Στην εφαρμογή του έκτακτου σχεδίου για τις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες έχουν μπλοκάρει πολλές δομές του ΕΣΥ, προχωρά άμεσα το υπουργείο Υγείας.
Αλλωστε, καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία προστίθενται εκατοντάδες νέα ραντεβού, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς να απαιτείται να περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια για μια επέμβαση.
Το έκτακτο σχέδιο που έχει καταρτίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στόχο πρωτίστως να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά και ακολούθως να δώσει ανάσα ζωής στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το πρόβλημα με την αναμονή για τα χειρουργεία εντάθηκε μετά την υποχώρηση και του τελευταίου πανδημικού κύματος, τον Μάιο, οπότε και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ άρχισαν να δέχονται όλα τα περιστατικά και ειδικά εκείνα που έπρεπε να χειρουργηθούν και είχαν μεταχρονολογηθεί λόγω Covid.
Η κατάσταση πάντως χειροτέρεψε εξαιτίας και της έλλειψης αναισθησιολόγων, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι για να πραγματοποιηθεί οποιοδήποτε χειρουργείο.
Οι λύσεις
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου ώστε να ελαφρυνθούν σε έναν βαθμό οι λίστες αναμονής που ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
Εδώ και κάποιες ημέρες είχε ήδη δοθεί εντολή οι διοικητές όλων των νοσοκομείων να περάσουν από κόσκινο τις λίστες χειρουργείων, ώστε να βρεθεί εάν ο αριθμός που αποτυπώνεται είναι πραγματικός ή ορισμένοι ασθενείς έχουν ήδη χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Οι πρώτες λίστες έχουν ήδη παραδοθεί στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπηρεσίες των νοσοκομείων με τους ασθενείς που επρόκειτο να χειρουργηθούν.
Αυτό που διαπιστώνεται, σε πρώτη φάση, είναι ότι περίπου 40% των ασθενών έχουν αναζητήσει αλλού λύση στο πρόβλημα υγείας τους. Δηλαδή, έχουν χειρουργηθεί ήδη σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή σε ιδιωτική κλινική.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν σκέψεις συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να ξεκινήσει η κατάρτιση μιας ενιαίας ψηφιακής λίστας αναμονής χειρουργείων, με στόχο να υπάρχει ένας κοινός κατάλογος για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ιδιωτικά και δημόσια.
Στόχος είναι να μην υπάρχουν διπλοεγγραφές σε δύο και τρία νοσοκομεία από ασθενείς που έχουν αναζητήσει λύση στο πρόβλημα υγείας τους σε διαφορετικές υγειονομικές μονάδες.
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι έχει κλείσει ήδη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για μεταφορά ασθενών που χρειάζονται χειρουργείο στον ιδιωτικό τομέα. Η λύση αυτή ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά στα Νοσοκομεία Παίδων, ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί και στα υπόλοιπα.
Διευκρινίζεται ότι τα έξοδα από τις επεμβάσεις για τους ασθενείς που θα χειρουργηθούν σε ιδιωτικές δομές υγείας θα καλυφθούν πλήρως από το Δημόσιο.