| INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Πύρινη κόλαση στην Αττική – Καίγεται η Πεντέλη

Η φωτιά από το μέτωπο του Βαρνάβα έφτασε στην Πεντέλη τα ξημερώματα. Εκκένωθηκαν δύο νοσοκομεία. Ζημιές σε σπίτια, ενώ απεγκλωβίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 στους κατοίκους πολλών περιοχών να απομακρυνθούν. Όλη η Αθήνα πνιγμένη στον καπνό. Επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός
Protagon Team

Πνιγμένη στον καπνό ξύπνησε τη Δευτέρα η Αττική, με την Πεντέλη σε πύρινο κλοιό. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα έκαιγε ανεξέλεγκτη όλη τη νύχτα και τα ξημερώματα της Δευτέρα έφτασε στο Πεντελικό Ορος, απειλώντας την Παλαιά και Νέα Πεντέλη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσεβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, στις 04:52 εστάλη από το 112 μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.

Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.

Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.

Στις 05:45 ενημερώθηκαν επίσης οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας να είναι σε ετοιμότητα.

Εκκενώθηκαν δύο νοσοκομεία

Μπροστά στην πύρινη κόλαση, λίγο μετά τις 5 το πρωί της Δευτέρας αποφασίστηκε να εκκενωθούν προληπτικά το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Πέντε παιδιά που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων Πεντέλης μεταφέρθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και άλλα 13 με πούλμαν προς τα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

Ισχυρή δύναμη

Νέα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται από τις 6:30 το πρωί στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται από τη φωτιά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων.

Με το πρώτο φως θα απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα. Ηδη το πρώτο ελικόπτερο απογειώθηκε από το Τατόι και αναμένονται άμεσα άλλα πέντε ελικόπτερα και 11 αεροσκάφη.

Πυκνοί καπνοί πάνω από τα σπίτια (INTIMENEWS)

Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στον Βαρνάβα έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια.

Το μέτωπο έχει έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ το  βράδυ υπήρξε μπαράζ μηνυμάτων από το 112, για εκκένωση σε Σταμάτα, Μικροχώρι, Γραμματικό, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα, Μαραθώνα, Ραπεντώσα, Διόνυσο, Καλέντζι, Πουρίθι και Μοναστήρι Παναγιάς.

Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό. Δεκάδες πολίτες χρειάστηκε να επεγκλωβιστούν από τις πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις, επειδή αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πολύ κοντά σε σπίτι οι φλόγες – ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/Intime
Στην Αθήνα ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε απόψε στην Αθήνα λόγω της κρίσιμης κατάστασης εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αττική. Το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο γραφείο του, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στον Βαρνάβα (Nick Paleologos / SOOC)
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης.

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:

1) λεωφόρος Μικροχωρίου

2) Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

3) είσοδος οικισμού Βαρνάβα

4) λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα

5) Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα

6) έξοδος χωριού Γραμματικού

7) λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή

8) λεωφόρος Διονύσου και Θησέως

9) Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

10) λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

11) Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

12) Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

13) λεωφόρος Δροσιάς – Σταμάτας και Μακαρίου

14) λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου

15) λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως

16) λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού

17) λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών

18) λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη

19) λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου

20) κόμβος Αγ. Στεφάνου

21) λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας

22) λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων

23) Γραμματικό προς Καλέτσι

24) «my market» Γραμματικού προς Ανω Σούλι

25) Σκούφου και Διονύσου

26) Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους

27) Κλεισθένους και Αναπαύσεως

28) Πεντέλης και Αναπαύσεως

29) Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης

30) πλατεία Παλιάς Πεντέλης.

Πυκνά σύννεφα καπνού σκέπασαν την παραλία του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο – ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/Intime
Σαράντα πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν επτά πυρκαγιές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, αργά το απόγευμα της Κυριακής, ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη.

Πυκνοί καπνοί πάνω από τη Βουλή (ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime)

Ο πύραρχος αναφέρθηκε επίσης στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2:32 το μεσημέρι της Κυριακής στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι είχε περιοριστεί, ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποίησε με ανακοίνωσή του τους κατοίκους σε όλες τις πληγείσες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολώνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Εθελοντές πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς στον Βαρνάβα (Aris Oikonomou / SOOC)

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000 ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.