Ενα ρομπότ εκτελεί καθήκοντα σερβιτόρας σε εστιατόριο στην Κίνα. | Photo by ChinaFotoPress via Getty Images/Ideal Images
Επικαιρότητα

Πώς θα δουλεύουμε το 2035

Οι τεχνολογικές εξελίξεις συμπαρασύρουν πλέον και τα επαγγέλματα – Ποια θα εξαφανιστούν, ποια θα αυτοματοποιηθούν και ποιες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν
Protagon Team

Υπόθεση εργασίας: αν νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, τότε σε περίπτωση που ο εργάτης αντικατασταθεί από ρομπότ, ο νόμος παραμένει εν ισχύ; Μέχρι το 2035 ολοένα και λιγότεροι ανειδίκευτοι εργάτες θα καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας όχι λόγω της ανεργίας που εξαπλώνεται, αλλά λόγω των τεχνολογικών συνθηκών.

Οι δουλειές που μέχρι τώρα θεωρούνταν προπύργιο της εργατικής τάξης και αναγκαίες συνθήκες για τη μισθωτή εργασία, σε λίγα χρόνια θα αντικατασταθούν με νέα επαγγέλματα που θα έχουν άμεση σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η ερευνητική οργάνωση CSIRO έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με 20 επαγγέλματα που θα είναι απολύτως χρήσιμα σε δύο δεκαετίες από τώρα. Και μπορεί η συγκεκριμένη λίστα να περιλαμβάνει τη μακρινή Αυστραλία, αλλά ο κόσμος πλέον είναι αρκετά μικρός για να μένει ανεπηρέαστος. Αυτά τα επαγγέλματα έχουν σχέση με τον αυτοματισμό και την τεχνολογία.

Η υπουργός Εργασίας της Αυστραλίας, Μιχαέλια Κας, όταν πήρε στα χέρια της τη συγκεκριμένη έρευνα διαπίστωσε αμέσως τις δραστικές αλλαγές που θα πάρουν σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια. Η βρετανική εφημερίδα Guardian φιλοξενεί δηλώσεις της. «Κάποια επαγγέλματα, αναπόδραστα, θα γίνουν πιο αυτοματοποιημένα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι τεχνολογικές αλλαγές θα βελτιώσουν κάποια άλλα και θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και ευκαιρίες. Το μέλλον δεν θα είναι μια μάχη ανθρώπων με μηχανές, αλλά μια ευκαιρία οι άνθρωποι να χειρίζονται αυτές τις μηχανές και έτσι να κάνουν την εργασία τους πιο ενδιαφέρουσα».

Εξι σημαντικές αλλαγές 

Η έρευνα σημειώνει ότι θα υπάρξει έξι σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Η πιο σημαντική είναι ότι θα υπάρξει έκρηξη στη συνδεσιμότητα των συσκευών, ο όγκος των δεδομένων και η ταχύτητα των υπολογιστών. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ταχεία πρόοδο των αυτοματοποιημένων συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης. Κάτι που σημαίνει ότι οι ρομποτικές συσκευές θα μπορούν να εκτελέσουν πολλές εργασίες πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τον άνθρωπο.

Υπό αυτό το πρίσμα ο βιομηχανικός ή και ο ανειδίκευτος εργάτης θα είναι είδη υπό εξαφάνιση. Η ανάπτυξη του αυτοματισμού θα αυξήσει την πολυπλοκότητα των εργασιών. Πολλές δουλειές που σήμερα δεν χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα είτε θα βγουν εκτός κάδρου είτε θα αυτοματοποιηθούν. Απότοκο αυτής της αλλαγής θα είναι θα αναπτυχθούν μέσω της εκπαίδευσης νέα μαθησιακά περιβάλλοντα που θα έχουν άμεση σχέση με αυτές τις νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα πάντα με αυτή την έκθεση, το 75% των νέων επαγγελμάτων θα στηρίζεται στην επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά.

Η άνοδος της αυτοαπασχόλησης 

Μια εξίσου σημαντικά αλλαγή θα έχει να κάνει με την άνοδο της αυτοαπασχόλησης. Οι πλατφόρμες Upwork, Kaggle, Innoventive και Freelancer.com θα δώσουν τη δυνατότητα σε αρκετό κόσμο να μπει πιο εύκολα στην αγορά εργασίας δίχως να έχει τις σημερινές εργασιακές δεσμεύσεις και θα μπορούν να μετατρέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε αμειβόμενη εργασία. Ηδη, στις ΗΠΑ αυτή η τάση για εξατομικευμένη εργασία αναπτύσσεται σημαντικά.

Τελικά, αν δεν υπάρχει αυτό που λέμε ιδανική εργασία, ίσως χρειαστεί να τη δημιουργήσουν οι εργαζόμενοι. Αυτό αναφέρει η έρευνα της CSIRO. Παράλληλα, προβλέπει ότι ο τομέας της εκπαίδευσης και της παροχής ιατρικής βοήθειας θα συνεχίσει να προσφέρει εργασία, ενώ ειδικά στην Αυστραλία το εργατικό δυναμικό θα έχει μια ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία με το 1/5 των εργαζόμενων να είναι άνω των 65 ετών μέχρι το 2035, ενώ θα υπάρχει και αυξημένη γυναικεία παρουσίαση στον εργασιακό τομέα – σημαντική μερίδα του λέοντος θα λάβουν και οι μετανάστες.

Τα εργασιακά ήθη 

Η αλλαγή στα εργασιακά ήθη θα βοηθήσει στην προσέλκυση νέων μορφών εργασίας που θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ανάλυση δεδομένων, ανθρώπους που θα έχουν θέση υποστηρικτών σε σημαντικές αποφάσεις, χειριστές μηχανημάτων από απόσταση και προσωπικούς βοηθούς υγείας με στόχο την πρόληψη.

Κατά την Μιχαέλια Κας, ολοένα και περισσότερο δίδεται βαρύτητα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ως βασικοί παράγοντες για την επιτυχία ενός εκάστου στην αγορά εργασίας. Γύρω στο 2019, ο αριθμός των επαγγελμάτων που θα είναι διαθέσιμες σε υψηλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους, αναμένεται να είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχη αριθμό κατά το 1991.