Είκοσι τρεις ημέρες. Τόσες απομένουν ως το Brexit, αν δεν δοθεί νέα παράταση τελικά. Και καθώς δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, η Ελλάδα προετοιμάζεται για να περιορίσει το κόστος της άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό τουλάχιστον είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Με δήλωσή του πριν από την έναρξη της ημερίδας «NO DEAL BREXIT: Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων» που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών σε συνδιοργάνωση με τον ΣΕΒ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η Αθήνα προετοιμάζεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και νομοθετικές πρωτοβουλίες -που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα- για να περιοριστεί το κόστος του άτακτου Brexit.
Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη
Η δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη καταγράφηκε ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τη θέση της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου σχετικά με το Brexit. Σε όρους μικροπολιτικής, φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διεκδικεί έναν διακριτό ρόλο στην αντιπολίτευση, επισκιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη –είχε προηγηθεί η ερώτηση για το Προσφυγικό (εδώ), τώρα έρχεται ερώτηση για το Brexit εν όψει τη Συνόδου της 17-18 Οκτωβρίου και για το αν ο Πρωθυπουργός «αποδέχεται ως τετελεσμένο την απαίτηση των διαπραγματευτών της ΕΕ (με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ) για την λεγόμενη Ιρλανδική Εγγύηση (Irish Backstop) που απορρίπτει η βρετανική κυβέρνηση ή θα καλέσει τους εταίρους μας να δείξουν μεγαλύτερη ευλυγισία».
Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως «στην υπόθεση του Brexit φαίνεται ότι οδεύουμε με ταχύτητα σε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, γι αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα έχει κόστος» επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι το άτακτο Brexit «είναι μία εξέλιξη την οποία η Ελλάδα δεν θέλει, η Ευρώπη δεν επιθυμεί και δεν νομίζω ότι ευνοεί ούτε τη Μεγάλη Βρετανία, ούτε τους λαούς της Ευρώπης».
Ιδιαίτερη έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τις εμπορικές μας συναλλαγές. «Είναι δηλαδή η διευκόλυνση στα τελωνεία, η διευκόλυνση των εξαγωγών χωρίς διατυπώσεις, είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα φιλοξενούμε 50.000 Βρετανούς υπηκόους οι οποίοι μένουν μόνιμα εδώ και στη Βρετανία μένουν 120.000 περίπου Έλληνες και το πώς αυτοί θα ζήσουν την επόμενη μέρα χωρίς να επιβαρυνθεί η ζωή τους και η καθημερινότητά τους» τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, ακόμα, το ζήτημα του τουρισμού, αναφερόμενος «στις μεγάλες τουριστικές ροές, τις οποίες έχουμε από την Μ. Βρετανία και τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να χάσουμε».
Ως προς το γεωπολιτικό κόστος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Το ότι χάνεις από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Συνόδου Κορυφής, μία χώρα με την ιστορία, το μέγεθος της Μ. Βρετανίας, μία μεγάλη στρατιωτική πυρηνική δύναμη, το γεγονός ότι κάθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ότι έχει αυτή την κληρονομιά της μεγάλης αυτοκρατορίας στον πολιτισμό, στην αγγλική γλώσσα και όλα αυτά τα οποία μπορούμε να πούμε, είναι σαφέστατα μία απώλεια και για την Ευρώπη. Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε σεβαστή την απόφαση του βρετανικού λαού που είπε ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να παραμείνει μέλος της ΕΕ».
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματιστεί από αυτή την απόφαση της Βρετανίας.