Hταν μια ομιλία με συμβολισμούς και μηνύματα, όπως συνηθίζεται τέτοιες ημέρες στο Κογκρέσο της Ουάσινγκτον, σε ένα όμως παγκόσμιο περιβάλλον –αλλά και τοπικό, στενά αμερικανικό– αστάθειας. Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέβηκε στο βήμα του Κογκρέσου για την καθιερωμένη, ετήσια ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης (State of the Union speech) και αυτή τη φορά είχε έναν (παγκόσμιο) πόλεμο να διεξάγεται στην Ουκρανία, ενώ πίσω του δεν ήταν η ιέρεια των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος μάλιστα δεν εμπόδισε κάποιους ακραίους βουλευτές του κόμματός του να γιουχάρουν και να αποκαλέσουν «ψεύτη» τον αρχηγό του κράτους!
Ομως σε γενικές γραμμές ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε, όπως ανέφεραν παρατηρητές, το πολιτικά διχασμένο και τοξικό Κογκρέσο. Ηταν σοβαρός, ψύχραιμος αλλά και επιθετικός όταν έπρεπε, εκφώνησε μια ομιλία στιβαρή και παρουσίασε ένα προφίλ εντελώς διαφορετικό από αυτό που οι αντίπαλοί του θέλουν να περιγράφουν για έναν 80χρονο και κουρασμένο ηγέτη.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε το Πεκίνο και τη Μόσχα, αλλά στράφηκε και στο εσωτερικό, μιλώντας για την οπλοκατοχή και τις αμβλώσεις και στέλνοντας μηνύματα προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου ανέκτησε την πλειοψηφία και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων –όχι όμως της Γερουσίας.
Οπως σημείωσε το BBC, η διάρκειας 73 λεπτών ομιλία του Μπάιντεν έμοιαζε με έναν οδικό χάρτη για την υποψηφιότητα και επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «για όσο κι αν χρειαστεί» στον πόλεμο που ξέσπασε όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην επικράτειά της πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ενώ παρότρυνε τους κοινοβουλευτικούς να επευφημήσουν την πρεσβευτή της ουκρανικής κυβέρνησης, πλάι του στο βήμα.
«Δεν εκπροσωπεί μόνο τη χώρα της, αλλά και το θάρρος του λαού της», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης. Μαζί με το NATO, διαβεβαίωσε ξανά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αποκρούσει «την επίθεση που εξαπέλυσε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν» και «θα σταθούν στο πλευρό του ουκρανικού λαού».
Η Αμερική θα «αναλάβει δράση» αν η Κίνα…
Η Αμερική θα «αναλάβει δράση» αν η Κίνα απειλήσει την εθνική κυριαρχία της, διεμήνυσε εξάλλου ο Μπάιντεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της υπέρπτησης κινεζικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ, το οποίο εντέλει καταρρίφθηκε.
«Οπως δείξαμε την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και το κάναμε», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Υπαρξιακή απειλή» η κλιματική κρίση
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να «αντιμετωπίσουν» την κλιματική κρίση, που χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης. «Έχουμε την υποχρέωση, όχι μόνο προς τους εαυτούς μας, αλλά και προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας, να την αντιμετωπίσουμε» και «είμαι υπερήφανος που βλέπω πως η Αμερική επιτέλους αναλαμβάνει την πρόκληση», είπε.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να «θέσουν υπό ομηρία την οικονομία»
Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε παράλληλα την αντιπολίτευση πως έχει βαλθεί να «θέσει υπό ομηρία την οικονομία», αναφερόμενος στις απειλές κοινοβουλευτικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι δεν θα εγκρίνουν την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς την οποία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα βυθιζόταν σε κρίση, καθώς η Ουάσιγκτον θα ήταν αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών.
«Ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου θέλουν να θέσουν υπό ομηρία την οικονομία (…) αν δεν εγκρίνω τα σχέδιά τους γι’ αυτήν», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στο ημικύκλιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Οπως ανέφεραν αναλυτές ωστόσο, ο Μπάιντεν προσέφερε κλάδο ελαίας προς τους Ρεπουμπλικανούς.
«Στους φίλους μου τους Ρεπουμπλικανούς: αν μπορέσαμε να συνεργαστούμε στο προηγούμενο Κογκρέσο, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσουμε να συνεργαστούμε και σε αυτό» είπε, για να προσθέσει: «Εδώ είμαστε για να τελειώσουμε με δουλειά», καλώντας τους να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης για τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες. Ο Μπάιντεν κέρδισε το χειροκρότημα και όπως επεσήμαναν αναλυτές, ανάγκασε τους Ρεπουμπλικανούς να δεσμευτούν ότι δεν θα εμποδίσουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υγείας και πρόνοιας.
Η φράση «Let’s finish the job!», ειπώθηκε, εξάλλου, από τα χείλη του πάνω από δέκα φορές, καθώς προσπάθησε εμφανώς να πάρει με το μέρος του εκείνους τους Ρεπουμπλικανούς που δεν είναι τόσο ακραίοι, αλλά και να δώσει στους ψηφοφόρους ένα μήνυμα για τα επόμενα χρόνια.
Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών είναι «σκανδαλώδη»
Επενδύοντας στο φιλολαϊκό προφίλ του –άλλωστε η ανεργία στις ΗΠΑ έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επί των ημερών του– ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα κολοσσιαία κέρδη των εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.
«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στο Κογκρέσο. «Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι» που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε «να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε.
Ο Μπάιντεν εστίασε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, εξυμνώντας την αντοχή της αμερικανικής οικονομίας: η απασχόληση βρίσκεται στα υψηλότερα ποσοστά εδώ και μισό αιώνα και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Ομως αναγνώρισε ότι οι αμερικανικές οικογένειες χρειάζονται περισσότερο «χώρο για να αναπνεύσουν».
Σε ένα άλλο θέμα που φέρνει τους Δημοκρατικούς σε αντιπαράθεση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τη νοσηρή κληρονομιά του τραμπισμού, ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές πως θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προειδοποιώντας τις αρχές των πολιτειών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αφότου το δυναμίτισε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022. «Αν το Κογκρέσο περάσει (νόμο που θα προβλέπει) εθνική απαγόρευση, θα ασκήσω το βέτο μου», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αξιώνοντας τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας να προστατεύσουν το δικαίωμα αυτό.
Τα τουφέκια εφόδου πρέπει να απαγορευτούν «μια για πάντα»
O Τζο Μπάιντεν στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της οπλοκατοχής και της βίας, η οποία έχει πλέον αποκτήσει εφιαλτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ. Ετσι, απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να περάσουν νόμο που θα απαγορεύει την πώληση τουφεκιών εφόδου, τύπου όπλου που διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριο, εξαιρετικά θανάσιμου, που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές από τις πρόσφατες μαζικές σφαγές που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ.
«Απαγορεύστε τα τουφέκια εφόδου μια για πάντα», επέμεινε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης· μολονότι, όπως εκτιμούν αναλυτές, η παραίνεση αυτή θεωρείται απίθανο να βρει απήχηση, με δεδομένη την επιρροή του λόμπι των όπλων στα μέλη του Κογκρέσου, ειδικά στους Ρεπουμπλικάνους αιρετούς.
Σε ένα παράλληλο ζήτημα, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην αστυνομική βία.
Η Αμερική «δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα» από το πρόβλημα της αστυνομικής βίας, έκρινε. «Ολοι μας σε αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα (…). Ας ενωθούμε και ας τελειώσουμε τη δουλειά για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρόντων των γονιών του Τάιρ Νίκολς, του αφροαμερικανού νέου που πέθανε στις αρχές Ιανουαρίου, μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς στο Μέμφις.