Η επόμενη κρίσιμη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα είναι η 11η Ιανουαρίου, όταν θα καταθέσουν οι δύο πλευρές τους χάρτες για το εδαφικό ζήτημα. Αν δεν βρίσκονται «εντός πεδίου συμφωνίας» οι χάρτες, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 12 του ίδιου μήνα διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αφότου συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί την Τετάρτη.
Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, εφόσον ελεγχθούν οι χάρτες και επιβεβαιωθεί ότι αυτοί κινούνται εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί, τότε θα υποβληθούν στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε για να προχωρήσει η διαδικασία και να αρχίσει η διάσκεψη. Θα προηγηθούν διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια των οποίων όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα συζητηθούν με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.
Ο ίδιος συμφώνησε με τον κ. Ακιντζί ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της διάσκεψης στη Γενεύη. Μάλιστα διευκρίνισε ότι και τα 15 μέλη του Συμβουλίου, αν το επιθυμούν, μπορούν να παρίστανται στη διάσκεψη, ενώ συμφωνήθηκε να προσκληθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν σημαίνει ότι όποιοι προσκληθούν θα είναι και μέρος της καθ’ αυτής διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων, διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) και τις δύο κοινότητες». Αλλά «αν οι δύο ηγέτες, ή οποιοσδήποτε ηγέτης, θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή τους, θα μπορεί να το πράξει», πρόσθεσε. Ο ίδιος θα παρίσταται με την ιδιότητα του επικεφαλής του κράτους και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Πάντως, η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Γενεύη παραμένει ακόμη αμφίβολη αν και η Αθήνα εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ η ίδια εκκρεμότητα υπάρχει και από την Αγκυρα που δεν έχει οριστικοποιήσει τις δικές της αποφάσεις για το επίπεδο της συμμετοχής.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη στο πρακτορείο Anadolu ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, που ήταν στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. «Η Τουρκία στο τέλος θα ανακοινώσει ανάλογα το επίπεδο συμμετοχής της. Εάν χρειαστεί ο υπουργός Εξωτερικών, εάν χρειαστεί ο Πρωθυπουργός και βεβαίως εάν χρειαστεί ο Πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Οζγκιουργκιούν μίλησε ακόμη και για σχέδιο Β από την τουρκική πλευρά στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Εκτίμησε ότι θα είναι θαύμα αν το 2017 καταστεί η χρονιά της λύσης και διαμήνυσε ότι ούτε η Μόρφου, ούτε η Καρπασία θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους.
Κινητικότητα στη Λευκωσία
Στην ίδια την Κύπρο, έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι την Τρίτη συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της ΕΕ.
Την Πέμπτη θα επαναληφθεί μία συνάντηση του πρόεδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου θα συζητηθούν το εδαφικό, οι εγγυήσεις, η εφαρμογή της λύσης, η οικονομική πτυχή και οργάνωση των συνομιλιών στη Γενεύη.
Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων θα γίνει υπό το φως και των δηλώσεων του προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ομάδας κρατών και διεθνών οργανισμών για την εγγύηση της εφαρμογής της συμφωνίας και όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης. Μεταφέρει ακόμη πληροφορίες πως κάποιες σκέψεις από κυπριακής πλευράς γίνονται για ένα σκηνικό διευρυμένων εγγυήσεων (όπως το περιγράφει ο κ. Αναστασιάδης), που θα περιλαμβάνει πολλά μέρη (χώρες και οργανισμούς).
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, πλην της εγγυήτριας δύναμης Βρετανίας), ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε την Τρίτη στο ΡΙΚ ότι ο ρόλος τους θα είναι ενεργός, αλλά διαφορετικός σε σύγκριση με τους άλλους συμμετέχοντες. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι στις 12 Ιανουαρίου το μόνο αντικείμενο συζήτησης θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Οι κινήσεις της Αθήνας
Σε ό,τι αφορά την άλλη κορυφή του τριγώνου, την Αθήνα, η «Καθημερινή» σημειώνει ότι κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η διάσκεψη της Γενεύης να μην πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών. Το Μαξίμου, συνεχίζουν οι πηγές, εργάζεται πάντως ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη διάσκεψη της Γενεύης και τονίζουν ότι θα υπάρξουν και άλλες επαφές μετά τις 12 Ιανουαρίου.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει πυκνώσει τις επαφές της με διεθνείς παράγοντες, αλλά και στο εσωτερικό, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το ζήτημα και τις επικείμενες επαφές στη Γενεύη. Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τη βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι ενώ την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθεί διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Οπως προσθέτει η «Καθημερινή» και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει πυκνώσει τις επαφές του, καθώς θα συνομιλήσει με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βρετανίας Αλαν Ντάνκαν. Σήμερα Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί ακόμη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο οποίος την Πέμπτη θα μεταβεί και στην Αγκυρα. Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου και θα συναντηθεί με τον κ. Γκουτιέρες.