Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές έχει ξεκινήσει —απέχουμε το πολύ 10 μήνες— και εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, αλλά, δρώντας θεσμικά, να εξαντλήσει την τετραετία, αναδεικνύεται ένα νέο θέμα: οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, λόγω της ενσωμάτωσης των στοιχείων της απογραφής του πληθυσμού που έγινε το περασμένο φθινόπωρο.
Αυτό το ζήτημα αναδεικνύουν σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», καθώς τα (προσωρινά) στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στις 19 Ιουλίου, η ΕΛΣΤΑΤ, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Βέβαια, όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Καρολίνα Παπακώστα, πολύ πριν η Στατιστική Αρχή δώσει στη δημοσιότητα τους αριθμούς της απογραφής, ο νόμος που εξασφάλισε δικαίωμα ψήφου στους απόδημους είχε προκαλέσει την πρώτη μεταβολή εδρών: εκείνες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξήθηκαν σε 15 από 12 με συνέπεια να χάσουν τρεις κάποιες περιφέρειες.
Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία πάντως δεν είναι αναλυτικά – αυτά θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός των δημοτών ανά δήμο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος -, αυτήν την απώλεια είναι πιο πιθανό να μην την υποστούν τελικά και σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, η Α’ Αθηνών και η Αχαΐα.
Γράφουν «Τα Νέα» χαρακτηριστικά: Οποιοι διαβάζουν με προσοχή τις αυξομειώσεις του πληθυσμού, βλέπουν ως ενδεχόμενη μια αύξηση των εδρών της Ανατολικής Αττικής από 10 σε 12, ενώ δεν αποκλείουν η Α’ Αθηνών να μη χάσει μια ακόμη έδρα και η Αχαΐα να διατηρήσει την παρουσία της στο βουλευτήριο με εννέα εκπροσώπους.
Επίσης αναφέρεται ότι είναι πιθανόν οι τρεις εκλογικές περιφέρειες της πρώην Β’ Αθηνών να κερδίσουν από μια έδρα παραπάνω σε σχέση με το 2019. Έτσι ο Βόρειος Τομέας θα εκλέγει 16 (από 15), ο Δυτικός Τομέας 12 (από 11), ενώ ο Νότιος Τομέας Αθηνών θα είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας καθώς θα εκπροσωπείται από 19 βουλευτές!
Κερδισμένες αναμένεται να είναι και οι δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης: η Α’ Θεσσαλονίκης θα έχει πλέον 17 βουλευτές και η Β’ Θεσσαλονίκης 10.
Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες να χάσουν από μια έδρα εμφανίζονται να έχουν οι Α’ Πειραιά, Αρτα, Μαγνησία, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Λακωνία.
Το ίδιο και οι Χίος, Καστοριά και Θεσπρωτία, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη λίστα των μονοεδρικών – αφού προς το παρόν εκλέγουν δύο βουλευτές.