Η μεγάλη πυρκαγιά συνέχιζε να κατακαίει τα δάση της βόρειας Ευβοιας επί τρεις και τέσσερις μέρες. Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου εξακολουθούσε και τη Δευτέρα να απειλεί τη Λίμνη Ευβοίας, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Πάμε καλύτερα από την Κυριακή, αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά. Δεν πιστεύω ότι θα θέσουμε τη Δευτέρα υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά», ανέφερε στο in.gr o υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος.
Η κατάσταση όντως ήταν καλύτερη τη Δευτέρα χάρη στο γεγονός ότι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που έπνεαν το Σαββατοκύριακο κώπασαν. Ωστόσο η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια: 30.000 στρέμματα πευκοδάσους κάηκαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και τον τουρισμό της περιοχής.
«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε από την πλευρά του του ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος κατοικημένες περιοχές. Επισήμανε, δε, πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.
Το πρωί της Τρίτης, τέταρτης μέρας αυτής της εφιαλτικής περιπέτειας, έγινε γνωστό ότι τα δύο πύρινα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο, με τη δημιουργία δύο αντιπυρικών ζωών και χάρη στην άπνοια.
Παρά το γεγονός ότι η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν αμείωτη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε το πρωί της Κυριακής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η «φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα». Τελικά οι δηλώσεις του διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις….
Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Από το μεσημέρι μάλιστα ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν έξι ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα.
Την Κυριακή συνολικά επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, επτά μηχανήματα και υδροφόρες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη. Επίσης έχουν σπεύσει στην περιοχή δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ΚΑΜΙΝΟΣ RESORT μίλησε στο protothema.gr το βράδυ του Σαββάτου: «Το ξενοδοχείο έχει εκκενωθεί από τις 19.00 το απόγευμα. Είχαμε πολλούς τουρίστες στα δωμάτια και αναστατωθήκαμε λίγο στην αρχή. Μόλις ενημερωθήκαμε ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τη Λίμνη, κατευθείαν τους μεταφέραμε σε ασφαλές μέρος και κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν να πάνε σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Ευτυχώς κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και δεν κινδύνευσε κανείς. Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, αλλά με τη βοήθεια των πυροσβεστών καταφέραμε να την σβήσουμε».
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε ότι «η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα». Οπως δήλωσε, δεν έχει ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τον ζωικό πληθυσμό, ενώ σημείωσε ότι από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές.
Προανήγγειλε μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές:
«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης, από εδώ και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. «Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση, π.χ. για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Αρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά», τόνισε.
Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ρέθυμνο και Κέα
Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη στον νομό Ρεθύμνου, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό. Στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων. Το Σάββατο, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγιος Παύλος και Αγιος Γεώργιος.
«Βιώνουμε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το προσωπικό μας έδωσε πραγματική μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης. Από τις φλόγες έχουν καεί δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών. Ωστόσο ακριβής εικόνα θα υπάρχει όταν η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Δυνατοί άνεμοι πνέουν και στην Τζια, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές με οχήματα, βυτιοφόρα και ένα ελικόπτερο έχουν καταφέρει να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά.