Καθώς το ερώτημα «πότε θα γίνουν εκλογές» ακούγεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, λίγοι θεωρούσαν ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες· «ο Πάνος Καμμένος δεν θα διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της χώρας» δεν είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ;
Ο κ. Καμμένος όμως, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, εμφανίστηκε πιο κατηγορηματικός από ποτέ:
Αν έρθει συμφωνία προς κύρωση, εγώ φεύγω από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Μαξίμου το οποίο ως τώρα έχει διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.
«Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και προς επίρρωση των λεγομένων του διευκρίνισε ότι θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, στην Ελλάδα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτομάτως καταρρέει. Εφόσον βέβαια, ο κ. Καμμένος εννοεί αυτό που λέει και δεν πρόκειται απλώς για έναν ακόμα ανέξοδο λεονταρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η νεότερη αυτή δήλωση-απειλή από τον προέδρο των ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό απέχει και σε ουσία και σε ύφος από το προηγούμενο διαζευκτικό τρίπτυχο προτάσεων που είχε απευθύνει προς τον κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ: δημοψήφισμα, ψηφοφορία στη Βουλή μετά την εξάντληση της τετραετίας ή κάλπες.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν “ο κόμπος φτάσει στο χτένι” και έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας» είχε δηλώσει ο κ. Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ.
Αν τελικά όμως έρθει στη Βουλή, τότε -είχε εξειδικεύσει- θα κατέθετε τρεις προτάσεις στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικό του εταίρο: μία για δημοψήφισμα, μία για να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, και μία τρίτη για άμεση προσφυγή στις κάλπες!
Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και υπό τη σκιά του χαρακτηρισμού του από τον αρχηγό της ΝΔ ως «τζάμπα μάγκα» στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος θέλησε προφανώς να φανεί λίγο πιο αυστηρός έναντι του κ. Τσίπρα. Κυρίως για λόγους πολιτικής επιβίωσης.
Ετσι λοιπόν ξέκοψε τυχόν ερμηνείες και αστερίσκους αναφορικά με τη στάση του και έπαιξε το χαρτί της απειλής για άμεση προσφυγή στις κάλπες λόγω του ονοματολογικού.
«Αν οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν τη συμφωνία είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει κυβέρνηση και ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές»/ Σταύρος Θεοδωράκης, Σεπτέμβριος 2018
Επιδιώκοντας μάλιστα να συμπαρασύρει στον κυβερνητικό παραλογισμό της συμφωνίας των Πρεσπών ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, πέταξε και το «δόλωμα» ότι «θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση». Και ας έχει ξεκαθαρίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, το Ποτάμι δεν πρόκειται να παίξει ρόλο αντικαταστάτη.