Επί χρόνια διατυπώνονταν όλα τα επιχειρήματα –ή, μάλλον, όλες οι δικαιολογίες– σύμφωνα με τα οποία τα αμερικανικά προεδρικά debate δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο.
Η καταπολέμηση ψευδών ισχυρισμών δεν είναι δουλειά των συντονιστών, ήταν το βασικό επιχείρημα, είναι αυστηρά καθήκον των ίδιων των υποψηφίων. Ο έλεγχος στοιχείων θα απαιτούσε πολύ χρόνο και θα διέκοπτε τη ροή της συζήτησης. Επίσης, είναι θέμα αμεροληψίας. Πώς αναμένεται από τους συντονιστές να αποφασίσουν ποιον θα αμφισβητήσουν υποβάλλοντάς τον σε έλεγχο; Η εξακρίβωση θα ήταν ανέφικτη, μια πολύ κακή ιδέα, ακόμη και στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξυπνά κάθε μέρα και αρχίζει αμέσως να λέει ψέματα για τα όνειρά του.
Και μετά ήρθε το debate της 10ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις και εκείνη η αξιομνημόνευτη, όπως γράφει ο Guardian, στιγμή που η συντονίστρια Λίνσεϊ Ντέιβις του ABC News είπε λίγες μόνο λέξεις όταν ο Τραμπ, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, «έριξε» μια από τις ατάκες του για τις θανατώσεις μωρών.
«Δεν υπάρχει Πολιτεία σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεις ένα μωρό μετά τη γέννησή του», είπε η Ντέιβις απλά και ψυχρά. Διόρθωσε ένα συχνά επαναλαμβανόμενο ψέμα και καθιέρωσε κάτι σημαντικό: τα πιο τρομακτικά ψέματα θα μπορούσαν κάλλιστα να αμφισβητηθούν από τους ίδιους τους συντονιστές. Οι υποψήφιοι είχαν πλέον προειδοποιηθεί.
Η Ντέιβις δεν ήταν μόνη σε αυτό. Ο έτερος συντονιστής, Ντέιβιντ Μιούιρ –με τον ίδιο ουδέτερο, ευγενικό τόνο και με την ίδια αξιοθαύμαστη συντομία–, έκανε το ίδιο. Αφού ο Τραμπ διατύπωσε έναν ισχυρισμό σχετικά με τους μετανάστες στο Οχάιο που τρώνε κατοικίδια, ο Μιούιρ δήλωσε ήρεμα ότι το ABC είχε ελέγξει προηγουμένως τον ισχυρισμό και διαπίστωσε ότι δεν ήταν αλήθεια. Και σε μια άλλη περίπτωση, ο Μιούιρ αντιμετώπισε τις κατηγορίες του Τραμπ για ανεξέλεγκτο και αυξανόμενο έγκλημα, ειδικά σε σχέση με μετανάστες, με την εξής διαπίστωση: «Οπως γνωρίζετε, το FBI λέει ότι το βίαιο έγκλημα βρίσκεται σε πτώση στη χώρα».
Οι συντονιστές έκαναν επίσης καλή δουλειά επιστρέφοντας σε ερωτήσεις που δεν είχαν απαντηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις πίεσαν για ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι, επισημαίνει ο Guardian.
Οι σύμμαχοι του Τραμπ εξοργίστηκαν, όπως ήταν φυσικό, που δεν του επετράπη να ψεύδεται κατά βούληση. Το θεώρησαν τρομερά άδικο. Γιατί δεν υπήρχαν ισάριθμοι έλεγχοι στοιχείων και προκλήσεις για τη Χάρις, αναρωτήθηκαν, χωρίς να αναγνωρίσουν ότι εκείνη ήταν προσηλωμένη κυρίως στην αλήθεια.
Μια εκτενής λίστα των New York Times με αμφισβητήσιμες δηλώσεις και από τους δύο υποψηφίους, που δημοσιεύτηκε μετά τη συζήτηση, εντόπισε ότι μερικές φορές η Χάρις έχει ξεφύγει από την πραγματικότητα· αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρχε πραγματικά καμία σύγκριση με τη λιτανεία ψεμάτων του Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας το πολύ εύγλωττο: «Το ντιμπέιτ ήταν ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ!»
Ομως, όπως παρατήρησε η Αμπι Φίλιπ του CNN: «Οταν υπάρχει ασύμμετρο ψέμα, θα υπάρχει και ασύμμετρος έλεγχος γεγονότων».
Η κάλυψη των αμερικανικών ΜΜΕ μετά το ντιμπέιτ, γράφει ο Guardian, σε γενικές γραμμές έδωσε στον Τραμπ το «ευεργέτημα της αμφιβολίας». Συνολικά, απέτυχε να μεταφέρει με σαφήνεια τι είχε συμβεί σε ένα ντιμπέιτ όπου κυριάρχησε η ψύχραιμη δύναμη της Χάρις και οι θυμωμένες, ακατανόητες κραυγές του Τραμπ. Τα πρωτοσέλιδα έτειναν να μιλούν με ουδέτερη, συμβατική γλώσσα όπως αυτή της Washington Post: «Η Χάρις επιτίθεται σκληρά στον Τραμπ, προκαλώντας φλογερές απαντήσεις».
Το NPR, προς τιμήν του, σημείωσε: «Η εστίαση θα πρέπει τώρα να είναι στην ασυνέπεια του Τραμπ και στη γενική έλλειψη σοβαρής κατανόησης της πολιτικής εκ μέρους του».
Ακόμη και στο Fox News υπήρχαν κάποιες ασυνήθιστες αναλαμπές υπέρ της πραγματικότητας, όπως όταν ο Μπριτ Χιουμ είπε ότι ο Τραμπ είχε «περάσει μια κακή νύχτα».
Χωρίς αμφιβολία, το ντιμπέιτ ήταν μια νίκη για τη Χάρις.
Και με τη βοήθεια των συντονιστών του ABC, ήταν μια απρόσμενα καλή βραδιά για την αλήθεια.