Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, η Ελλάδα γίνεται ένα από τα όπλα της προεκλογικής διαμάχης.
Είναι, αφενός, η σκληρή στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως την εξέφρασε στο Eurogroup της Δευτέρας, η οποία εντάσσεται εμφανώς σε μια προσπάθεια να δείξει προεκλογικώς «χαρακτήρα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και να αντιταχθεί σε όσα ζητά το SPD – ο Σόιμπλε απευθύνεται στους πιο σκληρούς ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών.
Απέναντί του, ο γερμανικός Τύπος που και αυτός εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας αναζητεί ευθύνες για το φιάσκο του Eurogroup της 22ας Μαΐου ακόμη και στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Χαρακτηριστική περίπτωση η αριστερών πεποιθήσεων Tagezeitung η οποία ζήτησε ακόμη και την παραίτηση του Σόιμπλε! Μια μάλλον σπάνια απόδοση ευθυνών σε αυτό το επίπεδο· είχαμε συνηθίσει το βάρος της αποτυχίας να πέφτει σχεδόν όλο στην Αθήνα.
Από την πλευρά της η Sueddeutsche Zeitung μιλά για έναν λαό, τον ελληνικό, που «γίνεται θυσία στον προεκλογικό αγώνα» για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οπως παρατηρεί «για μια ακόμα φορά η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από το Βερολίνο» και διαπιστώνει ότι «τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την τελευταία επταετία. Σήμερα, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα ρεαλιστικών και προεκλογικών κινήτρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη μια επίλυση της κρίσης».
Η εφημερίδα εκτιμά ότι «σε περίπτωση που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποχωρούσε γρήγορα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ισχυρίζονταν ότι επιτέλους ο υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και μετά είναι ο φόβος μπροστά στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία θα μπορούσε να μιλήσει για “μαλακή γραμμή” Σόιμπλε και να καλλιεργήσει προεκλογικά αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας. Ολα αυτά επηρεάζουν το Βερολίνο».
Ωστόσο, «τα σπασμένα τα πληρώνουν οι έλληνες πολίτες. Ενας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Οσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Οσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».
«Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε»
Σε ακόμα σκληρότερη κριτική προχωρά η εφημερίδα Tageszeitung, σε σχόλιο υπό τίτλο «50 χρόνια δουλείας» και σε αναφορά στο Eurogroup της Δευτέρας και την στάση του γερμανού υπουργού.
«Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Βόλγφγκανγκ Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο ,κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σόιμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα», γράφει.
Αφού η εφημερίδα προβλέπει ότι είναι δύσκολο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, σημειώνει ότι «ο Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας.
» Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060.
» Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».
Επίθεση Παπαδημούλη στον Σόιμπλε
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε λίγες ώρες αργότερα και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε σχόλιο που ανάρτησε στο Twitter.