Αστυνομικοί απέκλεισαν τους δρόμους περιμετρικά του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Σε ένθετο ο δράστης της επίθεσης | REUTERS/David W Cerny
Επικαιρότητα

Πυροβολισμοί στην Πράγα: 15 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου που βρίσκεται στην καρδιά της τσεχικής πρωτεύουσας το περιστατικό. Νεαρός που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο και έφερε όπλο με διόπτρα άνοιξε πυρ και σκόρπισε τον θάνατο πριν αυτοκτονήσει [εικόνες και βίντεο]
Protagon Team

Πανικός προκλήθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Πράγας στην Τσεχία, λόγω πυροβολισμών στο κτίριο που Πανεπιστημίου του Καρόλου όπου στεγάζονται η Φιλοσοφική και η Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς και 24 τραυματίες από την επίθεση.

Ενας νεαρός -24χρονος φοιτητής της Φιλοσοφικής του πανεπιστημίου όπως αποδείχτηκε- που έφερε όπλο με διόπτρα, άνοιξε πυρ και σκόρπισε τον θάνατο πριν αυτοκτονήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί είχε βρεθεί νεκρός ο πατέρας του, ο οποίος φαίνεται επίσης ότι έπεσε νεκρός από τον 24χρονο. To όνομα του δράστη, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα είναι Ντέιβιντ Κόζακ.

 

Το προσωπικό του Πανεπιστημίου της Πράγας ανέφερε νωρίτερα ότι υπάρχουν πυροβολισμοί εντός του κτιρίου, σύμφωνα με email που στάλθηκε προς τους φοιτητές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου του Καρόλου. «Μην μετακινηθείτε…κλειδώστε τα γραφεία σας», ανέφερε το email.

Η τσέχικη αστυνομία με ανάρτηση στο Twitter αρχικά ανέφερε ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Σύμφωνα και με το BBC, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο μεγάλο πανεπιστήμιο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Γιαν Πάλατς στο κέντρο της πόλης. Το πρακτορείο λίγο αργότερα επιβεβαίωσε την πληροφορία για τους 11 νεκρούς.

Η αστυνομία ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ότι ο δράστης της επίθεσης εξουδετερώθηκε και ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Μάλιστα, όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία, νεαροί κατάφεραν να καλυφθούν από τον δράστη, ισορροπώντας πάνω σε ένα πεζούλι στην κορυφή του κτιρίου.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί και μία φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο δράστης λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Τα κίνητρα του δράστη είναι άγνωστα, ωστόσο το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα πρώτα μηνύματά του στο Telegram. Σε ένα από αυτά μάλιστα, φαίνεται πως είχε προαναγγείλει κάποιου είδους επίθεση.

Πρόκειται για αναρτήσεις που γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες, με τα λεγόμενα του ενόπλου τις περισσότερες φορές να είναι ασυνάρτητα. Φαίνεται, πάντως, να είχε “εμπνευστεί” από ένα περιστατικό στις 14 Δεκεμβρίου στο Μπριάνσκ της Ρωσίας. Εκεί, μια 14χρονη, η Αλίνα Αφανασκίνα σκότωσε δύο συμμαθητές της και τραυμάτισε άλλους πέντε, προτού αυτοκτονήσει, όπως έπραξε και ο Κόζακ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας επιβεβαίωσε, σε συνέντευξη Τύπου, πως ο δράστης εμπνεύστηκε την επίθεση από παρόμοιο περιστατικό στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα έχει οποιαδήποτε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter, φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα ακύρωσε το πρόγραμμά του λόγω των πυροβολισμών στη φιλοσοφική σχολή και μεταβαίνει στην Πράγα, προτρέποντας τους πολίτες να σεβαστούν τις συστάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση ενόπλου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, που άφησε πίσω της 11 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τον δράστη, καθώς και δεκάδες τραυματίες.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.