Από το 2021 είχαν ξεκινήσει οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου για το Qatargate, οι οποίες περιελάμβαναν την παρακολούθηση των επικοινωνιών των υπόπτων επί μήνες, ανέφεραν σε νεότερο ρεπορτάζ τους για την πολύκροτη υπόθεση οι εφημερίδες της χώρας Le Soir και Knack.
Σύμφωνα με τα δύο ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν στενά το σκάνδαλο που προκάλεσε «σεισμό» στην Ευρώπη από την πρώτη στιγμή, οι βελγικές Αρχές έκριναν μάλιστα ότι η υπόθεση αφορά «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» και για το λόγο αυτό συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες πληροφοριών ακόμη πέντε ευρωπαϊκών κρατών, ενώ έστειλαν τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα αφότου συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία.
Ενα κρίσιμο βήμα ήταν η έρευνα στο σπίτι του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έκτοτε συνελήφθη.
Σύμφωνα με πηγές του Knack, η Κρατική Ασφάλεια εντόπισε μετρητά 700.000 ευρώ στην οικία του. Ακολούθως, έγινε εφικτό να αποχαρακτηριστούν πληροφορίες που είχε συλλέξει η Κρατική Ασφάλεια, με μέσα όπως οι υποκλοπές τηλφωνικών συνομιλιών, και να μεταφερθούν στους εισαγγελείς οι οποίοι έφεραν την υπόθεση στα δκαστήρια.
«Η αστυνομία και ο εισαγγελέας πρέπει να συλλέξουν στοιχεία για να προσάγουν τους υπόπτους στο δικαστήριο –δεν ισχύει το ίδιο με την Κρατική Ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά το ίδιο Μέσο.
Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν επιβεβαίωσε τα παραπάνω με δήλωσή του στις Knack και Le Soir, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «καθοριστικό παράγοντα» στις εξελίξεις το γεγονός ότι η Κρατική Ασφάλεια της χώρας εργάστηκε «για περισσότερο από ένα χρόνο μαζί με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», προκειμένου να εξιχνιάσει το ενδεχόμενο ευρωβουλευτές να έχουν δωροδοκηθεί από αξιωματούχους «διαφόρων χωρών».