Ο πρώην κυβερνήτης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Theodore Roosevelt», πλοίαρχος Μπρετ Κρόζιερ | Reuters
Επικαιρότητα

Ράπισμα στον Τραμπ: Αποκαταστήστε τον καπετάνιο του «Ρούζβελτ»

Ο πλοίαρχος Μπρετ Κρόζιερ, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του με εντολή του αμερικανού προέδρου, ενδέχεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του
Protagon Team

«Ο πλοίαρχος Μπρετ Κρόζιερ θα πρέπει να αποκατασταθεί στην διοίκηση του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt».

Αυτό διεμήνυσε την Παρασκευή στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ η Ανώτατη Διοίκηση του Ναυτικού, βγάζοντας… στη σέντρα για ακόμη μια φορά τον πρόεδρο Τραμπ για τους αδέξιους έως και προσβλητικούς χειρισμούς του στο ζήτημα της διαχείρισης του προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Εσπερ ενημερώθηκε για τις συστάσεις και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει εάν θα υπογράψει όντως την επαναφορά του Κρόζιερ στη διοίκηση του αεροπλανοφόρου, υποστηρίζουν οι New York Times.

Είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα της Ναυτικής Διοίκησης όσον αφορά το περιστατικό που αποτέλεσε αφορμή για την αποπομπή του Κρόζιερ από την διοίκηση του «Ρούζβελτ», στις αρχές Απρίλη.

Ο πλοίαρχος Κρόζιερ είχε απευθύνει τον Μάρτιο έκκληση στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να απομακρυνθούν από το σκάφος του δεκάδες ναύτες που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες», τόνιζε ο πλοίαρχος σε εσωτερικό σημείωμα που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», τόνισε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Τόμας Μόντλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις 3 Απριλίου.

«Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση. Ο κυβερνήτης Κρόζιερ επέδειξε πολύ κακή κρίση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και δεν επέδειξε τον «απαραίτητο επαγγελματισμό» πρόσθεσε ο Μόντλι, αποπέμποντας τον Κρόζιερ από την διοίκηση του πλοίου.

Τουλάχιστον 114 από τα 4.000 και πλέον μέλη του πληρώματος του «Ρούζβελτ» μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία των συναδέλφων τους.

Η καθαίρεση του πλοιάρχου χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως «ένα δραματικό παράδειγμα των προκλήσεων που εγείρει η πανδημία για τους θεσμούς των ΗΠΑ» και μια απόφαση «που ενδέχεται να αναγκάσει πολλούς άλλους αξιωματικούς να μην μιλήσουν σχετικά με τα κρούσματα μόλυνσης στις τάξεις των μονάδων τους», καθώς το Πεντάγωνο φέρεται να απαιτεί από τους αξιωματικούς να μην δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά, διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο Κρόζιερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του διότι προσπάθησε να σώσει τις ζωές των μελών του πληρώματός του.

«Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Καθόλου. Ούτε στο ελάχιστο», επέμεινε.

«Η αποκατάσταση του πλοιάρχου Κρόζιερ – αν αυτή τελικά επιτευχθεί – θα αποτελέσει μια εκπληκτική στροφή 180 μοιρών σε μια ιστορία που προσέλκυσε την προσοχή όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά ολόκληρου του αμερικανικού έθνους», σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.