Ο Θορ Χάλβορσεν στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Τhe Dissident», στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ζυρίχης, το 2020 | Andreas Rentz/Getty
Επικαιρότητα

Qatargate: Χορηγός της ΜΚΟ του Παντσέρι ζητεί την επιστροφή 600.000 ευρώ

Ο Θορ Χάλβορσεν, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει κάνει πολλές δωρεές στην Flight Impunity αλλά και στη No Peace Without Justice του Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, που επίσης κρατείται από τις βελγικές αρχές
Protagon Team

Η ΜΚΟ που ίδρυσε ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι καλείται να επιστρέψει τα 600.000 ευρώ που της δώρισε το Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Θορ Χάλβορσεν, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του ιδρύματος (Human Rights Foundation), έστειλε σημείωμα στο προσωπικό του στις 14 Ιανουαρίου, στο οποίο ξεκαθάριζε τη θέση του οργανισμού, δεδομένου ότι ήταν από τους σημαντικούς χορηγούς της Fight Impunity του Παντσέρι.

«Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, αναστείλαμε τις συνεργασίες μας μαζί τους εν αναμονή του αποτελέσματος της νομικής έρευνας», έγραψε ο Χάλβορσεν, που είναι από τη Βενεζουέλα.

Η συνεργασία του ιδρύματος με τη ΜΚΟ του Παντσέρι ξεκίνησε αφού ο πρώην ευρωβουλευτής φιλοξένησε μια προβολή στα τέλη του 2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας ταινίας με τίτλο «The Dissident», της οποίας ήταν παραγωγός ο Χάλβορσεν.

Το ίδρυμα έκανε δωρεά στη ΜΚΟ του Παντσέρι για την προώθηση αυτής της ταινίας, ένα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες του Ριάντ.

Στη συνέχεια, το ίδρυμα HRF έκανε τρεις δωρεές στο Fight Impunity: 150.000 ευρώ το 2020, 200.000 ευρώ το 2021 και 250.000 ευρώ το 2022. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν όχι μόνο για την προώθηση του ντοκιμαντέρ, αλλά και για την καταπολέμηση των δικτατοριών γενικότερα.

Ο Χάλβορσεν είπε ότι το προσωπικό της Fight Impunity τού επιβεβαίωσε ότι ένα «σημαντικό μέρος» αυτών των κεφαλαίων βρίσκεται ακόμα στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ. «Μας λένε… ότι η ΜΚΟ θα επιστρέψει τα χρήματά μας μόλις το επιτρέψουν οι βελγικές δικαστικές αρχές», έγραψε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδρυμα έλαβε επίσης διαβεβαιώσεις από την Fight Impunity ότι οι δωρεές του χρησιμοποιήθηκαν «κατάλληλα για τους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκαν», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ζήτησε «πλήρη ανάλυση» των εξόδων.

Εκτός αυτού όμως, το ίδρυμα προσέλαβε την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, η οποία πρόκειται να εκδοθεί στο Βέλγιο από τις ιταλικές αρχές, ως μεταφράστρια εγγράφων μεταξύ Ιουλίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, με μσιθό 3.000 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με το σημείωμα.

Αλλά η συνεργασία του ιδρύματος με άτομα που εμπλέκονται στο Qatargate δεν σταματά εδώ: έχει δώσει επίσης ένα εκατομμύριο ευρώ σε μια ΜΚΟ που ονομάζεται No Peace Without Justice, της οποίας ο γενικός γραμματέας, Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα κρατείται και αυτός στο Βέλγιο στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας για διαφθορά.

Οπως και με την Fight Impunity, το ίδρυμα χρηματοδότησε την ΜΚΟ No Peace Without Justice για να προωθήσει την ταινία «The Dissident» αλλά και για το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι η No Peace Without Justice και η Fight Impunity έχουν κοινούς χώρους γραφείων στις Βρυξέλλες.