Ο Πρωθυπουργός θα σχεδιάσει το Σαββατοκύριακο τις κινήσεις του ενόψει ευρωκάλπης | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πώς θα πάει ο Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές

Μετά τη σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας και τα Τέμπη, η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει στην καθημερινότητα και να δώσει τη μάχη της ευρωκάλπης με ένα μήνυμα του τύπου «όχι πισωγύρισμα», ενώ από την άλλη επιμένει πως το κλίμα από την αντιπολίτευση θα θυμίζει επί δύο μήνες την περασμένη δεκαετία
Protagon Team

Η επόμενη μέρα της σύγκρουσης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας βρήκε το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς τους δύο υπουργούς και στενότατους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο, οι οποίοι παραιτήθηκαν μετά την παρουσία τους στο σπίτι του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πριν ακόμη από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, οι εισηγήσεις συνεργατών του Πρωθυπουργού ανέφεραν ότι μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα των Τεμπών (όπου τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη), αλλά και τις αναφορές του στο ζήτημα της διαπλοκής, σειρά έχουν τώρα η καθημερινότητα και οι ευρωεκλογές.

Την επιστροφή σε αυτόν τον δρόμο σηματοδότησε η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 780 στα 830 ευρώ (μικτά) από 1ης Απριλίου, η οποία συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και επιδόματα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε, με πρώτο σταθμό το Σάββατο το Μοσχάτο, μια νέα περίοδο, που θα χαρακτηρίζεται από την επαφή του με τους πολίτες με συζητήσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν, στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ βρίσκεται σε οργανωτικό πυρετό για το 15ο Συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα, το τριήμερο από 5 έως 7 Απριλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και θα προσφέρει στον κ. Μητσοτάκη το ιδανικό πλαίσιο ώστε να παρουσιάσει στην ομιλία που ήδη προετοιμάζει το δίλημμα των ευρωεκλογών.

Το σταθερό έδαφος και η χαλαρότητα 

Το δίλημμα θα περιστρέφεται, κατά τις πληροφορίες, γύρω από το μήνυμα «όχι πισωγύρισμα», το οποίο αποκτά πλέον διπλό νόημα:

— Πρώτον, τη μη επιστροφή στο κλίμα της περασμένης δεκαετίας, αυτού της όξυνσης και των θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες, όπως ανέφεραν ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης, διακινήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκμεταλλεύονται για μικροπολιτικούς λόγους τον πόνο των συγγενών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Το ότι η ίδια η κυβέρνηση άφησε με την αμηχανία της και την αφωνία της για τα Τέμπη να υπάρξει εύφορο έδαφος για τέτοιες θεωρίες, προσπερνάται ως ευθύνη.

— Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα τονίσει, όπως έκανε και στη Βουλή, ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην εποχή που οι εξελίξεις καθορίζονταν από τη σύμπραξη πολιτικών και εκδοτικών συμφερόντων. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα «δείξει» προς την πλευρά των δυνάμεων εντός και εκτός πολιτικού πλαισίου, που θεωρεί ότι συνασπίζονται με μοναδικό σκοπό «να ρίξουν τον Μητσοτάκη», επαναλαμβάνοντας ότι μόνο ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε την Πέμπτη στη Βουλή σε «παράκεντρα» και «νταβατζήδες». Eνώ την Παρασκευή, στο υπουργικό συμβούλιο, είπε μεν ότι το συνέδριο σηματοδοτεί την αφετηρία «της κρίσιμης πρόκλησης των ευρωεκλογών», αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Με σαφείς πλέον τους πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς, θα έλεγα, που θα έχουμε απέναντί μας σε αυτήν την προσπάθεια»

Εν τω μεταξύ, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν τις προκλήσεις του επόμενου διμήνου έως τις ευρωκάλπες, συνδυάζοντας διάφορους παράγοντες. Τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου και της αποσυσπείρωσης, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί από το γεγονός ότι η χώρα πατάει πλέον σε σταθερό έδαφος και δεν διατρέχει τους κινδύνους της περασμένης δεκαετίας.

Επομένως, η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός τοξικού κλίματος από όσους το επιδιώκουν «γίνονται εκ του ασφαλούς», κάτι που μπορεί να ενισχύσει τις ακρότητες. Επιπλέον, οι πολίτες γνωρίζουν ότι στις ευρωεκλογές δεν εκλέγουν κυβέρνηση, ενώ είναι σαφές με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, είναι πολύ μεγάλη.

Με βάση αυτές τις ανησυχίες και τα δεδομένα, και υπολογίζοντας ότι όσοι διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και ποντάρουν στην ανατροπή του κ. Μητσοτάκη θα δώσουν «τα ρέστα τους» στην ευθεία των ευρωεκλογών, κάποιοι δεν αποκλείουν το δίλημμα που θα θέσει ο Πρωθυπουργός να ενισχυθεί λίγο πριν από τις κάλπες.