Το «Chem Ranger» στο οποίο επιτέθηκαν οι Χούθι, το βράδυ της Πέμπτης | Twitter
Επικαιρότητα

Πύραυλοι των Χούθι κατά αμερικανικού πλοίου που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «Chem Ranger», που έπλεε στον Κόλπο του Αντεν. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί. Οι Αμερικανοί απάντησαν καταστρέφοντας πυραύλους στην Υεμένη, «έτοιμους να εκτοξευθούν»
Protagon Team

Απτόητοι από τις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον τους, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης συνέχισαν να ρίχνουν πυραύλους σε πλοία που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.

Σειρά είχε αυτή τη φορά ένα αμερικανικό εμπορικό πλοίο, που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, στο οποίο επιτέθηκαν οι Χούθι, στον Κόλπο του Αντεν.

Οι Χούθι ανέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες την ευθύνη για τα πλήγματα.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ούτε υλικές ζημιές.

«Το ναυτικό των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης (όπως αποκαλούν οι Χούθι τον ένοπλο βραχίονά τους), διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση εναντίον αμερικανικού πλοίου, του “Chem Ranger”, στον Κόλπο του Αντεν», εκτοξεύοντας πυραύλους ορισμένοι από τους οποίους «έπληξαν τον στόχο τους», τόνισαν οι αντάρτες σε ανακοίνωσή τους.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, Κεντρική Διοίκηση) επιβεβαίωσε πως οι Χούθι έβαλαν κατά του πλοίου την Πέμπτη με «δυο πυραύλους», χωρίς όμως να το χτυπήσουν.

Το πλήρωμα του πλοίου υπό σημαία νήσων Μάρσαλ «είδε πυραύλους να πέφτουν στο νερό κοντά στο σκάφος», αλλά «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στο πλοίο», που «συνέχισε την πορεία του», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση αυτή, η πολλοστή που εξαπολύουν οι Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων, έγινε στις εννέα το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά το Marine Traffic, το «Chem Ranger« είναι πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, που πλέει τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Από την πλευρά της, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO) αναφέρθηκε σε «συμβάν» 115 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Άντεν, τονίζοντας πως έγινε έκρηξη σε απόσταση 30 μέτρων από πλοίο και ότι ένα drone πέταγε σε κοντινή απόσταση.

«Η ανταπόδοση στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη» και «κάθε νέα επίθεση θα τιμωρείται», απείλησαν οι αντάρτες, που διαβεβαιώνουν ότι στο στόχαστρό τους μπαίνουν μόνο πλοία που πάνε στο Ισραήλ «όσο δεν εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός και δεν αίρεται η πολιορκία στη Γάζα».

Αμερικανικοί βομβαρδισμοί

Οι ΗΠΑ έπληξαν την Πέμπτη, για πέμπτη φορά τις τελευταίες ημέρες, θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις τους.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε συγκεκριμένα πως έπληξε πυραύλους των Χούθι στο έδαφος, οι οποίοι «θεωρούμε πως επρόκειτο να εκτοξευθούν άμεσα» εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας,  Τζον Κίρμπι.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, Σαμπρίνα Σινγκ, δήλωσε πως οι βομβαρδισμοί, που άρχισαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν με τη συμμετοχή της Βρετανίας, είχαν αποτέλεσμα να «καταστραφεί μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων» των Χούθι.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν την «επίθεση» στην Υεμένη. «Οσο περισσότερο βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί και οι Αγγλοι, τόσο λιγότερο θα είναι διατεθειμένοι οι Χούθι να συζητήσουν», προειδοποίησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα πως οι αμερικανικές επιδρομές θα συνεχιστούν όσο οι Χούθι απειλούν τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα στα ανοικτά της Υεμένης.

Η Δανία μπαίνει στον διεθνή συνασπισμό

Το φιλοϊρανικό κίνημα έχει επιτεθεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτό «συνδέονταν με το Ισραήλ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος.

Οι επιθέσεις του ανάγκασαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη διέλευση των στόλων τους από την Ερυθρά Θάλασσα. Πλέον στέλνουν τα πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια και το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την δημιουργία συνασπισμού με τη συμμετοχή άλλων 12 χωρών εναντίον των Χούθι.

Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες του συνασπισμού στα πλήγματα, όμως η Δανία —η έδρα της Maersk, της υπ’ αριθμόν 2 εταιρείας στις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως— ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει, για να «αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» την περιοχή, όπως το έθεσε ο πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν.

Εκκληση της Κίνας για αποκατάσταση της ασφάλειας

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απηύθυνε έκκληση για «την αποκατάσταση και την εγγύηση της ασφάλειας των οδών της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», την κατάσταση στην οποία «παρακολουθεί από κοντά» μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους της Γάζας.

«Ευελπιστούμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ενεργήσουν προς το γενικό συμφέρον της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και προς το κοινό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χε Γιαντόνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το Πεκίνο καλεί τα μέρη που είναι παρόντα στην περιοχή «να αποκαταστήσουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια των οδών της ναυσιπλοΐας της Ερυθράς Θάλασσας για να εξασφαλίσουν την ομαλή τάξη του διεθνούς εμπορίου», πρόσθεσε.

«Θα ενισχύσουμε επίσης το συντονισμό με τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες, θα παρακολουθούμε από κοντά τις σχετικές εξελίξεις και θα παρέχουμε έγκαιρη υποστήριξη και αρωγή χρήσιμη στις επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια που δημοσιεύεται την Παρασκευή, ένα μέλος της πολιτικής διεύθυνσης των Χούθι, ο Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτ, διαβεβαίωσε ότι τα πλοία της Κίνας και της Ρωσίας δεν απειλούνται: «Είμαστε μάλιστα έτοιμοι να εξασφαλίσουμε τον ασφαλή διάπλου των πλοίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε.