Ανακοινώθηκε νέα συνέλευση των εργαζομένων στον σταθμό την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Πυρά των εργαζομένων «Στο Κόκκινο» κατά διεύθυνσης και Ακρίτα

Η συνέλευση του προσωπικού του κομματικού ραδιοφώνου ζήτησε την επιστροφή της Ευγενίας Λουπάκη στον σταθμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις εάν δεν εισακουστούν. Η απομάκρυνσή της, λίγες ημέρες πριν, είχε αποτελέσει ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ των συνεχιζόμενων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

«Την επιστροφή της συναδέλφισσας Ευγενίας Λουπάκη στο πρόγραμμα του σταθμού, στην ώρα της εκπομπής της, και την αποκατάσταση της επαγγελματικής της αξιοπρέπειας» απαίτησε η συνέλευση των εργαζομένων του «Στο Κόκκινο», του κομματικού ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στην απομάκρυνση της δημοσιογράφου «εξαιτίας αναρτήσεων στα social media», πρακτική που αποδοκιμάστηκε.

Οι εργαζόμενοι άφησαν επίσης αιχμές κατά της νέας διεύθυνσης του σταθμού –ο λόγος για τον Αδάμ Γιαννίκο, επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη για την επιτελική θέση–, η οποία «επιτίθεται» από τον ραδιοφωνικό αέρα «σε εργαζόμενους/ες του σταθμού ονομαστικά, δίνοντας στη δημοσιότητα προσωπικά τους δεδομένα» και κατά της Ελενας Ακρίτα, η οποία είχε πάρει θέση για τις εξελίξεις εκδίδοντας… δελτίο Τύπου για την υπόθεση!

«Ζητάμε να μην εκτοξεύονται μεγαλοστομίες και δελτία Τύπου που αναφέρονται σε εργαζόμενους, από άτομα που αγνοούν τη λειτουργία και βασικά ζητήματα του σταθμού. Πόσο μάλλον όταν αυτά ζητούν και δίνουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον στοχοποίηση των εργαζομένων» ήταν η επισήμανση της συνέλευσης που αφορούσε στη στάση της βουλευτή του κόμματος.

Το προσωπικό προκήρυξε νέα συνέλευση στον σταθμό την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η μη ικανοποίηση των αιτημάτων του εντός των επόμενων ωρών θα συναντήσει αντιδράσεις.

Τι είχε προηγηθεί

Ο «θόρυβος» γύρω από τη δημοσιογράφο που φέρεται να εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από τον σταθμό, όπως ανήγγειλε η ίδια το Σάββατο, είχε ξεκινήσει πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα, με αφορμή ανάρτησή της η οποία εκλήφθηκε ως… στήριξη της Εφης Αχτσιόγλου, «επίσημης», μετά και από την ίδρυση της Νέας Αριστεράς, αντιπάλου του Στέφανου Κασσελάκη.

Η Ευγενία Λουπάκη δέχθηκε κύμα επιθέσεων από υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον διευθυντή του ραδιοφώνου να αναγκάζεται, τότε, να πάρει θέση υπέρ της.

«Αν ήσασταν σε κάποιο κατάστημα και ο υπάλληλος έκανε κάποιο λάθος ή κάτι που δεν σας άρεσε, θα ζητούσατε πάραυτα την απόλυσή του; Θα είχατε λόγο για τη ζωή του εκτός εργασίας; Θα τον ψάχνατε για να ελέγξετε τις απόψεις του; Αν δεν το κάνετε αυτό για έναν οποιονδήποτε εργαζόμενο, τι πιστεύετε ότι σας νομιμοποιεί να το κάνετε για τους εργαζόμενους του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο; Κάνουμε τη δουλειά μας όπως ξέρουμε και όπως πρέπει. Περιοριστείτε στους ρόλους σας» έγραψε ο Αδάμ Γιαννίκος στο Facebook.

Η συνέχεια δόθηκε με μια νέα ανάρτηση της δημοσιογράφου, όταν σχολίασε φωτογραφίες που έδειχναν τον κ. Κασσελάκη να έχει βγάλει το σκυλί του βόλτα την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι φωτογραφίες, ωστόσο, είχαν ληφθεί άλλη ημέρα.

Παρά το γεγονός ότι ανασκεύασε –«οφείλω να διευκρινίσω ότι οι φωτογραφίες του Στέφανου Κασσελάκη από τη βόλτα του στο Θησείο με τη Φάρλυ είναι παλιές και έπεσα κι εγώ στη λούμπα των τηλεοράσεων και των σάιτ που τις εμφάνισαν ως χθεσινές» σημείωσε– ένας νέος γύρος επιθέσεων προς το πρόσωπό της είχε ήδη ξεκινήσει, σε μια ακόμη ένδειξη του βαρύτατου κλίματος στην Κουμουνδούρου όλο αυτό το διάστημα.

