Ενας Παλαιστίνιος ανάμεσα στα συντρίμμια του σπιτιού όπου διέμενε με την οικογένειά του. | EPA/HAITHAM IMAD
Επικαιρότητα

Ράφα: Νέοι βομβαρδισμοί, ενώ ετοιμάζεται η χερσαία επιχείρηση

Τρεις αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπους στο νοτιότερο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικρατεί πανικός καθώς ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι θα στείλει στρατό - Ακραία πείνα βιώνουν οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς - Νεκρή η εξάχρονη Χιντ
Protagon Team

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι, ενώ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας πλήρους κλίμακας ισραηλινής επίθεσης στην τελευταία «ασφαλή ζώνη».

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις προς τα νότια πολεμώντας τη Χαμάς τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Ράφα – που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και πριν από τον πόλεμο κατοικούσαν περίπου 280.000 άνθρωποι – έχει γίνει το τελευταίο καταφύγιο για περισσότερους από τον μισό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Λωρίδας.

Διπλό σχέδιο διέταξε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή στις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF) και το υπουργείο Αμυνας να καταρτίσουν διπλό σχέδιο για την είσοδο στρατευμάτων στη Ράφα και την εκκένωση αμάχων, σπέρνοντας πανικό στους υπερπλήρεις αυτοσχέδιους καταυλισμούς σκηνών στην περιοχή, αναφέρει ο Guardian.

Το Ισραήλ διεξάγει σχεδόν καθημερινά αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ακόμη και αφού προέτρεψε τους αμάχους να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί ώστε να προστατευθούν από τις σκληρές χερσαίες μάχες στη Χαν Γιουνίς.

Στις τρεις αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στην περιοχή της Ράφα, σκοτώθηκαν μέλη τριών οικογενειών, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, το μικρότερο τριών μηνών.

Παλαιστίνιοι αναζητούν στα χαλάσματα μέλη της οικογένειάς τους μετά τα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα στη Ράφα. (EPA/HAITHAM IMAD)

Οι απειλές του Ισραήλ για επίθεση πλήρους κλίμακας στη Ράφα –που έχουν σχεδιαστεί για να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία της Χαμάς, η οποία πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες στην περιοχή– δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και ο Νετανιάχου δεν έδωσε λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση είναι αναπόφευκτη και φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει, παρά τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διεθνή κοινότητα ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν «λουτρό αίματος».

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου για την εξάλειψη της Χαμάς αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου την Παρασκευή.

Διεθνείς αντιδράσεις

Εκτός Ισραήλ, άμεση ήταν η αντίδραση στη δήλωσή του. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μία επιπλέον τραγωδία».

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα θα είχε καταστροφικές συνέπειες που «μπορεί να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες».

Τα σχέδια του Ισραήλ για τη Ράφα προκάλεσαν ασυνήθιστα σφοδρή κριτική από τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο σύμμαχο του εβραϊκού κράτους, μετά από μέρες αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Νετανιάχου και της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα ως «υπερβολική» και στις αρχές της εβδομάδας είπε ότι επιδιώκει κατάπαυση του πυρός.

«Είμαι της άποψης, όπως γνωρίζετε, ότι η απάντηση στη Λωρίδα της Γάζας ήταν υπερβολική», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αφότου ο υπουργός Εξωτερικών του, Αντονι Μπλίνκεν, έφυγε από την περιοχή χωρίς καμία πρόοδο για συμφωνία εκεχειρίας.

Και η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε πως μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της πόλης Ράφα θα προκαλέσει μια «ανθρωπιστική καταστροφή», ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν φτάνει η βοήθεια

Στο μεταξύ, ένα φορτίο τροφίμων για 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους έχει κολλήσει σε ένα ισραηλινό λιμάνι λόγω των πρόσφατων περιορισμών από τις ισραηλινές αρχές, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς εκτιμάται ότι το 25% των οικογενειών στη Γάζα βρίσκεται στα όρια του λιμού. Ο διευθυντής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα κομβόι τροφίμων που δώρισε η Τουρκία βρισκόταν εδώ και εβδομάδες στο ισραηλινό λιμάνι της πόλης Ασντοντ.

Σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στηνπλατφόρμα X, η UNRWA είπε ότι «1.049 δοχεία με ρύζι, αλεύρι, ρεβίθια, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι έχουν κολλήσει καθώς οι οικογένειες στη Γάζα αντιμετωπίζουν πείνα». Αυτό είναι αρκετό για να ταΐσει 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους για έναν μήνα, λέει το AP.

Παιδιά στη Γάζα περιμένουν ένα πιάτο φαγητό που μαγείρεψαν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Γάζα θα μπορούσε να βυθιστεί σε λιμό ήδη από τον Μάιο.

Ανθρωποι που ζουν στο απομονωμένο βόρειο τμήμα της Γάζας είπαν στο BBC ότι τα παιδιά μένουν χωρίς φαγητό για μέρες, καθώς ολοένα και περισσότερο αρνούνται οι άδειες εισόδου σε νηοπομπές βοήθειας. Μερικοί κάτοικοι έχουν καταφύγει στην άλεση ζωοτροφών σε αλεύρι για να επιβιώσουν, αλλά ακόμη και τα αποθέματα αυτών των σιτηρών μειώνονται τώρα, λένε.

Αλλοι αναφέρουν ότι σκάβουν στο έδαφος για πρόσβαση σε σωλήνες νερού για να πιούν και να πλυθούν.

Στο μεταξύ, αιγύπτιος αξιωματούχος είπε στον Guardian ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να περάσουν τα σύνορα στη χερσόνησο του Σινά και οποιαδήποτε απόπειρα μετεγκατάστασής τους στο αιγυπτιακό έδαφος θα ακύρωνε την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Ο πληθυσμός της Ράφα έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους -περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γάζας- καθώς οι άνθρωποι φεύγουν πολεμώντας αλλού στη Γάζα.

Νεκρό το εξάχρονο κορίτσι

Στο μεταξύ, νεκρό βρέθηκε το εξάχρονο κορίτσι που χάθηκε στην πόλη της Γάζας τον περασμένο μήνα μαζί με αρκετούς συγγενείς του και δύο νοσοκόμους που προσπάθησαν να το σώσουν.

Η Χιντ Ρατζάμπ έφευγε από την πόλη με τη θεία της, τον θείο της και τρία ξαδέρφια της, όταν το αυτοκίνητο με το οποίο ταξίδευαν φαίνεται να συναντήθηκε με ισραηλινά τανκς και δέχτηκε πυρά, αναφέρει το BBC.

Οι ηχογραφήσεις των κλήσεων μεταξύ της Χιντ και χειριστή κλήσεων έκτακτης ανάγκης υποδηλώνουν ότι η εξάχρονη ήταν η μόνη που έμεινε ζωντανή στο αυτοκίνητο, κρυμμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις ανάμεσα στα πτώματα των συγγενών της.

Η εξάχρονη Χιντ Ρατζάμπ που έχασε τη ζωή της στη Γάζα. (Palestine Red Crescent Society/ Family Handout via REUTERS)

Οι εκκλήσεις της για κάποιον να τη σώσει τελείωσαν όταν η τηλεφωνική γραμμή κόπηκε εν μέσω του ήχου περισσότερων πυροβολισμών.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS ) κατηγόρησε το Ισράηλ ότι εσκεμμένα στοχοθέτησε το ασθενοφόρο που εστάλη για τη διάσωση της Χιντ Ρατζάμπ, αφότου εκείνη πέρασε ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο με τους υπεύθυνους εκλιπαρώντας για βοήθεια με τον ήχο των πυρών να αντηχεί γύρω της.