| Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Πώς και γιατί προέκυψαν ξανά σενάρια για ανασχηματισμό και εκλογικό νόμο

Πληθαίνουν οι φωνές από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με το επιχείρημα της σταθερότητας. Ντόρα Μπακογιάννη, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μπάμπης Παπαδημητρίου έχουν ήδη τοποθετηθεί δημοσίως
Protagon Team

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση εισφορών και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (όπως η επιταγή ακρίβειας) συνδυάζονται από πολιτικούς παρατηρητές με σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ πληθαίνουν οι φωνές από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με το επιχείρημα της σταθερότητας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το «πακέτο» των μέτρων στήριξης κατά την ομιλία τη ΔΕΘ το άλλο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί το Μαξίμου ενδέχεται να συνδυαστεί με αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση. Τα σενάρια για ανασχηματισμό επανήλθαν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ωστόσο με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια σε κρίσιμα υπουργεία που χειρίζονται κρίσεις, αν τελικά συμβεί, δεν εκτιμάται ότι θα είναι δομικός. 

Το έτερο κεφάλαιο που άνοιξε είναι αυτό του εκλογικού νόμου για την αύξηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 40 στις 50 έδρες. Και άνοιξε από δηλώσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν συζητά αλλαγή εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το θέμα απασχολεί την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, «με την έννοια ότι ένας βασικός στόχος και αδυναμία σήμερα είναι η έλλειψη σταθερότητας που απειλεί τον τόπο».

«Εχοντας δει τι συμβαίνει στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι –η Ιταλία δέχεται τεράστια επίθεση στα ομόλογά της από τις αγορές– είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους στην κοινοβουλευτική ομάδα» ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής και αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».

Το ζήτημα έθεσε και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής με το σκεπτικό της σταθερότητας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών».

«Εμείς ψηφίσαμε νόμο που δίνει τη δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών», ανέφερε. «Από τη στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος με περισσή αλαζονεία, θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση» πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος. Ερωτηθείς για το θέμα στο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή». 

Υπέρ της αλλαγής εκλογικού νόμου είχε τοποθετηθεί νωρίτερα και ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» (στις 20 Αυγούστου) υπό τον τίτλο «Οι περιστάσεις απαιτούν νέα αλλαγή συστήματος» ζήτησε ευθέως να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.  

Ισως η πιο ενδιαφέρουσα ατάκα για το τι θα μπορούσε να συμβεί με τον εκλογικό νόμο ειπώθηκε την Δευτέρα από την κυρία Μπακογιάννη, η οποία εκτός από πολύπειρη κοινοβουλευτική και πρώην υπουργός, γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο βουλευτή της ΝΔ, τον αδελφό της και σημερινό Πρωθυπουργό: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται. Εάν πάρει κάποια απόφαση, όταν την πάρει, θα το μάθουμε κι εμείς» είπε στον ΣΚΑΪ.

Οι συζητήσεις αυτές των βουλευτών της ΝΔ βασίζονταν στη λογική ότι ο εκλογικός νόμος που είχε ψηφίσει το 2020 η κυβέρνηση και θα ισχύει για τις δεύτερες κάλπες μετά την απλή αναλογική είναι μεν μια ενισχυμένη αναλογική αλλά όχι τόσο ενισχυμένη: απαιτεί περίπου 37%-38% για αυτοδυναμία, ενώ ο προηγούμενος εκλογικός νόμος (τα οφέλη του οποίου απόλαυσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015) μπορούσε και με 35% να δώσει οριακά μονοκομματική κυβέρνηση. Και το επιχείρημα είναι η σταθερότητα της χώρας εν μέσω πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και με τις κυβερνήσεις άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως της Ιταλίας, να κλονίζονται.