Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα σε επίπεδο επικοινωνίας, το ΓΕΕΘΑ «ανέβασε» στο Χ (πρώην Twitter) ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό βίντεο από την κοινή άσκηση ελλήνων και πολωνών αλεξιπτωτιστών πάνω από τη νυχτερινή Αθήνα.
«Athens by night» ήταν ο ευρηματικός τίτλος που επελέγη για τη σχετική ανάρτηση με το βίντεο των ανδρών της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου να κάνουν ελεύθερη πτώση μαζί με τους Πολωνούς πάνω από την πρωτεύουσα.
Πέρα όμως από εντυπωσιακή, η ελληνοπολωνική άσκηση «ερέθισε» και πάλι τους πάντα ευαίσθητους σε τέτοιες εικόνες από συμμαχικές ασκήσεις της χώρας μας, Ρώσους (ή/και ρωσόφιλους εντός και εκτός των τειχών) που έσπευσαν να μιλήσουν σε εκτενή δημοσιεύματα για «μία πολύ περίεργη άσκηση» από έλληνες και πολωνούς αλεξιπτωτιστές «επάνω από τον αστικό ιστό της Αθήνας με εμφανή σκοπό -όπως επίσης έσπευσαν να συμπεράνουν οι εν λόγω γραφίδες- την αντιμετώπιση ταραχών που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν στο εσωτερικό της πρωτεύουσας»!
Με πρόσφατα αντίστοιχα δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο -αλλά και μερίδα του εγχώριου- περί δήθεν «done deal« για την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων(βλ. S-300) από την Αθήνα στο Κίεβo, σε συνέχεια της παραχώρησης των πεπαλαιωμένων BMP-1 (θυμηθείτε εδώ), είναι προφανές ότι η ενόχληση της Μόσχας εντείνεται όπως και η επιχείρηση προπαγάνδας κατά της Ελλάδας με στόχο κυρίως το εσωτερικό ακροατήριο: την πρόκληση σύγχυσης δηλ. στην κοινή γνώμη με «βολές» για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική της ικανότητα.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος – και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ- Σωτήρης Σέρμπος, χαρακτήρισε τα εν λόγω δημοσιεύματα «απτό δείγμα του ψεύτικου διαιρετικού λαϊκισμού» (που βέβαια βρίσκει πάντα «πρόθυμους» εκφραστές, ακόμη και μέσα στη Βουλή των Ελλήνων).
Οπως υπογράμμισε ο κ. Σέρμπος, χάρη ακριβώς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε η συζήτηση για την ευρωπαϊκή Αμυνα, στην οποία η χώρα μας θα μπορούσε να έχει ρόλο πρώτης γραμμής, αλλά και για την ανάπτυξη μίας ειδικής σχέσης με την Πολωνία (και τις χώρες της Βαλτικής).
Και προς απάντηση όσων επιμένουν να «βλέπουν» σχέδια αποδυνάμωσης της Αμυνας της χώρας , με πρόσχημα τη στήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή της εισβολής των στρατευμάτων του Πούτιν, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε ότι στην τρέχουσα συγκυρία αυτό που πρέπει να διαπραγματευτούμε για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είναι όχι μόνο η διατήρηση του αμυντικού τους οπλοστασίου, αλλά με όρους γεωπολιτικούς, η ενίσχυση του στρατιωτικού αποτυπώματος σε αυτά.