Στις ΗΠΑ αν θέλεις να κερδίσεις την προεδρία πρέπει να κερδίσεις το Οχάιο. Στην Ελλάδα ξαφνικά όλοι θέλουν να κερδίσουν την Αχαΐα! Eνας πρώην Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ένας νυν, ο Αλέξης Τσίπρας, και ένας εν αναμονή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι τους θέλουν να εκλεγούν στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της Πελοποννήσου, δίνοντας εκεί τη μάχη (όχι του σταυρού πάντως, αλλά των συμβολισμών).
Το παράδοξο είναι ότι, για να μιλήσουμε με όρους αμερικανικής πολιτικής, η Αχαΐα δεν είναι bellwether, δεν «δείχνει» απαραίτητα τη νίκη, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ με το Οχάιο. Αλλά τα τρία μεγαλύτερα κόμματα μοιάζουν να επιλέγουν να δώσουν εκεί μια μεγάλη μάχη.
Στις ΗΠΑ, από τις αποκαλούμενες swing states, τις πολιτικά αμφιταλαντευόμενες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πολιτείες, αυτή που «δείχνει» περισσότερο από κάθε άλλη την προεδρία είναι το Οχάιο. Μεταπολεμικά, μόνον ένας υποψήφιος πρόεδρος που έχασε τους εκλέκτορες του Οχάιο κέρδισε τελικά τον Λευκό Οίκο και αυτός ήταν ο Τζον Κένεντι το 1960 –όλοι οι άλλοι είδαν το Κολόμπους να τους ανοίγει τον δρόμο για την Ουάσινγκτον.
Αυτή η πραγματικότητα δημιούργησε μια άλλη: στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα περισσότερα έξοδα της εκστρατείας, η πιο απαιτητική επιστράτευση εθελοντών, οι πιο σημαντικές και πυκνές ομιλίες και το πιο ισχυρό lobbying καταγράφονται στο Οχάιο.
Κάτι ανάλογο ξεκίνησε να γίνεται στην Αχαΐα, η οποία είναι η έβδομη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και εκλέγει εννέα βουλευτές.
Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε από την Πάτρα την προεκλογική εκστρατεία του –στις επιβλητικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss έδωσε την πρώτη του ομιλία μετά την προκήρυξη των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Για την Πειραιώς, η Αχαΐα είναι πολύ σημαντική καθώς είναι μία από τις μόλις πέντε εκλογικές περιφέρειες όπου η Νέα Δημοκρατία δεν πρώτευσε στις πρόσφατες ευρωεκλογές –το ποσοστό της ΝΔ ήταν μόλις 26,66% (από 33,12% πανελλαδικά), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος με 31,21% (από 23,76% πανελλαδικά).
Για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη η Αχαΐα μοιάζει να είναι και ένα ανομολόγητο προσωπικό στοίχημα. Καθώς η ΝΔ φλερτάρει όχι μόνο με την αυτοδυναμία –επίτευγμα από μόνο του σημαντικό καθώς έχει να συμβεί δέκα χρόνια– αλλά και με μια εμφατική κοινοβουλευτική παρουσία σπάνια στη Μεταπολίτευση (εδώ), ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δει την Αχαΐα, προπύργιο του ΠΑΣΟΚ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνεται για πρώτη φορά «μπλε» ύστερα από 42 χρόνια. Τελευταία φορά που είχε συμβεί πρωτιά της ΝΔ στη συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν είχε πάρει 39,99%, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να έχει 37,25%.
Τον κ. Μητσοτάκη θα πλαισιώνουν στο εξώφυλλο υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσωνς Φωτήλας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Κουτρουμάνος, η Χριστίνα Αλεξοπούλου και η Αθηνά Τραχήλη.
Αλλά και ο κ. Τσίπρας, μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Τετάρτης, επιβεβαιώθηκε ότι θα κατεβεί υποψήφιος στην Αχαΐα. Η στόχευση είναι ίδια αλλά το ελατήριο ακριβώς αντίστροφο. Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί με αυτή του την παρουσία να κρατήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ την Αχαΐα, μία από τις πέντε όπου επιβίωσε το κόμμα του στις πρόσφατες ευρωεκλογές (αν και από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχασε πάνω από 10 μονάδες, υποχωρώντας από το 41,46% στο 31,21%).
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι στην Αχαΐα θα είναι επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης και ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Κώστας Μάρκου.
Στην Κουμουνδούρου ξέρουν ότι αν δεν κρατήσουν την Αχαΐα που το ’15 τους έδωσε τρεις έδρες, δύσκολα θα κρατήσουν τα ποσοστά τους πανελλαδικά και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας επιλέγει να δώσει τόση έμφαση με την υποψηφιότητά του.
«Καλώς να ορίσουν». Αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Παπανδρέου για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ ήταν ο πρώτος που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον —σχεδόν το επέβαλε δηλαδή— να κατεβεί στην Αχαΐα και ως πρώην Πρωθυπουργός να πάρει χωρίς σταυρό την έδρα που εκλέγει το Κίνημα Αλλαγής και έως τώρα κατείχε ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο τελευταίος εστάλη στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών όπου η Χαριλάου Τρικούπη θα φροντίσει να μην έχει μεγάλο ανταγωνισμό (αν δεχτούμε ότι το ΚΙΝΑΛ διαθέτει ακόμα μια δεξαμενή αξιόμαχων υποψηφίων).
Ο κ. Παπανδρέου, εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου που είχε γεννηθεί στο Καλέντζι Αχαΐας, εκλεγόταν στη συγκεκριμένη περιφέρεια από το 1981 έως το 1996 όταν και μετακόμισε στην Α’ Αθήνας. Τώρα επιστρέφει με προίκα τα υψηλά ποσοστά του ΚΙΔΗΣΟ τον Ιανουάριο του ’15 (ήταν μεγαλύτερα από αυτά του ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου), το 9,61% των ευρωεκλογών (ενώ το ΚΙΝΑΛ πήγε στο 7,60% πανελλαδικά) αλλά και με ερωτήματα για την απήχηση που έχει ο ίδιος στο εκλογικό σώμα στα 67 του (απόδειξη η αποτυχία του να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επανεκλογή του Απόστολου Κατσιφάρα στη θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας). Τα 67α γενέθλιά του πάντως, έχει πει ότι θα τα γιορτάσει το Σάββατο στην Πάτρα.
Τον κ. Παπανδρέου θα πλαισιώνουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής οι: Αναργύρου Δήμητρα, Λόη Ολυμπία, Λουκοπούλου Παρασκευή, Νικολοπούλου Λεμονιά, Οικονόμου Χρήστος, Ρούπας Ηρακλής, Σκανδάμης Μαρίνος, Σολωμού Κατερίνα, Ταπεινός Γιάννης, Τζουραμάνης Ανδρέας, Φιλιππάτος Δημήτρης.
Απομένει να δούμε ποιος από τους τρεις θα χαμογελάει καλύτερα το βράδυ της 7ης Ιουλίου.