Ακολούθησαν οι κινήσεις απομάκρυνσής της. «Πρώτα μου ανακοίνωσε ο διευθυντής ότι κόβεται η εκπομπή μου, μετά ότι άλλαξε γνώμη ο αρχηγός, αλλά πρέπει να πάρω 15 μέρες άδεια για να τον ηρεμήσουν» (!) έγραψε η δημοσιογράφος.

Ο κ. Γιαννίκος επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις μέσα από την πρωινή εκπομπή του στον σταθμό το Σάββατο. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η κυρία Λουπάκη δεν μπορεί να πάρει αναγκαστική άδεια ή να απολυθεί, καθώς δεν είναι εργαζόμενη στον «Στο Κόκκινο».

«Πώς μπορώ εγώ ως διευθυντής του σταθμού να δώσω άδεια σε κάποιον που δεν είναι εργαζόμενος στον σταθμό, αλλά προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, ούτε καν τις υπηρεσίες, έχει μικρόφωνο και μιλάει. Δεν εργάζεται, είναι συνταξιούχος. Επίσης, κανένας που δεν είναι εργαζόμενος κάπου δεν μπορεί να απολυθεί. Αρα, το παραλίγο να απολυθεί η Ευγενία Λουπάκη δεν ισχύει» ανέφερε, εξ ου και οι επικρίσεις των εργαζομένων για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων.

Η Ευγενία Λουπάκη απάντησε στον Αδάμ Γιαννίκο γράφοντας τα εξής: «Εμαθα πριν λίγο ότι ειπώθηκαν από μικροφώνου από τον διευθυντή του σταθμού κάποια αδιανόητα πράγματα για μένα. Ευτυχώς και –χωρίς να προχωρήσω σε χαρακτηρισμούς– υπάρχουν κι άλλοι και πολύ αξιόπιστοι μάρτυρες που άκουσαν και τα περί “κόκκινης κάρτας” και κοψίματος της εκπομπής που μου είπε από τηλεφώνου, όσο και τα νυχτερινά περί υποχρεωτικής 15νθήμερης τουλάχιστον άδειας. Για παράδειγμα, η Διάνα Βουτυράκου που ήταν μπροστά. Αλλωστε η διαρροή που έδωσε η Κουμουνδούρου και δημοσιεύτηκε πανομοιότυπη παντού έγραφε καθαρά για “απόφαση του διευθυντή να ΑΠΟΛΥΣΕΙ τη Λουπάκη, που απετράπη με παρέμβαση Καπνισάκη”. Εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω ζημιά στο σταθμό αλλά αν συνεχιστεί η δολοφονία χαρακτήρα θα προστατεύσω τον εαυτό μου».

Η ίδια ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει γράφοντας: «Το μοναδικό κόμμα μου είναι η Αριστερά, το σπίτι και η οικογένειά μου ήταν το Κόκκινο. Είναι αβάσταχτο προς το παρόν, αλλά θα θυμηθώ ως αυθεντική Κρητικιά τον Καζαντζάκη “Θε μου μη μου δώσεις όσα μπορώ ν’ αντέξω” . Θα το αντέξω λοιπόν, δεν θα επιτρέψω ακρωτηριασμό της αξιοπρέπειάς μου, που τη διαφύλαξα σαράντα πέντε χρόνια στη δημοσιογραφία, από τα οποία τα δεκαεννιά στο Κόκκινο. Εκφράζω την αγάπη και τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους μου που αγωνίζονται για ανατροπή αυτής της προσβλητικής απόφασης, τους ευχαριστώ και θα είμαι στο πλευρό τους, διότι δεν αφορά μόνο εμένα. Εκφράζω την βαθιά ευγνωμοσύνη μου στους ακροατές και τις αγαπημένες μου ακροάτριες. Θα μου λείψετε πολύ».

Η αντιπαράθεση με την Ακρίτα

Είχε προηγηθεί η κριτική προς το πρόσωπό της (και) από την Ελενα Ακρίτα. «Δεν έχω καταλάβει πώς “απολύθηκε” η Ευγενία Λουπάκη, μια συνταξιούχος δημοσιογράφος που εργαζόταν εθελοντικά» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής σε δήλωσή της, επικαλούμενη τους ισχυρισμούς Γιαννίκου: «Απολύεις εργαζόμενο, όχι εθελοντή».

