611
Aξιωματικός της αστυνομίας συνοδεύει τους μετανάστες που διασώθηκαν στον Εβρο κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τη Δευτέρα | Citizens Protection Ministry/Handout via REUTERS

Πυρά Τσίπρα – ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για τον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 20:47
Aξιωματικός της αστυνομίας συνοδεύει τους μετανάστες που διασώθηκαν στον Εβρο κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τη Δευτέρα
|Citizens Protection Ministry/Handout via REUTERS

Πυρά Τσίπρα – ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για τον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 20:47

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των μεταναστών στον Εβρο άσκησαν την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του προέδρου του μάλιστα, καθώς και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο δήλωσε ότι θα φέρει την υπόθεση στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται, τόσο για τους «καταραμένους του Εβρου» όσο και για τις υποκλοπές. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, τα «ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα», τα «ψέματα για τους “καταραμένους του Εβρου”, που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού», τα «ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του».

Και ενώ «κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις» τα σύνορα «τάχα δεν μπορούσαν να τα “παρακολουθήσουν”», σχολίασε, ενώ έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Και σήμερα ούτε μια συγγνώμη, καμιά τύψη, καμιά νύξη ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Εχουν ακόμη και οι λέξεις χάσει το νόημα τους».

Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει να μάθει πως εξηγεί η κυβέρνηση «την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛ.ΑΣ., διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι» καθώς και αν προέβη «σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών».

Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;

«Τραγικό συμβάν» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «τον πολυήμερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε νησίδα του ποταμού και την επιβεβαίωση του θανάτου ενός παιδιού», το οποίο υπογραμμίζει «τα τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής», της χώρας.

Γι’ αυτό και προτίθεται, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «να θέσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το περιστατικό προκειμένου να απαντηθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκαν οι 38 Σύροι πρόσφυγες στη νησίδα, πώς συντελέστηκε ο πολυήμερος εγκλωβισμός τους εκεί, ποιες ήταν οι ενέργειες των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και ποια ήταν η στάση των τουρκικών Αρχών».

«Η φύλαξη των συνόρων και η παράλληλη απαρέγκλιτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ουσιαστική αποτροπή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η δίκαιη κατανομή στην φιλοξενία των αιτούντων άσυλο και προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», κατέληξε η Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 έστρεψαν τα πυρά τους τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό.

«Ανίκανη» να «προστατεύσει τα σύνορα μας» χαρακτήρισε τη ΝΔ από την πλευρά της η Ελληνική Λύση.

Οικονόμου για Τσίπρα: Συντάσσεται με δήθεν δικαιωματιστές και αλλότριες δυνάμεις

«Ο κ. Τσίπρας, σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, εργαλειοποιεί μια τραγωδία για να καταφερθεί σκαιότατα εναντίον των ελληνικών Αρχών, το προσωπικό των οποίων αγωνίζεται για την προστασία της Πατρίδας και της ανθρώπινης ζωής, με αυταπάρνηση, ανθρωπιστική ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε, «χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για την αλήθεια».

«Οσο για τη διαφύλαξη και παρακολούθηση των συνόρων, όλοι θυμόμαστε πώς το έκανε, όσο κυβέρνησε, και όλοι φανταζόμαστε πώς θα αντιμετώπιζε την εισβολή το 2020», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...