Εξαιτίας του κορονοϊού υποφέρουν εκατομμύρια γαλοπούλες της Βρετανίας, και μαζί τους και οι πτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί κρέατος πουλερικών της Γηραιάς Αλβιώνας.
Οσον αφορά τη μοίρα των συμπαθητικών πτηνών, τόσο οι έγκριτοι Times του Λονδίνου όσο και η πιο ψυχαγωγική και ανάλαφρη Sun αναφέρουν ότι λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για τη διαχείριση της πανδημίας και τον περιορισμό των κρουσμάτων, οι γαλοπούλες της Βρετανίας υποβάλλονται σε εξαντλητική δίαιτα.
Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων, ο αποκαλούμενος «Rule of Six», δηλαδή ο κανόνας που ορίζει ότι κάθε συνάθροιση άνω των έξι ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, είναι παράνομη, ανάγκασε πολλούς πτηνοτρόφους να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να μειώσουν δραστικά το βάρος των συμπαθητικών οικόσιτων πουλιών που σύντομα πρόκειται να σφαχτούν ούτως ώστε να καταναλωθούν στη συνέχεια από τους Βρετανούς την ημέρα των Χριστουγέννων.
Φοβούνται ότι θα μειωθεί σημαντικά η ζήτηση για μεγάλες γαλοπούλες, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα φέτος στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια οι συνδαιτυμόνες δεν θα είναι περισσότεροι από έξι. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αγαπάει την ελευθερία τόσο όσο σέβεται τις παραδόσεις, υπαινίχθηκε πως δεν αποκλείεται ο Κανόνας των Εξι τα Χριστούγεννα να ανασταλεί.
Οι πτηνοτρόφοι, ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν ιδιαίτερα και να καταφεύγουν σε έκτακτα μέτρα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος για την εκτροφή μιας νέας γενιάς μικροκαμωμένων γάλων, ενώ οι 9 εκατομμύρια γαλοπούλες που εκκολάφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, τους τελευταίους μήνες δεν έκαναν τίποτα άλλο πέρα από το να παχαίνουν.
Ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, διευθυντής του British Poultry Council (το όνομα είναι σίγουρα βαρύγδουπο, αλλά αναφέρεται απλώς στην ένωση των παραγωγών κρέατος πουλερικών στη Βρετανία) πρότεινε –θέλοντας ενδεχομένως να μετριάσει το διαιτητικό μαρτύριο των δύσμοιρων πτηνών– να σφαχτούν νωρίτερα, πιο νέα, όχι πλήρως αναπτυγμένα, αλλά λιγότερο πεινασμένα.
Πολλοί παραγωγοί, ωστόσο, αρνούνται, κυρίως επειδή δεν θέλουν να καταψύξουν τα πουλερικά τους, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν νωπές γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής.
Προτάθηκε επίσης να συσκευαστούν και να διατεθούν προς πώληση σε μικρότερες μερίδες, «ποιος, όμως, θα ήθελε να έχει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι του μισή γαλοπούλα;», αντέταξαν οι περισσότεροι πτηνοτρόφοι και παραγωγοί. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι θα αναγκαστούν τελικά να κόψουν τις γαλοπούλες τους στη μέση.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια οι Βρετανοί συνήθιζαν να αγοράζουν γαλοπούλες βάρους έξι, επτά κιλών, ποσότητα που όχι μόνον φτάνει για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι δέκα ατόμων αλλά και περισσεύει για την επομένη. Φέτος, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι περισσότεροι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με γαλοπούλες βάρους μόλις 4,5, το πολύ πέντε κιλών.
Πονοκέφαλο στους πτηνοτρόφους και τους παραγωγούς προκαλεί και το γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν τρελαίνονται πια τόσο πολύ για το κρέας γαλοπούλας. Το 2003 καταναλώθηκαν περίπου 22 εκατομμύρια γαλοπούλες, ενώ πέρυσι 14 εκατομμύρια, τα 2/3 κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Βρετανοί είναι 66,6 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι από πέντε άνθρωποι τρώνε από μία γαλοπούλα, μην παραβιάζοντας, μάλιστα, τον Κανόνα των Εξι. Ωστόσο, μεταξύ των εκλεκτών πουλερικών που καταναλώνονται ευρέως στη Βρετανία κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, το ιδανικό για ένα τραπέζι έξι ατόμων είναι η χήνα.
Πάντως το Βρετανικό Συμβούλιο Πουλερικών προτρέπει τους καταναλωτές να «αγοράσουν ό,τι είναι διαθέσιμο, ακόμη και εάν πρόκειται για ένα ελαφρώς μεγαλύτερο πουλερικό», ούτως ώστε να στηρίξουν τους πτηνοτρόφους και τους παραγωγούς, αλλά και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με την παραδοσιακή γαλοπούλα.
Γιατί αποκαλούν τη γαλοπούλα «turkey»
Οσον αφορά τώρα το γιατί οι Βρετανοί αποκαλούν τη γαλοπούλα «turkey», όπως αποκαλούν, δηλαδή, και την Τουρκία, καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αγγλοι αποκαλούσαν Τουρκία την Ανατολία ήδη από τα τέλη του 14ου αιώνα. Θα μπορούσε, οπότε, κάποιος να υποθέσει πως άγγλοι έμποροι άρχισαν κάποια στιγμή να εισάγουν γαλοπούλες από την Τουρκία στην πατρίδα τους. Ωστόσο, στα τέλη του 1300 δεν υπήρχαν γαλοπούλες (ή ινδόρνιθες ή διάνοι ή γάλοι ή κούρκοι στα ελληνικά) στην Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι αγνοούσαν την ύπαρξη της γαλοπούλας, μέχρι που ανακάλυψαν την Αμερική. Ζούσαν ελεύθερες, οι αποκαλούμενες άγριες γαλοπούλες, στην Ανατολική και Κεντρική Βόρεια Αμερική και εκπρόσωποι ενός άλλου είδους στη Χερσόνησο Γιουκατάν, έως ότου τις εξημέρωσαν οι λαοί του αρχαίου Μεξικού για λατρευτικούς, αρχικά, σκοπούς.
Πώς εμπλέκεται, όμως, η Τουρκία σε όλα αυτά; Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, όταν οι Ευρωπαίοι αντίκρισαν πρώτη φορά γαλοπούλες στην Αμερική θεώρησαν λανθασμένα ότι ήταν φραγκόκοτες, οι οποίες ήδη εισάγονταν στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω της Κωνσταντινούπολης και αποκαλούνταν από τους Αγγλους «Turkey coqs», «κοκόρια Τουρκίας». Η γαλοπούλα της Βόρειας Αμερικής ονομάστηκε, οπότε, από τους Αγγλους «Τurkey fowl» «όρνιθα Τουρκίας», το οποίο με την πάροδο του χρόνου περιορίστηκε στο πιο άμεσο «turkey».