Με μια ομολογία του καπετάνιου της θαλαμηγού «Περσεφόνη», που ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη για τα πυροτεχνήματα τα οποία προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά σε πευκοδάσος της Υδρας στις 20 του περασμένου Ιουνίου, φαίνεται ότι έκλεισε η υπόθεση. Ετσι, λύθηκε και το «πρόβλημα» με τους επιβάτες που είχαν ναυλώσει τη θαλαμηγό –ολιγάρχες από το Καζακστάν– τους οποίους οι ελληνικές Αρχές, για αδιευκρίνιστο λόγο, όχι μόνο δεν συνέλαβαν ή εξέτασαν ως μάρτυρες αλλά τους άφησαν να διαφύγουν ανενόχλητοι στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» και ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, ο πλοίαρχος φέρεται να υποστήριξε πως εκείνος, μόνος, άναψε τα βεγγαλικά εν αγνοία των διακεκριμένων επιβατών. Ο καπετάνιος παραμένει προφυλακισμένος και παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, λέγοντας πως στόχευσε τα πυροτεχνήματα προς τη θάλασσα, αλλά ένα από αυτά κατέληξε στο δάσος με καταστροφικές συνέπειες για το νησί.
Η εισαγγελία Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη και στους επιβάτες της θαλαμηγού για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, χωρίς όμως να προσωποποιήσει τις κατηγορίες. Οι επιβάτες, ανάμεσά τους επιχειρηματίες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αποχωρήσουν από τη χώρα, μολονότι ήταν τουλάχιστον μάρτυρες ενός εγκλήματος –και ενώ η κυβέρνηση, θεωρητικά, έχει αυστηροποιήσει την στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στους εμπρησμούς.
Αφού η θαλαμηγός επέστρεψε στη Βουλιαγμένη, οι ναυλωτές του σκάφους μετέβησαν στο «Ελ. Βενιζέλος» και έφυγαν από τη χώρα. Αντιθέτως οι Αρχές συνέλαβαν τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, 13 Ελληνες, που αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο καπετάνιος και υποπλοίαρχος.
Οπως σημείωσε η «Καθημερινή», αρχικά ο καπετάνιος είχε υποστηρίξει πως δεν είχαν εκτοξευτεί βεγγαλικά από τη θαλαμηγό, και πως όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους.