Οι σχολές του ΕΚΠΑ θα ανοίξουν τμηματικά | Intime/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗ
Επικαιρότητα

Πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια από τη Δευτέρα

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ανοίγουν ξανά μετά από μήνες τις πύλες τους για να υποδεχθούν προσωπικό και φοιτητές με έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό
Protagon Team

Από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου με αποκλειστικά διά ζώσης διδασκαλία και με αυξημένα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας, ανοίγει η αυλαία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας.

Εξαίρεση το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  τα οποία ανακοίνωσαν πως για την «καλύτερη προετοιμασία τους στην εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου» αποφάσισαν την μετάθεση της έναρξης των μαθημάτων για τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου,

Διαφοροποιήσεις ενδέχεται να υπάρχουν σε επιμέρους σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου στο Τμήμα Φιλολογίας ξεκινούν τα μαθήματα στις 4 Οκτωβρίου, ενώ στο Τμήμα Ψυχολογίας όπως και στη Νομική Σχολή στις 11 Οκτωβρίου.

Το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τόσο των φοιτητών, όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα, όπως και η σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία.

Μέτρα και προϋποθέσεις για την προσέλευση στα ΑΕΙ

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, κατά την προσέλευσή τους στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να επιδεικνύουν:

Τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων edupass, θα διασταυρώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τον ΕΟΔΥ, και θα διαγράφονται έπειτα από επτά ήμερες.

Ελεγχοι και εμβολιασμοί

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί στα ΑΕΙ 2,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.

Κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

Οι ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα ΙΕΚ και τα Κολέγια.