Οι φιλοδοξίες της Χέιλι μάλλον δεν σταματούν στον ΟΗΕ | REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo
Επικαιρότητα

Πώς η παραίτηση της Νίκι Χέιλι μπορεί να τη φέρει ακόμη και στον Λευκό Οίκο

Η αιφνιδιαστική απόφαση της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να εγκαταλείψει το πόστο της εξέπληξε τους πάντες. Αμέσως άρχισαν να διακινούνται τα σενάρια που την φέρνουν να έχει βλέψεις για πολύ ψηλά. Πάρα πολύ ψηλά!
Protagon Team

Ακόμη και για μια προεδρία που έχει συνηθίσει σε αιφνίδιες παραιτήσεις και απομακρύνσεις, η ανακοίνωση της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ήταν μια βόμβα.

Η απόφαση να αποχωρήσει δεν εξέπληξε μόνο τους δημοσιογράφους και την αμερικανική κοινή γνώμη.

Το ρεπορτάζ θέλει κορυφαίους παράγοντες στη διακυβέρνηση Τραμπ, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπολτον να αιφνιδιάζονται. Το προσωπικό στο γραφείο της έμαθε για την απόφασή της λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ενα σημαντικό ερώτημα είναι πότε το γνώριζε ο Ντόναλντ Τραμπ – ο ίδιος είπε ότι το έμαθε την περασμένη εβδομάδα.

Η πρεσβευτής ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες επιλογές του, καθώς ισορροπούσε με επιτυχία ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα, τον Λευκό Οίκο και τον απρόβλεπτο πρόεδρο – ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν. Η υπό αποχώρηση πρεσβευτής συμβόλιζε στο πρόσωπό της ιδέες και αξίες που είναι εν ανεπαρκεία στη διακυβέρνηση Τραμπ: γυναίκα από μειονότητα, με σχετικά διακομματικό προφίλ και καλές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, επιτυχημένη στην προηγούμενη θητεία της.

Αλλά ένα σημαντικότερο ερώτημα είναι γιατί η Χέιλι επέλεξε να αφήσει από την 1η Ιανουαρίου τη θέση της στον ΟΗΕ, έπειτα από λιγότερο από δύο χρόνια σε αυτή. Στις πρώτες δηλώσεις της η ίδια είπε ότι δεν έχει κανονίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Πολύ πιθανόν αυτό να είναι αλήθεια, γράφει ο αναλυτής του CNN Κρις Σιλίζα και εξηγεί ότι η αποχώρηση της Χείλι είναι πλήγμα για τον Τραμπ.

Η αποχώρηση, συνεχίζει ο ίδιος, είναι ίσως το αποτέλεσμα μιας υπόγειας κόντρας ανάμεσα στην ίδια και το δίδυμο Μπόλτον και Πομπέο. Και οι δύο είναι υπέρμαχοι μιας σκληρής προσέγγισης και δεν το κρύβουν, αλλά η Χείλι όσο και αν δημόσια τασσόταν υπέρ μιας σκληρής στάσης, στο παρασκήνιο συνιστούσε μετριοπαθή στάση.

Εφτασε ακόμη και σε σύγκρουση με τον Τραμπ, καθώς η ίδια είχε προαναγγείλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και ο πρόεδρος αργότερα το διέψευσε. Σε σύγχυση απέδωσε το μπέρδεμα ο Λευκός Οίκος, αλλά η Χέιλι επέμεινε στη θέση της. Ενδεχομένως λοιπόν αυτό και άλλα επεισόδια να την έπεισαν να φύγει από μόνη της πριν την απομακρύνει ο πρόεδρος.

Υποψήφια το 2024;

Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον έχει η θεωρία ότι η Χέιλι έχει στην πραγματικότητα βλέψεις για τον Λευκό Οίκο. Ο Σιλίζα θεωρεί τις φιλοδοξίες της Χέιλι σχεδόν δεδομένες έστω και αν η ίδια έσπευσε να το διαψεύσει στις δηλώσεις της την Τρίτη.

Ωστόσο, κανένας από τους Ρεπουμπλικανούς δεν είναι τόσο ανόητος για να κατέβει ενάντια σε έναν εκλεγμένο πρόεδρο που θα διεκδικήσει το 2020 μια δεύτερη θητεία.

Τι θα γίνει όμως το 2024; Τότε ο Τραμπ μπορεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του Μάικ Πενς δίνοντας του κατά κάποιο τρόπο το «δαχτυλίδι». Θα υπάρχει όμως η ανάγκη για έναν άλλο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, που θα σχετίζεται με τον Τραμπ και την οκταετή θητεία του, αλλά όχι και τόσο στενά.

Ως τότε, καταλήγει ο Τσιλίζα, η Χέιλι θα έχει συμπληρώσει έξι χρόνια μακριά από τον Λευκό Οίκο – κάτι όμως που θα είναι πολύ ελκυστικό σύνολο χαρακτηριστικών για το κόμμα της.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι θέλει να εξαργυρώσει μία δεκαετία εμπειρίας στην πολιτική από την Βουλή της Νότιας Καρολίνας, στη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας και στον ΟΗΕ.

Στο πόθεν έσχες της καταγράφει υποχρεώσεις (από στεγαστικά δάνεια και κάρτες) ενώ έχει και παιδιά που είναι ή πλησιάζουν σε ηλικία σπουδών – ένα σημαντικό έξοδο στις ΗΠΑ. Γιατί να μην αφήσει τα μέτρια εισοδήματα του αξιωματούχου για τα πολύ καλύτερα του πολιτικού συμβούλου;