Ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας είναι ταταρικής καταγωγής από την Κριμαία και μουσουλμάνος | Shutterstock/photowalking
Επικαιρότητα

Ρουστέμ Ουμέροφ: Ο Τάταρος νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας

Γνωστός ως «Τάταρος της Κριμαίας», ο γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν πολιτικός που θα αντικαταστήσει τον Ολέξιι Ρέζνικοφ έχει πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις της χώρας του με τη Ρωσία
Protagon Team

Είναι νέος, μουσουλμάνος και φιλόδοξος. Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος πρόκειται να γίνει ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, είναι ηγετικό μέλος της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία την τελευταία πενταετία.

Ο Ουμέροφ γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τη χώρα στην οποία εξορίστηκε η οικογένειά του επί Στάλιν, και επέστρεψε στην Κριμαία της Ουκρανίας ως παιδί, όταν επιτράπηκε στους Τατάρους να επαναπατριστούν, στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, επισημαίνει ρεπορτάζ της Guardian.

Ο 41χρονος μουσουλμάνος ξεκίνησε την καριέρα του στις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνίας το 2004, και εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2019. Εκεί διετέλεσε συμπρόεδρος της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», μιας διεθνούς διπλωματικής προσπάθειας που στοχεύει στην ανατροπή της προσάρτησης της χερσονήσου το 2014 από τη Ρωσία.

Εργάστηκε για χρόνια ως σύμβουλος του ιστορικού ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ. Η Ρωσία απέσπασε τον έλεγχο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και προώθησε ένα «δημοψήφισμα» για την προσάρτησή της, που καταδικάστηκε ως παράνομο από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η κοινότητα των Τατάρων, η οποία αντιπροσώπευε το 12%-15% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, μποϊκόταρε σε μεγάλο βαθμό το δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, η Μόσχα απαγόρευσε το Μίτζλας –την παραδοσιακή συνέλευση της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων– χαρακτηρίζοντάς το «εξτρεμιστική οργάνωση», και έκτοτε φυλακίζει μέλη της κοινότητας, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια της περιοχής.

«Οι ρώσοι προπαγανδιστές επινόησαν την αφήγηση της διαίρεσης του ουκρανικού έθνους σε εθνότητες για να δικαιολογήσουν τις στρατιωτικές τους ενέργειες στο έδαφος της χώρας μας», είπε ο Ουμέροφ στην ιορδανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα AmmanNet, σε συνέντευξή του πέρυσι. «Δεν νιώθουμε κανένα σοβινισμό ή ισλαμοφοβία στην Ουκρανία σχετικά με την εθνικότητα, ή τη θρησκεία μας».

Τόσο μετά την προσάρτηση, όσο και μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, ο Ουμέροφ συμμετείχε σε παρασκηνιακές συνομιλίες με ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για ανταλλαγές κρατουμένων υψηλού προφίλ και εκκενώσεις αμάχων.

Ο πολιτικός από την Κριμαία ήταν μέρος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, και συμμετείχε σε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διαδρόμου εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία έκτοτε αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά, κατηγορώντας την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι δεν τήρησαν μέρος της συμφωνίας για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ο Ουμέροφ διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας – ένας ιδιαίτερα σκληρός και απαιτητικός ρόλος στην Ουκρανία, όπου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, την οποία εποπτεύει, μαστίζεται από διαφθορά.

Στη δήλωσή του μέσω βίντεο όπου ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του Ολέξιι Ρέζνικοφ την Κυριακή, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τον διορισμό του Ουμέροφ αυτή την εβδομάδα. Το κοινοβούλιο «γνωρίζει καλά αυτό το άτομο και ο κ. Ουμέροφ δεν χρειάζεται πρόσθετες συστάσεις», είπε.