Καπνοί υψώνονται στο κεντρικό Ισραήλ μετά την επίθεση των Χούθι | REUTERS/Ronen Zvulun
Επικαιρότητα

Πυραυλική επίθεση των Χούθι στο Ισραήλ – Προειδοποίηση Νετανιάχου για σκληρά αντίποινα

Το πλήγμα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι υεμενίτες αντάρτες διεισδύουν τόσο βαθιά στον ισραηλινό εναέριο χώρο με πύραυλο. «Ηταν μόνο η αρχή», προειδοποίησαν – «Θα πληρώνουν βαρύ τίμημα κάθε φορά που θα προσπαθούν να μας βλάψουν» αντέδρασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Protagon Team

Πύραυλο εδάφους που έφθασε στο κεντρικό Ισραήλ εκτόξευσαν την Κυριακή, για πρώτη φορά, οι Χούθι, πλήττοντας μη κατοικημένη περιοχή της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την πυραυλική επίθεση των ανταρτών που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη.

Οι σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επιδρομή ήχησαν ωστόσο στο Τελ Αβίβ, και σε άλλες πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια γύρω στις 6:35 π.μ. (τοπική και ώρα Ελλάδας), λίγο πριν καταπέσει ο πύραυλος.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν πριν από λίγο στο κεντρικό Ισραήλ, πύραυλος εδάφους-εδάφους εντοπίστηκε να εισέρχεται στο κεντρικό Ισραήλ από τα ανατολικά και κατέπεσε σε ανοικτό χώρο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το Reuters ανέφερε πως το πλήγμα αυτό σηματοδοτεί την πρώτη επίθεση των Χούθι με μεγάλη διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος. Οι Χούθι, ανέφερε, έχουν βάλει κατά του Ισραήλ αρκετά φορές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, σε αλληλεγγύη, όπως υποστηρίζουν, προς τους Παλαιστινίους. Ωστόσο οι περισσότεροι τέτοιοι πύραυλοι αναχαιτίζονταν.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών των Χούθι Νασρουντίν Αμέρ δήλωσε ότι ο υεμενίτικος πύραυλος έφθασε στο Ισραήλ αφού «20 πύραυλοι απέτυχαν να τον αναχαιτίσουν» και προειδοποίησε ότι αυτή η επίθεση ήταν μόνο «η αρχή».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη σειρά του, προειδοποίησε τους αντάρτες της Υεμένης για αντίποινα.

«Σήμερα το πρωί, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους από την Υεμένη στο έδαφός μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν (…) ότι θα πληρώνουν βαρύ τίμημα κάθε φορά που θα προσπαθούν να μας βλάψουν» τόνισε ο Νετανιάχου στη διάρκεια σύσκεψης της κυβέρνησής του.