Ο Κίλιαν Μέρφι είναι ιδιαίτερα πειστικός στον ρόλο του «πατέρα της ατομικής βόμβας» Ρόμπερτ Οπενχάιμερ | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πώς η ιστορία του Οπενχάιμερ έσπασε τα ταμεία

Εχοντας σημειώσει μέχρι στιγμής εισπράξεις ύψους 912 εκατ. δολαρίων, η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν με θέμα τον «πατέρα της ατομικής βόμβας» είναι ήδη το πιο επιτυχημένο βιογραφικό φιλμ όλων των εποχών, αφήνοντας πίσω το «Bohemian Rhapsody», για τον Φρέντι Μέρκιουρι και το ροκ συγκρότημα Queen
Protagon Team

Ταμεία σπάει το βιογραφικό φιλμ «Oppenheimer», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν, με θέμα τον Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γνωστό και ως «πατέρα της ατομικής βόμβας», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Μια τελευταία επίσημη μέτρηση που έγινε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι η ταινία του Νόλαν κατάφερε να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ, μιας και είναι πλέον επισήμως η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, «εκθρονίζοντας» και το φιλμ «Bohemian Rhapsody».

Η εικόνα του Κίλιαν Μέρφι ως «πατέρα της ατομικής βόμβας» φιγουράρει στην κορυφή του παγκόσμιου box office των βιογραφικών ταινιών, ξεπερνώντας σε εισπράξεις τα 912 εκατ. δολάρια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την κινηματογραφική βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι και των Queen, παραγωγής 2018, που έκανε εισπράξεις 910,8 εκατ. δολαρίων.

Με την αριστουργηματική ταινία του, ο Κρίστοφερ Νόλαν κατάφερε να «αναστήσει», μισό και πλέον αιώνα από τον θάνατό του, τον αμερικανό φυσικό, ο οποίος «επέστρεψε» για να μας θυμίσει πώς εφευρέθηκε το υπερόπλο που έκανε τη Γη να περιστρέφεται με επιφύλαξη.

Μάλιστα, εκτός από την αναγνώριση που λαμβάνει το φιλμ από τους κριτικούς, με επαίνους για τις ερμηνείες, το σενάριο, αλλά και τα οπτικά εφέ, έχει ήδη καταφέρει να βγάλει πολλαπλώς τα έξοδά του, καθώς ο προϋπολογισμός του ήταν 100 εκατ. δολάρια! Γίνεται έτσι η τρίτη ταινία του 2023 με τις μεγαλύτερες εισπράξεις παγκοσμίως, αλλά και η βιογραφική με τις υψηλότερες εισπράξεις στο παγκόσμιο box office – και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχει «κατεβεί» από τις κινηματογραφικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.

Το αριστούργημα του Νόλαν ανοίγει ξανά μια «πληγή» που άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Αν, πάντως, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το κατάλαβαν με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο, η ζωή του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ περιελάμβανε πολλά περισσότερα από τις δύο ατομικές βόμβες που βύθισαν την Ιαπωνία στον όλεθρο και την ανθρωπότητα στον μόνιμο φόβο ενός πολέμου με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Βέβαια, σύμφωνα με τον Guardian, το φιλμ έχει αναμφίβολα ωφεληθεί από την ταυτόχρονη κυκλοφορία του με την «Barbie», μια ακόμα μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στο παγκόσμιο box office (επί του παρόντος έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. δολάρια παγκοσμίως). Μάλιστα, το hashtag #Barbenheimer ενθάρρυνε τους, σινεφίλ και μη, θεατές να παρακολουθήσουν και τις δύο ταινίες μέσα στο καλοκαίρι – όσο ετερόκλητες και αν είναι.

Να σημειωθεί επίσης ότι το «Bohemian Rhapsody», που κυκλοφόρησε τέσσερις μήνες πριν από τα βραβεία Οσκαρ του 2018, είχε λάβει σημαντική βοήθεια χάρη στην επιτυχία του στις τελετές απονομής των Οσκαρ, των BAFΤA και των Χρυσών Σφαιρών, κερδίζοντας συνολικά τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για τον Ράμι Μάλεκ –ο οποίος ενσάρκωνε τον Φρέντι Μέρκιουρι–, δύο BAFTA και δύο Χρυσές Σφαίρες. Το γεγονός αυτό παρακίνησε πολλούς θεατές να το δουν ούτως ή άλλως, σημειώνει η εφημερίδα.

Πριν από το «Bohemian Rhapsody», η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία όλων των εποχών ήταν το «American Sniper» («Ελεύθερος Σκοπευτής»), ένα πολεμικό δράμα παραγωγής 2014 σε σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ, με τον Μπράντλεϊ Κούπερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχε σημειώσει εισπράξεις 547 εκατ. δολαρίων.

Αλλα επιτυχημένα εισπρακτικώς δείγματα του είδους υπήρξαν το δραματικό φιλμ «Ο Λόγος του Βασιλιά», του 2010, σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ, που συγκέντρωσε 484 εκατ. δολάρια, και το «Phineas T Barnum The Greatest Showman», ένα μιούζικαλ με θέμα τη ζωή και τη δράση του σόουμαν και επιχειρηματία Φ. Τ. Μπάρνουμ, που έκανε εισπράξεις ύψους 435 εκατ. δολαρίων.

Βιογραφική ταινία που γνώρισε αξιοσημείωτη επιτυχία ήταν επίσης «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» του Μάρτιν Σκορσέζε, με εισπράξεις 406 εκατ. δολαρίων. Αφορούσε στα απομνημονεύματα του Τζόρνταν Μπέλφορτ (τον είχε ενσαρκώσει ο Λεονάρντο ντι Κάπριο), ο οποίος ηγείτο της επιχείρησης Στράτον Οκμοντ, γνωστής για τις απάτες της στη Γουόλ Στριτ τη δεκαετία του ’90.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω βιογραφικά φιλμ τα άφησε πίσω της η δωδέκατη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν. Μάλιστα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Mirror, μετά την επιτυχία του «Oppenheimer», φημολογείται ότι ο εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σκηνοθεσία της επόμενης ταινίας με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ – αν και κάτι παρόμοιο είχε γραφτεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να γίνει πραγματικότητα.