Δύο πολυπλόκαμα κυκλώματα κλεπταποδοχής και λαθρεμπορίου χρυσού, μέσα από δεκάδες ενεχυροδανειστήρια, που σχετίζονται με τη μαφία των Ρομά και άλλες σπείρες ληστών και διαρρηκτών, κατάφερε να εξαρθρώσει η ΕΛ.ΑΣ.
Οπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση από την Αστυνομία (φωτογραφίες κάτω) της υπόθεσης Ριχάρδου –όπως αποκαλείται λόγω της εμπλοκής του γνωστού από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενεχυροδανειστή– μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί συνολικά 63 άτομα, ανάμεσά τους ο 51χρονος Δημήτριος-Ριχάρδος Μυλωνάς που λειτουργούσε 44 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα και εμφανίζεται ως ηγετικό στέλεχος της «χρυσής μπίζνας» μαζί με έναν Τούρκο και έναν Αραβα.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης τουλάχιστον ένας αστυνομικός και ένας πυγμάχος από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Ο Ριχάρδος είχε συλληφθεί ξανά το 2014 όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν παρατυπίες ύψους 70.000 ευρώ στα βιβλία καταγραφής των αντικειμένων που συγκέντρωνε ως ενέχυρα.
Η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της τακτικής ανάκρισης, χωρίς ωστόσο να καταλήξει πουθενά.
Ο ίδιος μιλούσε τότε για ανυπόστατες καταγγελίες.
Σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των αστυνομικών που έχουν αναλάβει την υπόθεση, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι ο Ριχάρδος, μαζί με τους συνεργάτες του, είχε στήσει ολόκληρη φάμπρικα λαθρεμπορίου χρυσού.
Αφενός ο Ριχάρδος εμπλέκεται σε κύκλωμα κλεπταποδοχής, τα μέλη του οποίου συνεργάζονταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου (διαρρήκτες σπιτιών και κοσμηματοπωλείων).
Αφού συγκέντρωνε μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του ανά τη χώρα, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, τις διοχέτευε στη συνέχεια στο εξωτερικό. Κομβικό ρόλο είχε στην όλη «μπίζνα» και γνωστός χρυσοχόος που επίσης φέρεται να έχει συλληφθεί.
Αποστολή του δεύτερου κυκλώματος, στο οποίο φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, ήταν η προώθηση του χρυσού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Τουρκία.
Τα μέλη της οργάνωσης έλιωναν τα κοσμήματα και άλλα τιμαλφή που συγκεντρώνονταν από το κύκλωμα των κλεπταποδόχων, τα μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού και ακολούθως τα «έσπρωχναν» καθημερινά προς την Τουρκία.
Σε καθημερινή βάση το κύκλωμα εκτιμάται ότι έστελνε στη γείτονα 100 με 150 κιλά χρυσού, ενώ κάποιες ημέρες το φορτίο έφτανε και τον μισό τόνο!
Για να μην κινούν υποψίες, έστελναν τις ράβδους με ασυνόδευτα πακέτα, χρησιμοποιώντας τουριστικά λεωφορεία που αναχωρούσαν για Τουρκία από την Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η μηνιαία «μπάζα» του κυκλώματος έφθανε τα 6 εκατ. ευρώ, με την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο να υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Κατά πληροφορίες, σε έρευνες που έγιναν σε υπεραστικά λεωφορεία στην Αλεξανδρούπολη, εντοπίστηκαν πλάκες χρυσού, ενώ στην κατοχή μελών του κυκλώματος βρέθηκε και οπλισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες, έχουν εντοπίσει και κατασχέσει 50 κιλά χρυσού αξίας 1 εκατ. ευρώ!
Όπως αναφέρει tovima.gr, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου αποτελεί συνέχεια της μεγάλης έρευνας που είχε πραγματοποιήσει στις 3 Νοεμβρίου 2016, η ίδια υπηρεσία.
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είχε καταλήξει τότε στην εξάρθρωση ενός τεράστιου κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν περίπου 90 άτομα, κυρίως Ρομά, με περισσότερες από 1.000 κλοπές και διαρρήξεις στο ενεργητικό τους. Είχαν κατασχεθεί 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, τιμαλφή και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα.
Και τότε είχαν προκύψει στοιχεία για υποβοήθηση του κυκλώματος από κοσμηματοπώλες και ενεχυροδανειστές, ενώ υπήρχαν ενδείξεις για «σπρώξιμο» ποσοτήτων χρυσού στο εξωτερικό.
Σήμερα όλοι οι συλληφθέντες της «μαφίας των Ρομά» κυκλοφορούν κανονικά ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου, ενώ μέχρι που τους επέστρεψαν τα πολυτελή ΙΧ και άλλα περιουσιακά στοιχεία που τους είχαν κατασχεθεί!