Περιοδεία-αστραπή στη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο, ξεκίνησε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εν μέσω ενός νέου κύματος ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας, το οποίο ελπίζει ότι θα μπορέσει ίσως να αμβλύνει χρησιμοποιώντας την επιρροή των ΗΠΑ.
Η περιοδεία του αυτή, η οποία θα τον φέρει στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο, έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, αλλά γίνεται τη στιγμή που, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή επιδεινώθηκε ξαφνικά, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίθεση Παλαιστίνιου κοντά σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Παρασκευή στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ενώ ο ισραηλινός στρατός έπληξε την ίδια ημέρα τη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για ρουκέτες που ρίχτηκαν από παλαιστινιακό έδαφος.
Είχε προηγηθεί επιδρομή των Ισραηλινών στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, η πιο φονική εδώ και χρόνια, καθώς στοίχισε τη ζωή σε εννιά Παλαιστίνιους, την Πέμπτη.
Επίσης, πατέρας και γιος τραυματίστηκαν το Σάββατο από τα πυρά ενός 13χρονου, σε νέα παλαιστινιακή επίθεση που σημειώθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Με φόντο τα παραπάνω γεγονότα, ο Μπλίνκεν αναμενόταν να μιλήσει στον ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και στον παλαιστίνιο Μαχμούντ Αμπάς, για την ανάγκη «να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση», όπως δήλωνε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ, μετά την καταδίκη από την Ουάσινγκτον της «φρικιαστικής» επίθεσης στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση αναμενόταν να κυριαρχήσει και στη συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, καθώς το Κάιρο διαδραματίζει ιστορικά ρόλο μεσολαβητή με τους Παλαιστίνιους.
Ωστόσο, το περιθώριο ελιγμών του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται περιορισμένο, πέρα από τις επανειλημμένες εκκλήσεις για ηρεμία, καθώς η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, παρατήρησε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτή ήταν και η άποψη αναλυτών στους οποίους απευθύνθηκε το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο. «Πιστεύω ότι το καλύτερο που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη του Μαΐου του 2021», δήλωσε ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, αμερικανός πρώην διαπραγματευτής και ειδικός του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Γκάιθ Αλ Ομάρι, ειδικός του Washington Institute, έκρινε από την πλευρά του ότι «η επίσκεψη αυτή δεν σηματοδοτεί καμία αλλαγή της αμερικανικής θέσης όσον αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση». Προέβλεψε, δε, ότι και «η συζήτηση (με τον Μαχμούντ Αμπάς) δεν θα είναι ευχάριστη».
Στο Κάιρο, ο Μπλίνκεν αναμενόταν την Κυριακή να συζητήσει, πέραν της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σειρά περιφερειακών θεμάτων, μεταξύ των οποίων το Λιβυκό και το Σουδάν.