Ουρές τούρκων ψηφοφόρων σε εκλογικό τμήμα της Φρανκφούρτης | REUTERS/Timm Reichert
Επικαιρότητα

Ρεκόρ προσέλευσης των Τούρκων της Γερμανίας στις εκλογές επιβίωσης του Ερντογάν

Οι κάλπες για τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα της Διασποράς έκλεισαν την Τρίτη και οι ψήφοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία για να καταμετρηθούν. Αύξηση της συμμετοχής κατά 25% σε σχέση με το 2018 υπολόγισε το τουρκικό προξενείο στο Βερολίνο. Μείωση της στήριξης στον τούρκο πρόεδρο αναμένουν οι αναλυτές
Protagon Team

Ουρές σχημάτισαν οι τούρκοι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν για τις τουρκικές εκλογές στη Γερμανία, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα της Διασποράς.

Τα ψηφοδέλτια από το εξωτερικό μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Τουρκία την Τετάρτη για να καταμετρηθούν, αφού η ψηφοφορία έκλεισε την Τρίτη για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό. Οι κάλπες για την τουρκική Διασπορά είχαν ανοίξει στις 27 Απριλίου.

Οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγό του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), να προηγείται με 5% του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τούρκους ψηφοφόρους, η Γερμανία αποτέλεσε κομβικό σημείο στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων, τόσο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όσο και του CHP. Τα υποψήφια κόμματα γέμισαν τις γερμανικές πόλεις με αφίσες και έστειλαν λεωφορεία για να συγκεντρώσουν τους υποστηρικτές τους, ανέφερε το Politco.

«Σίγουρα έχουμε συμμετοχή άνω του 50% των ψηφοφόρων» δήλωσε ο τούρκος πρεσβευτής στη Γερμανία, Μπασάρ Σεν, την Τρίτη. Αντίστοιχα, το 2018, η συμμετοχή είχε φτάσει το 46%. Το τουρκικό προξενείο στο Βερολίνο προέβλεψε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στη γερμανική πρωτεύουσα, κατά 25%, σε σχέση με τη συμμετοχή στις εκλογές του 2018.

Παραδοσιακά, οι τούρκοι ψηφοφόροι στο εξωτερικό ψηφίζουν υπέρ του Ερντογάν, ο οποίος τους έδωσε δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 το κόμμα του τούρκου προέδρου έλαβε το 52% των ψήφων στην Τουρκία και το 64% των ψήφων στη Γερμανία.

Τούρκοι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του Bερολίνου (REUTERS/Annegret Hilse)

Σύμφωνα με τον Γιοκάι Σοφούογλου, πρόεδρο της Τουρκικής Κοινότητας της Γερμανίας, μιας μη κυβερνητικής και μη κομματικής οργάνωσης, για πολλούς ανθρώπους αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές.

Μόνο στο Βερολίνο υπάρχουν περίπου 100.000 Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενας από αυτούς, ο Κιλίτς Αχμέτ, είπε στο Politico: «Ψήφισα τον Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από 20 χρόνια. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια αλλαγή. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν, αλλά φέτος οι περισσότεροι μπορεί να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση».

Οπως σημειώνει το Politico, ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει τα αντιδυτικά συναισθήματα που τρέφουν όσοι τούρκοι μετανάστες αισθάνονται απομονωμένοι στο εξωτερικό. «Ανθρωποι που έχουν υποστεί δομικές διακρίσεις ή αντιμετωπίζουν αντιτουρκικό και αντιμουσουλμανικό ρατσισμό στη Γερμανία και σε άλλες Δυτικές κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίες» στηρίζουν τον Ερντογάν, επισήμανε ο Οζγκούρ Οζβατάν, ερευνητής για θέματα ενσωμάτωσης μεταναστών στο Πανεπιστήμιο Χάμπολντ του Βερολίνου.

Η εκστρατεία του ΑΚΡ στην Ευρώπη οργανώνεται κυρίως από την Ενωση Διεθνών Δημοκρατών (UID), την οποία οι γερμανικές αρχές περιγράφουν ως «λομπίστα» του κυβερνώντος κόμματος.

Τους τελευταίους μήνες, βουλευτές του ΑΚΡ ταξίδεψαν επανειλημμένως στη Γερμανία για να μιλήσουν σε τζαμιά και σε εκδηλώσεις τουρκικών συλλόγων που διοργανώθηκαν από την UID, παρόλο που οι γερμανικοί διπλωματικοί κανόνες απαγορεύουν σε ξένους πολιτικούς να προσκαλούνται για προεκλογική εκστρατεία τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.