Πολίτες δείχνουν το πιστοποιητικό ανοσίας τους για την είσοδό τους σε εστιατόριο της γαλλική πρωτεύουσας | REUTERS /Eric Gaillard
Επικαιρότητα

Πώς έπαιξε και κέρδισε ο Μακρόν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η γαλλική κυβέρνηση, περίπου το 83% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί από τη ημέρα που ο Μακρόν ανακοίνωσε την εισαγωγή του «διαβατηρίου» για τον κορονοϊό
Protagon Team

Το καλοκαιρινό στοίχημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει τα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης να τρώνε τα νύχια τους από την ανησυχία. Θα μπορούσε η αμφιλεγόμενη απόφασή του να πιέσει τους πολίτες της χώρας να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού για να έχουν πρόσβαση σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες, όπως μουσεία, μπαρ και εστιατόρια είτε να φέρει ως αποτέλεσμα περισσότερους εμβολιασμένους είτε να σκάσει σαν βόμβα στα χέρια του από τις πολλαπλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας;

Κάθε εβδομάδα, όπως γράφει το Politico, οι αρμόδιοι υπουργοί και το γραφείο του πρωθυπουργού περίμεναν με αγωνία τα στοιχεία για το μέγεθος των διαδηλώσεων στη χώρα. Τώρα όμως, καθώς η Γαλλάι πλησιάζει τον στόχο της να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια πολίτες, με τουλάχιστον μία δόση ως το τέλος Αυγούστου, τα στελέχη της κυβέρνησης Μακρόν μπορούν να πάρουν βαθιά ανάσα.

«Αλληλοσυγχαιρόμαστε, αν και γνωρίζουμε ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα», δηλώνει σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης στο Politico. «Ο Μακρόν έλαβε μία σταθερή απόφαση και οι Γάλλοι του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Οι διαμαρτυρίες παρέμειναν οριακές», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η απόφαση του γάλλου προέδρου να θεσπίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ήταν μία μη αναμενόμενη στάλα, η οποία ενδεχομένως να ξεχείλιζε το ποτήρι.

Το πιστοποιητικό ανοσίας, το οποίο το έχουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, υπήρξε προϋπόθεση για την είσοδο των πολιτών σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νοσοκομεία, μουσεία, γκαλερί, τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία.

Στην κορυφή μαζί με την Ισπανία η Γαλλία, με το 71% του γενικού πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Μάλιστα, τη Δευτέρα το μέτρο επεκτάθηκε και σε όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται σε χώρους όπου έχουν επαφή με το κοινό. Ο,τι δηλαδή ίσχυε για τους επισκέπτες στα μπαρ και τα εστιατόρια, από τη Δευτέρα ισχύει και για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το γραφείο του γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί από τη μέρα που ο Μακρόν ανακοίνωσε την εισαγωγή του διαβατηρίου για τον κορονοϊό.

Η καλύτερη στιγμή για τον χειρισμό της κρίσης

Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες που επικαλείται το Politico, το διαβατήριο ανοσίας στη Γαλλία ήταν αυτό που ισοπέδωσε την καμπύλη αύξησης της πανδημίας το καλοκαίρι, και ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα απότομο, τρίτο κύμα που τροφοδοτούνταν από τη μετάλλαξη Δέλτα, σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Εσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές. Οι Γάλλοι ήταν απρόθυμοι να εμβολιαστούν και το μήνυμα του προέδρου εισακούστηκε. Ηταν η καλύτερη στιγμή  χειρισμού της κρίσης, ίσως και της θητείας του», εκτιμά ο Μαρτίν Μπλασιέ, σύμβουλος Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της γαλλικής κυβέρνησης, περίπου το 83% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε σε κάτω από 14.000, αφού είχε κορυφωθεί σε περίπου 24.000 στα μέσα Αυγούστου.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε τον Αύγουστο, αλλά είναι κάτω από τις 3.000.

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο, αλλά «ο κίνδυνος του κατακλυσμού έχει αποφευχθεί», σχολιάζει ο Μπλασιέ.

Oπως εξηγεί ο ίδιος, αν το ποσοστό εμβολιασμού δεν είχε αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι και λιγότερο από το 50% είχε κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, θα υπήρχαν σήμερα πολύ περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, κάτι που θα σήμαινε ότι το σύστημα υγείας θα βρισκόταν σε κρίση, ενώ θα καταγράφονταν και περισσότεροι θάνατοι.

Επιφυλακτικότητα

Υπάρχουν βέβαια και οι ειδικοί που εκφράζουν μικρότερο ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα του πιστοποιητικού ανοσίας και την αύξηση των εμβολιασμών. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι αντίκτυπο είχε η απόφαση. Αν κοιτάξει κάποιος τον χάρτη της Γαλλίας, θα δει ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε τουριστικές περιοχές όπου υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Και όλο αυτό, παρά το πιστοποιητικό ανοσίας που απαιτείται για τη διασκέδασή τους», λέει στο Politico ο Νικολά Μπριντέρ, επικεφαλής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Τιμόν» της Μασσαλίας.

Βέβαια, τόσο στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ο ειδικός, όσο και σε άλλες μονάδες υγείας της χώρας, η εφαρμογή του πιστοποιητικού ανοσίας, αλλά και η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους εργαζομένους στην Υγεία, οδήγησε σε άλμα του εμβολιασμού.

Πάνω από το 70% του προσωπικού στο εν λόγω νοσοκομείο είναι εμβολιασμένο, ενώ τον Ιούνιο ήταν μόλις το 50%. Και αυτό είναι το όλο το νόημα. Οι υποστηρικτές των εμβολίων του κορονοϊού ισχυρίζονται ότι το πιστοποιητικό ανοσίας ήταν τελικά αποτελεσματικό.

«Το πιστοποιητικό δημιουργεί ένα αίσθημα ψευδούς ασφάλειας, ακριβώς επειδή συγκεντρώνονται σε ένα χώρο πολλά άτομα που έχουν εμβολιαστεί, μαζί με άλλους που έχουν αρνητικό τεστ. Και ενώ νομίζουν ότι είναι απολύτως ασφαλείς, μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Αν οι πολίτες είχαν αντιδράσει για να μην κάνουν τεστ κάθε δύο ημέρες, το πιστοποιητικό ανοσίας θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, θα επιτάχυνε την πανδημία και θα προκαλούσε πολλούς περισσότερους θανάτους», συμπληρώνει η Μπλασιέ. Αλλά ευτυχώς δεν αντέδρασαν.

«Ηταν μία πολιτική απόφαση, ένα μέσο για τον σκοπό. Κάποιοι ήθελαν να εισάγει η κυβέρνηση τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το ερώτημα τότε ήταν πώς θα φτάναμε μέχρι εκεί», δηλώνει στο Politico σύμβουλος της κυβέρνησης.