Τα γραφεία της εταιρείας Mattel στην Καλιφόρνια | .
Επικαιρότητα

Πώς η Mattel την πάτησε από κυβερνο-ληστές

Ο τρόπος που κατάφεραν να υποκλέψουν τρία εκατομμύρια δολάρια και γιατί τα μετέφεραν σε μια συγκεκριμένη πόλη της Κίνας – Οι «γκρίζες» ζώνες της χώρας και η προσπάθεια να αναχαιτιστεί το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος
Protagon Team

To e-mail δεν φαινόταν ένοχο. Αντίθετα, ήταν αρκετά τυπικό. Τι το φοβερό μπορεί να έχει ένα κλασικό αίτημα του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας παιχνιδιών Mattel, γνωστή για την κούκλα Barbie, να πληρωθεί ένας προμηθευτής στην Κίνα; Εφτασε στην ώρα του, στις 30 Απριλίου, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία και με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Κρίστοφερ Σινκλέρ, να έχει αναλάβει την ευθύνη της θέσης προ ενός μηνός, όταν ο προκάτοχός του είχε απολυθεί.

Η υπεύθυνη οικονομικών της εταιρείας έσπευσε να κάνει πράξη την εντολή του αφεντικού της. Ακολούθησε όλη την προβλεπόμενη διαδικασία για να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής (σ.σ.: υπογραφές, εγκρίσεις) και κάπως έτσι προωθήθηκαν τρία εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική τράπεζα Bank of Wenzhou.  Λίγες ώρες αργότερα πληροφόρησε τον Σινκλέρ για τις ενέργειές της. Μόνο που αυτός δεν είχε δώσει ποτέ τέτοια εντολή πληρωμής. Τα χρήματα, όμως, ήδη ταξίδευαν για Κίνα.

Είναι προφανές ότι η Mattel, ο γίγαντας των παιχνιδιών, την πάτησε, αλλά δεν ήταν η μόνη. Η παλίρροια του βρόμικου χρήματος, η οποία έχει παρασύρει πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο, έχει κοστίσει περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το FBI. Τα περισσότερα χρήματα, όπως αναφέρει το Associated Press, περνούν από τράπεζες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Η διαδρομή του «μαύροι» χρήματος, μέχρι πρότινος, ήταν μια εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τείνει να γίνει ο παγκόσμιος κόμβος για το «ξέπλυμα» χρημάτων με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα απάτης πολλές εταιρείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι χώρες πιέζουν την Κίνα να προχωρήσει στην απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά μέχρι τώρα η αβελτηρία της είναι ασυγχώρητη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολύ πρόσφατα, έκανε λόγο για έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της Κίνας και για σημαντικό εμπόδιο στην κατά τα λοιπά ενισχυμένη συνεργασία των ΗΠΑ με την Κίνα.

Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, αντιπαρήλθε αυτές τις επιθέσεις και ανέφερε πως η Κίνα δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ η παγκόσμια τράπεζα για το ξέπλυμα χρήματος. Πάντως, η Μattel δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα χρήματα που έχασε. Και αν το κάνει θα έχει προηγουμένως παλέψει για να τα κερδίσει ξανά. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη τύχη. Αν και κάθε φορά που προσπάθησε να επεκταθεί στην Κίνα η τύχη δεν ήταν με το μέρος της.

Οι κυβερνο-κλέφτες εντόπισαν τη Mattel ως πιθανό θύμα από τη στιγμή που η εταιρεία προσπάθησε να τοποθετηθεί ξανά στην κινεζική αγορά με κάποια αξιοσημείωτα κέρδη την περασμένη χρονιά. Μπήκαν στα ενδότερα της εταιρείας και έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους. Το γεγονός ότι έστειλαν στα χρήματα στην τράπεζα της πόλης Γενζού δεν είναι τυχαίο. Είναι το μέρος που σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, καταλήγουν τα χρήματα από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Και η αλήθεια είναι ότι μετά τα χρόνια του Μάο και την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, το Γενζού έγινε κάτι σαν… κοιλάδα των οικονομικών αμαρτιών, προωθώντας μηχανισμούς που επέτρεπαν σε αρκετούς επιτήδειους να κάνουν ανενόχλητοι τις «δουλειές τους».

Με τον καιρό έγινε ένα διακομιστικό κέντρο – από εκεί τα χρήματα μπορούν να περάσουν οπουδήποτε. Τελικά, η τύχη ήταν με το μέρος της καθώς η 1η Μαΐου ήταν ημέρα αργίας στην Κίνα. Αυτό έδωσε χρόνο στην εταιρεία για να δράσει. Ετσι, όταν την επόμενη ημέρα άνοιξε τις πόρτες της βρέθηκε μπροστά στους ανθρώπους της εταιρείας που κρατούσαν ένα σχετικό σημείωμα του FBI.

Φυσικά, τα πράγματα εξελίχθηκαν υπέρ της εταιρείας που πέντε ημέρες μετά πήρε τα χρήματά της πίσω, αφού προηγουμένως η αστυνομία της πόλης είχαν «παγώσει» τη συναλλαγή. Κάτι που οι ιθύνοντες της εταιρείας εξήραν δημοσίως.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα για το πώς μια εταιρεία μπορεί να την πατήσει στην Κίνα. Οι κυβερνώντες θέλουν να πετάξουν από πάνω τους τη ρετσινιά, δεν είναι αρνητικοί στη συνεργασία σε θέματα διαφθοράς, όμως έχουν μείνει πίσω στη νομοθετική κάλυψη με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να μένουν ημιτελείς. Η Mattel διαβλέποντας τον κίνδυνο να μπλέξει σε νομικά κυκλώματα έδρασαν ευθέως και έτσι πήρε τα χρήματά της πίσω. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη παραδέχονται την ιστορία, αλλά δεν δίνουν περαιτέρω πληροφορίες. Στο μεταξύ, η Mattel έχει δεχθεί περισσότερες από 12 ανάλογες κυβερνοεπιθέσεις δίχως όμως να μπορεί να εντοπίσει το «κέντρο».