Το τέλος 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας, λόγω ενεργειακής κρίσης, δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας (καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές) αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων, διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προκειμένου να προσδιοριστεί η βάση επί της οποίας θα υπολογιστεί η εισφορά.
Υπενθυμίζεται ότι η διερεύνηση από τη ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 927 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο αφαιρούνται 336 εκατ., που είναι το κόστος των εκπτώσεων που κάνει η ΔΕΗ στους πελάτες της από τον Αύγουστο του 2021.
Υπό διερεύνηση είναι το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, τα οποία –με τις ανατιμήσεις που μεσολάβησαν στο κόστος παραγωγής ενέργειας– διαμορφώνονται τώρα κάτω του κόστους σε όλες τις κατηγορίες πελατών.
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή της αγοράς και την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το κόστος παραγωγής, μέσω του οποίου θα απορροφάται το επιπλέον κόστος που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.