Ερωτώμενος αν η σύρραξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να τερματιστεί μέσα στο 2025, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να απαντήσει με μια ρωσική παροιμία, το νόημα της οποίας θα μπορούσε –υπό διαφορετικές συνθήκες– να είναι αντίστοιχο του «μακάρι». «Αυτό λέει ο λαός μας: “Με τα χείλη σου ας πιούμε και μέλι”» δήλωσε την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος στη σύρραξη», ενώ στη συνέχεια είπε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε πρόταση της Σλοβακίας για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην επικράτειά της.
Λίγες ημέρες αφότου υποδέχτηκε τον Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε πως ο σλοβάκος πρωθυπουργός (ο οποίος εναντιώνεται σθεναρά στη στρατιωτική αρωγή της Ουκρανίας από την ΕΕ) του είπε ότι οι Σλοβάκοι θα ήταν ευτυχείς να φιλοξενήσου στη χώρα τους τις διαπραγματεύσεις. «Δεν είμαστε αντίθετοι αν πρόκειται για αυτό. Γιατί όχι; Αφού η Σλοβακία λαμβάνει μια τόσο ουδέτερη θέση», σχολίασε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου.
Εν τω μεταξύ η Ρωσία συνεχίζει να πιέζει κατά μήκος της πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα στο Ντονέτσκ. Και την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει εκ νέου ότι «νούμερο ένα προτεραιότητα» της Μόσχας ενόψει της νέας χρονιάς είναι η επίτευξη όλων των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως εξακολουθεί να αποκαλείται από τη Ρωσία ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και μια τριετία.
Μάλιστα, η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, αλλά δεν βιάζεται να το κάνει. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να τον χρησιμοποιήσουμε είτε σήμερα είτε αύριο, αν χρειαστεί» ανέφερε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση ανάγκης η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και «πιο ισχυρά» όπλα μεσαίου βεληνεκούς.
«Η γραμμή του Κρεμλίνου σε αυτή τη φάση αναμονής φαίνεται να είναι η ασάφεια» γράφει σε ανάλυσή του ο Μάρκο Ιμαρίζιο της Corriere della Sera. «Ο καθένας είναι ελεύθερος να προβαίνει σε ερμηνείες και να κάνει εικασίες. Ακόμα και τα επίσημα ρωσικά ΜΜΕ δείχνουν να μην έχουν λάβει ακόμη οδηγίες από το Κρεμλίνο – τις οποίες πάντα ακολουθούν κατά γράμμα» προσθέτει ο ιταλός δημοσιογράφος.
Αναφέρει ενδεικτικά ότι η εφημερίδα Moskovskij Komsomolets υποστήριξε πως ο ρώσος πρόεδρος δεν εμφανίστηκε κατηγορηματικός για τερματισμό του πολέμου εντός του 2025, ενώ η Komsomolskaya Pravda έκανε ένα βήμα παραπάνω, γράφοντας πως όταν ο Πούτιν πληροφορήθηκε ποιες είναι οι ειρηνευτικές προτάσεις που συζητιούνται στη Δύση «σκοτείνιασε», επειδή «το πάγωμα της σύρραξης στην πρώτη γραμμή και η εγγύηση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10-20 χρόνια δεν εξυπηρετούν τη Ρωσία».
Αντιθέτως, η Kommersant εξέλαβε τις δηλώσεις ως έκφραση της επιθυμίας του Κρεμλίνου για τερματισμό της σύρραξης, ενώ το ίδιο έκανε και η Izvestia, διευκρινίζοντας όμως ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να «παγώσει», αλλά να «τερματίσει» τον πόλεμο, κάτι που κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό ακούγεται.
«Ολα τα ενδεχόμενα και τα αντίθετά τους, συμπυκνωμένα σε λίγες φράσεις, ενώ προσπαθούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά θα προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις επιστρέψει στον Λευκό Οίκο […] Εως τότε μπορούμε να περιμένουμε συνεχή λεκτικά σκαμπανεβάσματα» σχολιάζει ο αρθρογράφος της Corriere.
Οσο για την ταραχή –αν όχι την ανησυχία– με την οποία εξετάζονται και αξιολογούνται οι δηλώσεις του Πούτιν στη Δύση, «αποκαλύπτει περισσότερα για τις δικές μας προσδοκίες και ελπίδες παρά για μια πραγματική αλλαγή προοπτικής από πλευράς του […] Το μόνο σταθερό στοιχείο σε ένα τοπίο που αλλάζει μόνο φαινομενικά είναι οι βόμβες που συνεχίζουν να πέφτουν σαν βροχή στην Ουκρανία».