Εξάλλου, «η Ευγενία στα σόσιαλ ήταν άκρως επιθετική στον ΣΥΡΙΖΑ και άκρως υποστηρικτική στη Νέα Αριστερά» το τελευταίο διάστημα, όπως πρόσθεσε. «Δικαίωμά της. Ομως τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την δυσκολότερη μάχη της Ιστορίας του, εκείνη επέλεξε πλευρά. Την αντίθετη πλευρά. Σε κομματικό ραδιόφωνο αυτό. Δικαίωμά της να το κάνει, δικαίωμα του καθενός να την κρίνει γι’ αυτό» υπογράμμισε.

«Δεν ταυτίστηκα με κανέναν, ούτε με τη νεοσύστατη Νέα Αριστερά, όπως ποτέ δεν είχα ταυτιστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ασκούσα κριτική και πριν και στη διάρκεια τη διακυβέρνησης και προσωπικά στον Τσίπρα και αυτά από μικροφώνου. Ο Τσίπρας όμως, προς τιμήν του, δεν διανοήθηκε ποτέ όχι να ζητήσει την απόλυσή μου, αλλά ούτε καν μου εξέφρασε κατ’ ιδίαν παράπονο ποτέ. Με τα σχόλιά της δε για το τί έκαναν και τί δεν κάνουν “κάποιοι συνάδελφοι” στο “Κόκκινο” “στην πιο δύσκολη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ” η κυρία Ακρίτα ταυτίζεται με την κατηγορία του φανατισμού που μου αποδίδει» απάντησε με μακρισκελή ανάρτησή της (ολόκληρη εδώ) η Ευγενία Λουπάκη.

Η θέση των εργαζομένων

Τοποθετούμενη επί όλων των παραπάνω, η συνέλευση των εργαζομένων του «Στο Κόκκινο» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση την Τετάρτη:

Η συνέλευση των εργαζομένων στον 105.5 Στο Κόκκινο, που συνεδρίασε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Οι εργαζόμενοι/ες στον 105.5 Στο Κόκκινο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε απολύσεις ή «απομακρύνσεις» εξαιτίας αναρτήσεων στα social media. Το τι γράφει ο καθένας/ καθεμία στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να ελέγχεται και να εγείρει ποινές ή απειλές για τη δουλειά του. Πολλώ δε μάλλον, όταν αναφερόμαστε σε μια ανάρτηση που διορθώθηκε όταν επισημάνθηκε ότι είναι ανακριβής.

2. Θεωρούμε εξαιρετικά προβληματικό να επιτίθεται η διεύθυνση του σταθμού από τον αέρα σε εργαζόμενους/ες του σταθμού ονομαστικά, δίνοντας στη δημοσιότητα προσωπικά τους δεδομένα.

3. Δεν δεχόμαστε την «υποχρεωτική άδεια» ως μέσο διευθέτησης ή «συμμόρφωσης» των εργαζομένων που για οποιονδήποτε λόγο ενόχλησαν την διοίκηση του σταθμού.

4. Δεν νιώθουμε καθόλου ασφαλείς ότι τέτοιες στάσεις δεν πρόκειται να επαναληφθούν και στο μέλλον

5. Ζητάμε την επιστροφή της συναδέλφισσας Ευγενίας Λουπάκη στο πρόγραμμα του σταθμού, στην ώρα της εκπομπής της και την αποκατάσταση της επαγγελματικής της αξιοπρέπειας.

6. Ζητάμε να μην εκτοξεύονται μεγαλοστομίες και δελτία τύπου που αναφέρονται σε εργαζόμενους, από άτομα που αγνοούν την λειτουργία και βασικά ζητήματα του σταθμού. Πόσο μάλλον όταν αυτά ζητούν και δίνουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον στοχοποίηση των εργαζομένων.

7. Οι εργαζόμενες/οι στον 105. 5 Στο Κόκκινο, εδώ και 17 χρόνια, υπηρετούμε αταλάντευτα μια δημοσιογραφία στο πλευρό της κοινωνίας, των κινημάτων, των θυμάτων και των αδύναμων, σεβόμενες/οι τις αποχρώσεις και τις ιδιαιτερότητες. Καταφέραμε να το κάνουμε καλά αυτό ενωμένες/οι και με γνώμονα την δεοντολογία και την αξιοπρέπεια. Ζητάμε από όλους να μας αφήσουν να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, αποφεύγοντας τοξικές εντάσεις που φέρνουν το Κόκκινο στην δημοσιότητα για τους λάθος λόγους.

8. Προκηρύσσουμε νέα συνέλευση των εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ) στον σταθμό την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ζητάμε από τα σωματεία μας να την καλύψουν.