Καμένο και λεηλατημένο κατάστημα στο Πουάντ-α-Πιτρ της Γουαδελούπης | REUTERS/Ricardo Arduengo
Επικαιρότητα

Πυροβολισμοί και ταραχές σε Μαρτινίκα και Γουαδελούπη – ενισχύσεις στέλνει η Γαλλία

Τα επεισόδια ξεκίνησαν πριν από μέρες με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά εξελίχθηκαν σε λεηλασίες καταστημάτων και επιθέσεων ενόπλων. Γάλλοι δημοσιογράφοι και αστυνομικοί ανάμεσα στους τραυματίες
Protagon Team

Μεγάλη έκταση έχουν πάρει τα βίαια επεισόδια στη Μαρτινίκα, που ξεκίνησαν πριν από μέρες με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Οι αρχές επέβαλαν το βράδυ της Πέμπτης απαγόρευση της κυκλοφορίας έπειτα από τις λεηλασίες καταστημάτων από διαδηλωτές, οι οποίοι πυρπόλησαν και οδοφράγματα καθώς οι διαδηλώσεις  εξαπλώνονται στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 7 μμ ως τις 5 πμ και θα διαρκέσει μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη.

Οπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν, πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τόσο στη Μαρτινίκα όσο και στη γειτονική Γουαδελούπη.

«Στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα οι δυνάμεις ασφαλείας μας καθώς και δημοσιογράφοι έγιναν στόχοι επιθέσεων και δέχτηκαν πυρά. Πολλά μέλη του αστυνομικού σώματος τραυματίστηκαν», έγραψε ο υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πολλά καμένα αυτοκίνητα στο Πετί Μπουργκ της Γουαδελούπης – REUTERS/Ricardo Arduengo

Τέσσερις γάλλοι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ένας φωτογράφος του AFP, δέχτηκαν τρεις πυροβολισμούς από άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα σε έναν έρημο δρόμο του Φορ-ντε-Φρανς (πρωτεύουσα της Μαρτινίκας) την ώρα που ετοιμάζονταν να βιντεοσκοπήσουν και να τραβήξουν φωτογραφίες από απόσταση ασφαλείας επεισόδιο με πυροβολισμούς.

Η γαλλική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Altice ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της ότι δημοσιογράφοι από τα ειδησεογραφικά δίκτυα BFM TV, RMC radio, AFP και από το πρακτορείο ABACA δέχτηκαν επίθεση.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με τα βίαια επεισόδια.

Οδοφράγματα με καμένα λάστιχα και αυτοκίνητα στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, στο Φορτ ντε Φρανς της Μαρτινίκ

Παράλληλα, την νύχτα που πέρασε εκδηλώθηκε εμπρηστική επίθεση με στόχο την επίσημη κατοικία του ανώτερου εκπροσώπου της Γαλλίας στη Μαρτινίκα, όπως ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μασκοφόροι διαδηλωτές πυρπόλησαν την είσοδο της επίσημης κατοικίας του επάρχου, του ανώτερου εκπροσώπου του γαλλικού κεντρικού κράτους στη Μαρτινίκα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

«Απολύτως απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα επεισόδια με τους πυροβολισμούς στο δίκτυο BFMTV ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Την τελευταία εβδομάδα στη Μαρτινίκα και στη Γουαδελούπη -οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 120 χιλιόμετρα- σημειώνονται βίαια επεισόδια έπειτα από την επιβολή από την κυβέρνηση αυστηρότερων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών υπαλλήλων, ένα μέτρο το οποίο ήδη ισχύει στη μητροπολιτική Γαλλία, έχει προκαλέσει την οργή του τοπικού πληθυσμού.

Οι διαδηλωτές ζητούν τώρα και αυξήσεις μισθών καθώς και χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει τα μέτρα «επιστροφή στην εποχή των σκλάβων» επιμένοντας ότι θα πρέπει να τους επιτρέπεται να επιλέγουν οι ίδιοι για την υγεία τους.

Στη Γουαδελούπη, όπου οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει παραδοσιακά έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων από την κυβέρνηση, αφού πολλοί άνθρωποι εκτίθεντο συστηματικά σε τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνταν στις φυτείες μπανάνες τη δεκαετία του 70.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν την Τετάρτη το βράδυ πλάνα που δείχνουν διαδηλωτές να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους ένα εμπορικό κέντρο και να απομακρύνονται τρέχοντας κουβαλώντας προϊόντα, καθώς και εικόνες από διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε οδοφράγματα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν όλη τη νύχτα για να αποκαταστήσουν την τάξη και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βία για να σταματήσουν τα επεισόδια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μαρτινίκας, Στανισλάς Καζέλες, προσθέτοντας ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν και ότι κατασχέθηκαν όπλα.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και νησιά στην Καραϊβική, τον Ινδικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό, είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα της ενδοχώρας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή πιο μακροχρόνιων και αυστηρότερων περιορισμών που οδήγησαν σε ταραχές.

Ενα νέο κύμα κρουσμάτων εξαπλώνεται σε νησιά της Καραϊβικής οδηγώντας στην επιβολή lockdown, σε ακυρώσεις πτήσεων και στον κορεσμό των νοσοκομείων την ώρα που ο τουρισμός, πυλώνας της τοπικής οικονομίας, είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.