Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτογραφία αρχείου) | Intime
Επικαιρότητα

Πώς η Ελλάδα περιόρισε τη διάδοση του κορονοϊού με το σύστημα Eva

Aρθρο στο έγκυρο Nature για την φόρμα PLF που έπρεπε να συμπληρώσουν όλοι όσοι έρχονταν με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή οδικώς στη χώρα μας, είτε ήταν έλληνες πολίτες, είτε αλλοδαποί: η ομάδα των ελλήνων επιστημόνων και ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης
Protagon Team

Παγκόσμιο παράδειγμα αποτελεί η χώρα μας για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης EVA που εφάρμοσε από το καλοκαίρι του 2020 για τον έλεγχο κρουσμάτων κορονοϊού από ταξιδιώτες, σύμφωνα με άρθρο του μεγαλύτερου επιστημονικού περιοδικού. Οι συντάκτες του Nature, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε με επιτυχία τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι η εκμάθηση δεδομένων, προκειμένου να διαφυλάξει τα σύνορά της από τα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού.

Το άρθρο αφορά την φόρμα PLF που έπρεπε να συμπληρώσουν όλοι όσοι έρχονταν με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή οδικώς στη χώρα μας, είτε ήταν έλληνες πολίτες, είτε αλλοδαποί, πίσω από την οποία κρυβόταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης EVA.

Το πρόγραμμα δημιούργησε η ομάδα ειδικών που αποτελείται από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, Παγώνα Λάγιου, Γκίκα Μαγιορκίνη, Δημήτρη Παρασκευή και Σωτήρη Τσιόδρα.

Το Nature χαρακτηρίζει το σύστημα EVA ως ένα επίτευγμα ενισχυμένης μάθησης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά για στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους για τον κορονοϊό σε ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το σύστημα EVA εντόπισε σχεδόν διπλάσια ασυμπτωματικά, μολυσμένα άτομα από αυτά που ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν μέσω τυχαίων ελέγχων ή περιορισμένης εισόδου στη χώρα. Το σύστημα παρείχε επίσης έγκαιρη προειδοποίηση για περιοχές υψηλού κινδύνου, καθοδηγώντας τις κυβερνητικές πολιτικές ελέγχου των συνόρων για τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι βοήθησε στην αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα μας και παράλληλα στη συγκράτηση του επιδημιολογικού φορτίου σε χαμηλά επίπεδα.

Οπως γράφει το Nature, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που ξεχώρισε, καθώς οι πιο πολλές χώρες που είχαν στόχο τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού, περιορίστηκαν μόνο στις μη απαραίτητες  μετακινήσεις, ή στα μέτρα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως είναι ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων από τη λοίμωξη Covid-19.

Ωστόσο, τέτοια δεδομένα, σχολιάζει το Nature, ενδέχεται να μην είναι έγκυρα, λόγω του διαφορετικού τρόπου, αριθμού τεστ και δήλωσης των κρουσμάτων της κάθε χώρας, αλλά και σφαλμάτων στην καταγραφή και καθυστέρηση της δήλωσής τους.

Ομως η Ελλάδα, υπογραμμίζει, υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση για τον έλεγχο των ταξιδιωτών που έμπαιναν στη χώρα από το καλοκαίρι του 2020. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δομήθηκε μέσω ενός αλγορίθμου ενισχυμένης εκμάθησης και προέβλεπε ποιοι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο.

Ο κ. Δρακόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του, αναφέρουν στη δημοσίευση τους στο Nature ότι το σύστημα EVA, χρησιμοποιεί δημογραφικά δεδομένα (χώρα, περιοχή, ηλικία και φύλο) που συλλέγονται από ταξιδιώτες, σε συνδυασμό με αποτελέσματα από διερευνητικούς ελέγχους, αλλά και από προηγούμενους εργαστηριακούς ελέγχους ταξιδιωτών, ώστε να εκτιμηθεί ο επιπολασμός του κορονοϊού σε ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών (τόπος διαμονής, ηλικία κ.λπ.).

Η μελέτη αναδεικνύει τη χρησιμότητα της έξυπνης ελληνικής στρατηγικής, καθώς ο αλγόριθμος Eva χρησιμοποίησε διάφορα δημογραφικά δεδομένα ταξιδιωτών (χώρα, περιοχή, ηλικία, φύλο, είδη ταξιδιωτών), μαζί με αποτελέσματα προηγούμενων τεστ ταξιδιωτών και άλλα δεδομένα, για να σκιαγραφήσει το προφίλ των ταξιδιωτών που θα έκαναν συνοριακά τεστ κατά προτεραιότητα.

Προκειμένου να αποφύγει τα τυφλά σημεία του, το σύστημα επέλεγε περιοδικά να κάνει μερικά τεστ σε προφίλ ταξιδιωτών, για τους οποίους υπήρχαν περιορισμένα δεδομένα, έτσι ώστε να μαθαίνει συνεχώς και στην πορεία να αυτοβελτιώνεται.

Ειδικότερα, όπως γράφει το Nature, έχει αποδειχθεί ότι το σύστημα ενισχυμένης μάθησης εντοπίζει 1,85 φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς, μολυσμένους ταξιδιώτες από ό, τι αναμενόταν από τυχαία τεστ. Η εντελώς τυχαία παρακολούθηση θα είχε εντοπίσει περίπου το 54% των περιπτώσεων που εντόπισε το σύστημα EVA.

Οι εκτιμήσεις του συστήματος EVA για τον επιπολασμό του κορονοϊού χρησιμοποιήθηκαν επίσης ,για την παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων για περιοχές υψηλού κινδύνου, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να προσαρμόσει τα πρωτόκολλα ταξιδιών, προσθέτοντας στη γκρίζα λίστα αυτές τις χώρες και απαιτώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR πριν από την είσοδο στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, εκτιμούν ότι το σύστημα EVA απέτρεψε ένα ποσοστό της τάξης του 6,7% των θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών να εισέλθουν στη χώρα, μέσω των έγκαιρων αποφάσεων κατά την περίοδο αιχμής του τουρισμού.