαν και πολλή σχέση με την πραγματικότητα.
Ο Τζιντ Μπασιούνι, διευθυντής του τμήματος για τη Μέση Ανατολή της Reprieve, ΜΚΟ η οποία διεξάγει εκστρατεία εναντίον της εσχάτης των ποινών, μίλησε για «κρίση», για αριθμό εκτελέσεων «άνευ προηγουμένου στη Σαουδική Αραβία», λογαριάζοντας πως θα ξεπεράσουν τις 300 φέτος.
Στους αλλοδαπούς που εκτελέστηκαν από την αρχή της χρονιάς συγκαταλέγονται 21 άτομα από το Πακιστάν, 20 από την Υεμένη, 14 από τη Συρία, 10 από τη Νιγηρία, εννέα από την Αίγυπτο , οκτώ από την Ιορδανία και επτά από την Αιθιοπία. Εκτελέστηκαν επίσης πολίτες από το Σουδάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ερυθραία και τις Φιλιππίνες.
Οι 69 από τους αλλοδαπούς είχαν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών.
Το 2022, η Σαουδική Αραβία έβαλε τέλος στο μορατόριουμ των εκτελέσεων για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών το οποίο εφάρμοζε για τρία χρόνια.
Οι αλλοδαποί συχνά είναι «θύματα των μεγάλων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ευαλωτότητά τους», σύμφωνα με τον Χάτζι, που τόνισε ακόμη πως «υφίστανται σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη σύλληψή τους ως την εκτέλεσή τους».