O «ανώτατος ηγέτης» του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με συγγενείς θύματος της επίθεσης του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού | Office of the Iranian Supreme Leader/WANA/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ρεκόρ δεκαετίας στις εκτελέσεις έκανε το Ιράν

Το καθεστώς των μουλάδων σκότωσε 853 άτομα το 2023 – οι περισσότεροι εκτελέστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών, χωρίς να λείπουν και οι διαδηλωτές από τον μαύρο κατάλογο
Protagon Team

Καθώς η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ανεβαίνει κάθε ημέρα και περισσότερο και επαπειλείται νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, τα διεθνή μέσα έστρεψαν τους προβολείς τους στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας στις εκτελέσεις, έγραψε η Washington Post, διασαφηνίζοντας ότι οι μισές και πλέον από τις 853 εκτελέσεις του 2023 αφορούσαν υποθέσεις ναρκωτικών. Το μέσο της αμερικανικής πρωτεύουσας δανείστηκε τα σχετικά στοιχεία από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η διακίνηση ναρκωτικών είναι σημαντικό πρόβλημα στο Ιράν, συνέχισαν οι Αμερικανοί. Αν και οι εκτελέσεις που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μειώθηκαν στο διάστημα 2018-2020, καθώς ο νέος νόμος εστίασε στην τιμωρία των εμπόρων, από το 2021 και την εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στην προεδρία επανήλθε η σκληρή προσέγγιση στο θέμα.

Λόγου χάρη, και η απλή κατοχή ναρκωτικής ουσίας ενδέχεται να τιμωρηθεί με θάνατο επειδή «διαδίδει τη διαφθορά επί Γης». Το κυρίαρχο ζήτημα πάντως είναι οι εκτελέσεις με πολιτικό κίνητρο, δηλαδή των αντικαθεστωτικών.

Η καταπίεση στο εσωτερικό του Ιράν οδήγησε σε αύξηση των εκτελέσεων διαδηλωτών. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες διαδηλώσεις στο Ιράν ξέσπασαν μετά τον φόνο της Κούρδισσας Μάσα Αμινί σε αστυνομικό τμήμα «ηθικής» όπου είχε προσαχθεί επειδή δεν φορούσε «σωστά» τον κεφαλόδεσμό της.

Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές έχουν εκτελεστεί σε σχέση με την εξέγερση του 2022, έγραψε η Post, και οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον άλλοι έξι κινδυνεύουν με εκτέλεση.

Η Post, πάντα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, σημείωσε ότι οι οικογένειες των εκτελεσθέντων, είτε για υποθέσεις ναρκωτικών είτε για πολιτική ανυπακοή, κρατούν κλειστά τα στόματά τους προς τα διεθνή μέσα επειδή έχουν τρομοκρατηθεί από το ιρανικό καθεστώς.