Οι καύσωνες που πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη -και ειδικά την νότια, κεντρική και δυτική πλευρά της- είναι πρωτόγνωροι. Οι καταστροφές στη φύση και οι θάνατοι ανθρώπων και ζώων που επέφερε η πολύ υψηλή θερμοκρασία δεν έχουν προηγούμενο. «Και τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη», λένε οι ειδικοί, προειδοποιώντας ότι μια περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες μπορεί να εκτοξεύσει τον αριθμό των νεκρών και να φέρει νέες πυρκαγιές.
Η περιοχή της Ακουιτανίας στη νοτιοδυτική Γαλλία αντιμετωπίζει δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές, εξαιτίας των οποίων 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από σπίτια τους, τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ. Μια έκταση με πευκοδάσος ίση με το μέγεθος του Παρισιού έχει γίνει κυριολεκτικά στάχτη. Οι πυρκαγιές είναι από τις χειρότερες που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία από το 1949, όταν καταστράφηκαν 150.000 στρέμματα και έχασαν τη ζωή τους 82 άνθρωποι, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.
Η φωτιά κατακαίει και τον αμμόλοφο του Πιλά (Dune du Pilat), τον ψηλότερο αμμόλοφο της Ευρώπης και ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο. Παρά την προσπάθεια των 1.000 πυροσβεστών στην περιοχή, οι ντόπιοι είπαν ότι η φωτιά φαίνεται να προχωρά και να μην τη σταματάει τίποτα.
Πυροσβεστικά αεροσκάφη «βομβαρδίζουν» με νερό τις περιοχές που φλέγονται αλλά η μάχη είναι άνιση και κάποιες στιγμές μοιάζει μάταιη. Βέβαια ο αγώνας συνεχίζεται.
Ο Μπρούνο Λαφόν, ο δήμαρχος του Μπιγκανός, δήλωσε ότι αυτές οι άγριες συνθήκες παρομοιάζονται κάλλιστα με την «κόλαση του Δάντη», αφού η ζέστη δεν περιγράφεται με λόγια και οι άνεμοι που στροβιλίζονται δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς.
«Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, βλέπεις τις εικόνες και έχεις την αίσθηση ότι είναι πραγματικά σκηνές Αποκάλυψης », είπε η Καρέν, κάτοικος του χωριού Καζό, κοντά στον αμμόλοφο, λίγο πριν φύγει για να γλιτώσει.
Στην Προβηγκία, μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η θερμοκρασία έσπασε κάθε ρεκόρ, ενώ στο Μιντανιέ, νότια της Αβινιόν, ο τοπικός άνεμος μιστράλ βοήθησε μια φωτιά να εξαπλωθεί, που όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες προκλήθηκε από σπινθήρες από τρένο.
Στην Ισπανία οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επίσης οδηγήσει σε μια σειρά δασικών πυρκαγιών. Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με 37 πυρκαγιές μόνο κατά τη διάρκεια της Κυριακής, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο και άλλες μπορεί να αναζωπυρωθούν.
Στον λόφο Μίχας, κοντά στη Μάλαγα, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα η πυρκαγιά κατέστρεψε περισσότερα από 8.000 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου Monfragüe.
Στη Μαδρίτη ένας 60χρονος οδοκαθαριστής πέθανε από θερμοπληξία την ώρα που δούλευε. Το γεγονός αυτό έκανε τις Αρχές της πόλης να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, ώστε να αποφεύγουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής ώρας της ημέρας. Η Ισπανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 360 θανάτους, είπαν οι γιατροί.
Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι 659 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προειδοποιήσει τα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν για επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία ότι η ήπειρος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Ο Ρενό Μπαρμπερό, του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, δήλωσε ότι ο κίνδυνος των πυρκαγιών θα πολλαπλασιαστεί ως τρεις φορές μέχρι το τέλος του αιώνα. «Αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει χειρότερο, ανάλογα με την ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται τα επόμενα χρόνια».
Η λεκάνη της Μεσογείου παρουσιάζει ταχύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, είπε. «Βλέπουμε ήδη όλο και περισσότερες πυρκαγιές στις Αλπεις και στο Μασίφ Σεντράλ, περιοχές που ήταν πολύ ασφαλείς από τέτοια φαινόμενα», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι ο Ιούλιος αποδεικνύεται ένας άνευ προηγουμένου μήνας, ως προς την ένταση και τη διάρκεια των καύσωνα. «Δεν θα μιλάμε πια για εποχή των ζέστης και πυρκαγιών. Αλλαξαν τα πράγματα. Από τώρα και στο εξής ολόκληρη η Γαλλία θα κινδυνεύει ολόκληρο τον χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου».
Μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είπε πώς αυτή και οι φίλοι της έφυγαν από την Πορτογαλία όπου είχαν πάει διακοπές για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους όταν ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, γράφουν οι Times και περιγράφουν ένα απίστευτο περιστατικό.
Η 22χρονη Μίλι Φάρλεϊ και οι φίλες της έμεναν σε μια βίλα κοντά στο Κουίντα ντο Λάγκο όταν έλαβαν ειδοποίηση ότι έπρεπε να φύγουν λόγω της φωτιάς. Οι ντόπιοι όμως δεν έδωσαν σημασία στο μήνυμα, λέγοντας ότι ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο και έτσι η παρέα παρέμεινε για να συνεχίσει τη διασκέδασή της. Οι ειδήσεις έλεγαν συνεχώς ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς και ένας φίλος της που είχε φοβία με τη φωτιά έβαλε ξυπνητήρι στις 3 τη νύχτα για να ελέγξει την κατάσταση.
Οταν άνοιξε τις κουρτίνες είδε έντρομος ότι ο κήπος του σπιτιού ήταν παραδομένος στις φλόγες. Η παρέα άφησε όλα της τα πράγματα πίσω κι έτρεξε προς το αυτοκίνητο, προλαβαίνοντας να πάρει μαζί της μόνο τα διαβατήρια. Ενας ντόπιος εργάτης που ερχόταν στη βίλα για να καθαρίσει την πισίνα γνώριζε τους δρόμους και τα κατατόπια και όταν τους είδε στο δρόμο τούς οδήγησε μέσα από ένα μονοπάτι στο δικό του σπίτι. Ετσι η παρέα σώθηκε.