Από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, 6 εκατομμύρια Αφρικανοί απήχθησαν και μεταφέρθηκαν με τη βία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με πορτογαλικά πλοία, για να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα, κυρίως της Βραζιλίας. Μέχρι σήμερα η Πορτογαλία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για αυτή την πτυχή του παρελθόντος της και ελάχιστα διδάσκονται στα σχολεία της για τη δουλεία, σύμφωνα με τον Guardian.
Αντιθέτως, η αποικιοκρατική περίοδος της Πορτογαλίας, η οποία είχε υποτάξει χώρες όπως η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήριο και το Ανατολικό Τιμόρ, καθώς και τμήματα της Ινδίας, αποτελεί μέχρι σήμερα πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τους περισσότερους από τους πολίτες της.
Μιλώντας την Τρίτη 25 Απριλίου με αφορμή την επέτειο της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» του 1974, η οποία ανέτρεψε τη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα, ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή απολογία, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.
«Το να απολογηθείς είναι μερικές φορές το ευκολότερο πράγμα: απολογείσαι, γυρίζεις την πλάτη σου και η δουλειά έχει γίνει» είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» για το παρελθόν και να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Ντε Σόουζα έκανε τα σχόλια αυτά μετά την πρώτη επίσκεψη στην Πορτογαλία –και στην Ευρώπη γενικότερα– του βραζιλιάνου προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά την εκλογή του. Η Βραζιλία κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1822.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας σημείωσε επίσης ότι ο αποικισμός της Βραζιλίας είχε και θετικά σημεία, όπως τη διάδοση της πορτογαλικής γλώσσας και κουλτούρας. «Είχε όμως και πολύ κακές πλευρές, όπως η εκμετάλλευση των γηγενών πληθυσμών, η δουλεία, η θυσία των συμφερόντων των Βραζιλιάνων και της Βραζιλίας».