Συνέχεια στις αποκαλύψεις για τον ρόλο του Αντόνιο Παντσέρι στο σκάνδαλο διαφθοράς που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη έδωσε την Πέμπτη η ιταλική La Repubblica.
Επικαλούμενη κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή και συνεργάτη του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, η εφημερίδα έγραψε ότι ο Παντσέρι «έστηνε» τις ακροάσεις αξιωματούχων του Κατάρ στην ΕΕ, με σκοπό αυτοί να εξασφαλίσουν την εύνοια της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, ο 67χρονος πολιτικός, οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του Qatargate, φέρεται να είχε γράψει τον λόγο του υπουργού Εργασίας του Κατάρ για την ακρόαση της 14ης Δεκεμβρίου από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να πειστούν οι ευρωβουλευτές ότι η Ντόχα έχει σημείωσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επιπλέον, ο Παντσέρι φέρεται να είχε επεξεργαστεί ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έθεταν κάποια από τα μέλη της επιτροπής –αναφέρονται τα ονόματα των Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοτζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα– στον καταριανό υπουργό, αλλά και να είχε γράψει την ομιλία του Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μαρί, προκειμένου να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση.
«Το “παιχνίδι” ήταν στημένο γιατί ο λόγος του καταριανού υπουργού ήταν προετοιμασμένος από τον Παντσέρι, αλλά κυρίως γιατί ο ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε επεξεργαστεί και ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έθεταν ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής, βάσει της δικογραφίας», σχολίασε η La Repubblica.
Σύμφωνα, πάντα, με την κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Αντόνιο Παντσέρι είχε προετοιμάσει τον υπουργό του εμιράτου ακόμη και για «δύσκολες» ερωτήσεις, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, με φόντο τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρα που φιλοξένησε το Μουντιάλ.
Ο συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου οκτώ λεπτά, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας, αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το πώς θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους ομοφυλόφιλους. Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων, αλλά και στο Μουντιάλ του 2026 στο Μεξικό, όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών Αρχών προκειμένου να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ, παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που ήταν κάπως “ανοιχτή” σε ορισμένα θέματα».