Στιγμιότυπο από τον χώρο αφίξεων του Χίθροου την περίοδο των εορτών – τότε προσγειώθηκε και το αεροπλάνο από το Πακιστάν με το ραδιενεργό υλικό | REUTERS/Peter Nicholls
Επικαιρότητα

Ραδιενεργό ουράνιο, «συστημένο» από το Πακιστάν, στο Χίθροου

Συναγερμός σήμανε στο λονδρέζικο αεροδρόμιο όταν εντοπίστηκε ύποπτο υλικό σε αεροπλάνο του Ομάν. Το πακέτο είχε παραλήπτη ιρανική εταιρεία που εδρεύει στη Βρετανία. Εικάζεται ότι προοριζόταν για «βρώμικη βόμβα»
Protagon Team

Πακέτο που περιείχε ραδιενεργό ουράνιο αναχαιτίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Το ύποπτο υλικό είχε φθάσει στο Λονδίνο αεροπορικώς από το Πακιστάν, στον χώρο αποσκευών ενός αεροσκάφους του Ομάν, και είχε παραλήπτη ιρανική εταιρεία που εδρεύει στη Βρετανία.

Δεν είναι εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή ατομικής βόμβας, ωστόσο υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας», αφού σε τέτοιες περιπτώσεις τα εκρηκτικά αναμειγνύονται με ραδιενεργή σκόνη, με σκοπό να προκληθεί απελευθέρωση τοξικού νέφους.

Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι «εντοπίστηκε μικρή ποσότητα μολυσμένου υλικού, έπειτα από έλεγχο ρουτίνας σε δέμα που έφτασε στη Βρετανία». Τα αγγλικά ταμπλόιντ έγραψαν για «αρκετά κιλά ουρανίου» πάντως, οπότε η Αντιτρομοκρατική επελήφθη και ερευνά το εύρημα.

«Διεξάγεται έρευνα ώστε να εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι» δήλωσε πηγή του Χίθροου, «και οι υπεύθυνοι ασφαλείας αντιμετωπίζουν το θέμα με όλη τη σοβαρότητα που αρμόζει». Πρόκειται, πλέον, για καθαρά αντιτρομοκρατική επιχείρηση, καθώς υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τις προθέσεις των ιρανών παραληπτών του ραδιενεργού δέματος.

«Το γεγονός ότι το ουράνιο εντοπίστηκε σε προγραμματισμένη πτήση από το Πακιστάν και είχε ως παραλήπτη ιρανική εταιρεία της Βρετανίας είναι πολύ ύποπτο», σημειώνουν οι ειδικοί. «Η πυρηνική απειλή είναι πολύ υψηλή στις ημέρες μας. Το ουράνιο μπορεί να απελευθερώσει υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ‘‘βρώμικη βόμβα’’. Ομως, τα καλά νέα είναι ότι το σύστημα ελέγχου λειτούργησε».