| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πώς φτάσαμε στις «διορθωτικές κινήσεις»

Η αντικατάσταση του Γιάννη Οικονόμου και οι αλλαγές που προκάλεσε λόγω «καραμπόλας» έρχονται έξι μήνες μετά τις εκλογές - Μολονότι πολλοί περίμεναν ριζικότερη παρέμβαση, στέλνουν το μήνυμα πως ο Πρωθυπουργός δεν είναι αδιάφορος απέναντι στην κριτική που ασκείται για ζητήματα καθημερινότητας - Επόμενη στάση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών
Protagon Team

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας, την επενδυτική βαθμίδα και τα εύσημα από τα διεθνή ΜΜΕ, τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα απανωτά γεγονότα που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος βρίσκονται πίσω από την απομάκρυνση του Γιάννη Οικονόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη θέση του κ. Οικονόμου τοποθετήθηκε ο πολύπειρος στον τομέα Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (χωρίς αιχμές για την έως τώρα θητεία του στο υπουργείο Υγείας), ενώ αποχώρησε και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος, που αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε υπουργός Υγείας στη θέση του κ. Χρυσοχοΐδη και στη θέση του κ. Γεωργιάδη αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας η Δόμνα Μιχαηλίδου. Τη μέχρι σήμερα θέση της ως υφυπουργού Παιδείας θα λάβει η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.

Οι αλλαγές ήταν πιο περιορισμένες σε σύγκριση με τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει το μεσημέρι της Τετάρτης. Μολονότι πολλοί περίμεναν ριζικότερη παρέμβαση, στέλνουν το μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι αδιάφορος απέναντι στην κριτική που ασκείται για τον χειρισμό των ζητημάτων καθημερινότητας και ασφάλειας. Καθίσταται έτσι σαφές ότι οι υπουργοί αξιολογούνται διαρκώς και πολλοί αναμένουν τώρα το επόμενο κύμα αλλαγών –που δεν έγιναν σε αυτή τη φάση– μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού ελήφθησαν κατά τις λίγες ημέρες ξεκούρασης των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις γνώριζαν ελάχιστοι, πολύ στενοί συνεργάτες του.

Οι προηγούμενες καρατομήσεις 

Για τις αλλαγές που έγιναν –αλλά και αυτές που φαίνεται ότι μετατίθενται για αργότερα– έπαιξαν ρόλο τα γεγονότα του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023 και η ανασφάλεια που προκάλεσαν, καθώς και η ανοιχτή πληγή της οπαδικής βίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χρεώνεται, βεβαίως, το τελευταίο επεισόδιο οπαδικής βίας, που οδήγησε στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, αλλά και την επέλαση που έκαναν κροάτες χούλιγκαν τον Αύγουστο, οι οποίοι σκότωσαν ανενόχλητοι τον Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το εφιαλτικό τρίμηνο 

Το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έγιναν και οι πρώτες δύο απομακρύνσεις υπουργών: του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, που πήγε τον Ιούλιο διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που πλήρωσε την απουσία των Λιμενικών στον Πειραιά, καθώς και μια δήλωσή του (εδώ) με την οποία έδειχνε να εξισώνει το θύμα με τους θύτες. Είχε προηγηθεί η φρίκη της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, τον οποίο πέταξαν στη θάλασσα από τον καταπέλτη του πλοίου «Blue Horizon».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για το 2024 ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών» με «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» στα πεδία της καθημερινότητας, «στην Υγεία, στην Παιδεία και στο Κράτος», δείχνοντας έτσι ένα δείγμα των προθέσεών τους. Παρά ταύτα, η ανακοίνωση των «στοχευμένων διορθωτικών κινήσεων» την Τετάρτη ήρθε μάλλον ως έκπληξη για πολλούς υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης.

Σημειώνοντας την πρόοδο στην οικονομία και τον κεντρικό στόχο για αύξηση των μισθών, την Πρωτοχρονιά ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις αλλαγές στα νοσοκομεία «με ικανές διοικήσεις, που θα κρίνονται πια αυστηρά» και την αντιμετώπιση «της αργής απονομής της δικαιοσύνης». Μένει να φανεί αν το ελαφρώς τροποποιημένο υπουργικό σχήμα θα αποδώσει τα προσδοκώμενα από τους πολίτες στο πεδίο της καθημερινότητας. Επόμενη στάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.