Protagon Main Image
Μια γυναίκα με χειρουργική μάσκα μπροστά στο έμβλημα της Αρσεναλ | Action Images via Reuters/John Sibley
Επικαιρότητα

Πώς η Πρέμιερ Λιγκ… κατέβασε ρολά

Το αγγλικό θα 'πρεπε να είναι ένα από τα πρώτα πρωταθλήματα που έβαλαν λουκέτο - είχε σοβαρούς λόγους να το κάνει. Αντιστάθηκε στον φόβο του κορονοϊού περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ισως, επειδή θα πληρώσει τη διακοπή πιο ακριβά απ' όλα. Αλλά, στο τέλος, ύψωσε κι αυτό λευκή σημαία
Sportscaster
Sportscaster

Τα γήπεδα της Ευρώπης άδειαζαν από θεατές, το ένα μετά το άλλο. Οι αθλητικές διοργανώσεις αναβάλλονταν: από τη Μελβούρνη (Formula 1) έως τη Λατινική Αμερική (Κόπα Λιμπερταδόρες) και από τις ΗΠΑ (ΝΒΑ) έως την Ντόχα (Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμναστικής). Τα πρωταθλήματα, σε όλα τα σπορ, διακόπτονταν. Αλλά η Πρέμιερ Λιγκ, αρνιόταν πεισματικά να παραδοθεί. Το βράδυ της Πέμπτης είχε ανακοινώσει πως όλα τα ματς της προσεχούς (30ης) αγωνιστικής, το Σαββατοκύριακο, θα διεξάγονταν κανονικά. Μάλιστα, με την παρουσία φιλάθλων!

Ηταν, έτσι κι αλλιώς, μια παράτολμη απόφαση. Επειδή το αγγλικό είναι το πιο πολυπολιτισμικό πρωτάθλημα στον Κόσμο. Στις εξέδρες του θα συναντήσει κανείς ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης, από όλες τις ηπείρους, που φτάνουν στη χώρα για ένα ποδοσφαιρικό προσκύνημα. Μηδέ των Ασιατών και των Ιταλών εξαιρουμένων. Αλλά και γιατί κάθε παιχνίδι στην Αγγλία γίνεται αφορμή να δημιουργηθούν πολυπρόσωπες παρέες οπαδών, που περνούν πολλές ώρες μαζί – όχι μόνο τα 90 λεπτά ενός αγώνα.

Την επιπολαιότητα της Κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον διόρθωσε η πραγματικότητα που εκείνη αγνόησε, στην προσπάθειά της να μη διακόψει την παραγωγή ενός από τα πιο φημισμένα «προϊόντα» της χώρας. Η Αρσεναλ ανακοίνωσε ότι ο προπονητής της, Μικέλ Αρτέτα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, οι ποδοσφαιριστές της και οι συνεργάτες του ισπανού τεχνικού μπαίνουν σε καραντίνα, και το προπονητικό της κέντρο κλείνει προσωρινά. Φυσικά, το προγραμματισμένο για αύριο παιχνίδι των «Κανονιέρηδων» με την Μπράιτον δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί. Η αναβολή του αποφασίστηκε αμέσως, όμως -και πάλι- η διοργανώτρια Αρχή απέφυγε να αναβάλει ολόκληρη την αγωνιστική.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Πρέμιερ Λιγκ ακολούθησε και δεύτερο. Η Τσέλσι γνωστοποίησε ότι ο νεαρός περιφερειακός επιθετικός της, Καλούμ Χάντσον – Οντόι, έχει προσβληθεί από τον Covid-19 και θα πρέπει να απομονωθεί. Το ίδιο και οι συμπαίκτες του, αλλά και τα μέλη του τεχνικού επιτελείου. Το προπονητήριο του Κόμπχαμ έκλεισε, για να απολυμανθεί. Πάει και το Αστον Βίλλα – Τσέλσι. Αυτό που οι Αγγλοι ξόρκιζαν, συνέβη με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Η Λίγκα διέγραψε από τον επίσημο λογαριασμό της το tweet της αρχικής ανακοίνωσης (πως όλα τα ματς του Σαββατοκύριακου θα διεξάγονταν κανονικά) και συγκάλεσε για σήμερα (Παρασκευή) έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της, από κοινού με την EFL (η ένωση των συλλόγων που ανήκουν στις χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου). Λίγο πριν από το μεσημέρι, λοιπόν, αποφασίστηκε ομόφωνα η διακοπή της Πρέμιερ Λιγκ, της Τσάμπιονσιπ, της Λιγκ 1, της Λιγκ 2 και των δύο πρώτων κατηγοριών του γυναικείου ποδοσφαίρου, έως τις 3 Απριλίου. Και βλέπουμε… Επίσης, ματαιώθηκαν τα φιλικά παιχνίδια που ήταν προγραμματισμένα να δώσει η εθνική Αγγλίας, με την Ιταλία στις 27 Μαρτίου και με τη Δανία στις 31 Μαρτίου.

Το πρώτο από τα Big-5 πρωταθλήματα που διακόπηκε (επ’ αόριστον) ήταν της Serie A. Λογικό, αφού η Ιταλία έχει πληγεί από την πανδημία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ακολούθησε η La Liga. Το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώθηκε η αναβολή όλων των αγώνων στην Ισπανία για τις δύο επόμενες εβδομάδες. Είχε προηγηθεί το μέτρο της διεξαγωγής παιχνιδιών χωρίς θεατές, όμως δεν κρίθηκε αρκετό. Στην Μπουντεσλίγκα, το μεσοβδόμαδο ματς της Γκλάντμπαχ με την Κολωνία ήταν το πρώτο στα χρονικά του γερμανικού πρωταθλήματος που παίχτηκε κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό θα συμβεί το προσεχές Σαββατοκύριακο σε όλους τους αγώνες στη Γερμανία. Θεατές στις εξέδρες δεν επιτρέπονται ούτε στη Γαλλία.

Η ζημιά για τους συλλόγους είναι τεράστια. Μόνο από το ντέρμπι με την Ιντερ, που διεξήχθη χωρίς κόσμο, η Γιουβέντους απώλεσε έσοδα της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς. Οι Γερμανοί εκτιμούν ότι κάθε αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών θα κοστίζει στην Μπουντεσλίγκα 15-20 εκατ. ευρώ. Στην Ισπανία, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η σεζόν, οι 20 ομάδες της La Liga θα χάσουν, συνολικά, σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, επειδή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε το ποδόσφαιρο θα επιστρέψει στην κανονικότητά του. Πάντως, εάν η κρίση δεν επιτρέψει στα πρωταθλήματα να επαναρχίσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, η μεγάλη χαμένη θα είναι η Πρέμιερ Λιγκ, που έχει τα μεγαλύτερα έσοδα και τις υψηλότερες ρήτρες.

Η σημερινή Marca στέλνει ένα εμπνευσμένο μήνυμα αισιοδοξίας. Δίπλα σε μια φανέλα με το όνομα «Covid» και το Νο 19 (Covid-19 είναι η επιστημονική ονομασία του νέου ιού) ο τίτλος γράφει: «Θα σε νικήσουμε». Ετσι θα γίνει. Αλλά, προς το παρόν, το ποδόσφαιρο γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου ήττα.