Σε αποκαλύψεις για τα όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά για τη διακυβέρνηση μιας ομοσπονδιακής Κύπρου -σε περίπτωση βέβαια λύσης του Κυπριακού- προέβη ο Μουσταφά Ακιντζί.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί να είναι επτά Ελληνοκύπριοι και τέσσερις Τουρκοκύπριοι και μαζί με τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να είναι οκτώ προς πέντε.
Πρόεδρος και αντιπρόεδρος δεν θα έχουν ψήφο, αλλά θα χρειάζεται η ψήφος και ενός Τουρκοκύπριου για κάθε απόφαση.
Ο Ακιντζί είπε ότι τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα τα αποφασίζουν από κοινού ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος και ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.
Για την εκ περιτροπής προεδρία εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει, λέγοντας ότι διαβλέπει κατανόηση.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα για να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά υπάρχει το «πρόβλημα» της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα. Ετσι είναι πιθανόν να μεταβεί την Παρασκευή. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ακριβής ημέρα συνάντησης θα καθοριστεί έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα.
Στόχος του κ. Αναστασιάδη είναι, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να έρθει σε επαφή και να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη στο Μοντ Πελεράν σημειώθηκε «πρόοδος, αλλά όχι κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, γι αυτό και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία».
Ο κ. Χριστοδουλίδης επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
Η θέση αυτή του κ. Αναστασιάδη, τόνισε, έχει καταστεί ξεκάθαρη τόσο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι, αφού υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια πρέπει να καθορισθεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση επί χαρτών, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων».
Αναφορικά με τη διάσκεψη είπε ότι «από τις συζητήσεις με ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε την ίδια προσέγγιση». Δηλαδή, πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής.
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδεχομένως να μην είναι έτοιμη να εισαγάγει το ευρώ από την πρώτη ημέρα της λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση όταν υπάρχουν δύο νομίσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού κάτι τέτοιο είναι αρνητικό για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Είναι γι αυτό τον λόγο, είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης, που γίνονται όλες οι απαραίτητες προεργασίες.
Στο μεταξύ, «πολύ καλή» χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, την ενημέρωσή του από τον κ. Αναστασιάδη, για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσόστομος είπε: «Μπορώ να πω ναι, είμαι πιο αισιόδοξος, αλλά θέλει καλή διαπραγμάτευση». Επίσης, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «η Εκκλησία θα συνεχίσει να σε στηρίζει και θέλουμε να διεκδικείτε σε όλο το μέγεθος τα δίκαια του λαού μας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πιέσεις, δεν θέλω να μου πείτε ότι υπάρχουν πιέσεις, το ξέρω ότι υπάρχουν, αλλά για αυτό το σκοπό είμαστε κοντά σας, για να σας δίνουμε δύναμη διαπραγματευτική την οποία να χρησιμοποιείτε».
Σε ερώτηση αν αισιοδοξεί ότι είναι στις δυνατότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς να πετύχει το επιθυμητό για το εδαφικό, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απάντησε: «Πιστεύω, βεβαίως, ξέρετε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση ακόμα».
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Μοντ Πελεράν από την Κυριακή 20 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη 23 του ίδιου μήνα. «Προσδοκία μας είναι η κατάληξη επί των κριτηρίων και ειδικότερα των τριών. Οι εδαφικές προσαρμογές, επιστροφή πληθυσμού και η ακτογραμμή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κύπρου.