Ο Ντένις Μπρανς θα ανακοινώσει την απόφασή του για το πανεπιστήμιο που θα φοιτήσει στις 2 Μαΐου | Facebook/ WWLTV
Επικαιρότητα

Πώς ένας μαθητής συγκέντρωσε $9 εκατ. προσφορών για υποτροφίες

Ο Ντένις Μπαρνς, μαθητής σε Λύκειο της Νέας Ορλεάνης, έλαβε προσφορές από 125 κολέγια και πανεπιστήμια χάρη στους βαθμούς του. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση φοιτητικού χρέους, καθώς 45 εκατομμύρια Αμερικανοί χρωστούν συνολικά 1,7 τρισ. ​​δολάρια σε δάνεια σπουδών
Protagon Team

Ενας μαθητής Λυκείου στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 9 εκατ. δολάρια σε προσφορές υποτροφιών από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας ρεκόρ.

Ολα αυτά τα χρήματα αντιπροσωπεύουν το σύνολο των προσφορών, ενώ ο μαθητής θα διαλέξει μία από αυτές στις 2 Μαΐου. Η ανάγκη των νέων παιδιών στις ΗΠΑ να αναζητούν υποτροφίες για τις σπουδές τους, εφόσον η οικογένειά τους δεν διαθέτει τους πόρους για να τους χρηματοδοτήσει, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 45 εκατ. άνθρωποι στην Αμερική χρωστούν συνολικά 1,7 τρισ. ​​δολάρια σε δάνεια σπουδών!

Σύμφωνα με τον Guradian, στον Ντένις Μπαρνς προσφέρθηκαν υποτροφίες από 125 κολέγια και πανεπιστήμια, καθώς διατήρησε συνολικό μέσο όρο βαθμολογίας 4,98 (σημαίνει ότι έχει λάβει βαθμούς Α και Α+ καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του στο Λύκειο). Ο βαθμός βγήκε με βάση το σύστημα Grade Point Average (GPA), το οποίο λαμβάνουν υπόψη τα αμερικανικά πανεπιστήμια, και υποδηλώνει ότι πρόκειται για των αριστούχο μεταξύ των αριστούχων.

Ο μαθητής περιμένει απαντήσεις από μερικά ακόμη πανεπιστήμια (έκανε αίτηση σε συνολικά 200) ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια σε προσφερόμενες υποτροφίες.

Προ του Μπαρνς, η πιο γνωστή περίπτωση μαθητή που συγκέντρωσε ένα ιλιγγιώδες ποσό σε προσφορές ήταν αυτή μιας άλλης Λουιζιανής, της Νόρμαντι Κόρμιερ. Το 2019, καθώς ετοιμαζόταν να αποφοιτήσει από το λύκειο Early College στο Λαφαγέτ της Λουιζιάνα, η Κόρμιερ έλαβε σχεδόν 9 εκατ. δολάρια σε προσφορές υποτροφιών από περίπου 140 πανεπιστήμια. Η ίδια δήλωσε στον Guardian ότι οι υποτροφίες που της προσφέρθηκαν έφθασαν τελικά τα 9,4 εκατ. δολάρια και ότι ζήτησε την αναγνώριση  παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες.

Η απάντηση από τον οργανισμό που καθορίζει τα ρεκόρ Γκίνες ήταν ότι δεν βρήκε άτομο με περισσότερα χρήματα σε προσφερόμενες υποτροφίες στις ΗΠΑ, αλλά και ότι δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια κατηγορία για παγκόσμιο ρεκόρ, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλον τον κόσμο διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.

Εκπρόσωπος του οργανισμού Γκίνες επιβεβαίωσε στον Guardian ότι δεν διατηρεί ρεκόρ για τις περισσότερες προσφορές υποτροφιών που έγιναν σε ένα άτομο. Αξιωματούχοι του γυμνασίου του αριστούχου μαθητή Ντένις Μπαρνς είπαν από την πλευρά τους ότι είχαν έρθει σε επαφή με τον εν λόγω οργανισμό σχετικά με την αναγνώριση του επιτεύγματός του.   

Ο Μπαρνς μιλάει ισπανικά και είναι μέλος σε εκπαιδευτικούς συλλόγους. Εχει λάβει δίπλωμα από το υπουργείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, καθώς και βραβείο από τον επίτιμο ισπανό πρόξενο στη Νέα Ορλεάνη.

Ο αριστούχος μαθητής άρχισε να υποβάλλει αιτήσεις σε πανεπιστήμια τον περασμένο Αύγουστο, με τη βοήθεια του κολεγιακού συμβούλου του σχολείου του. Αυτό που προκάλεσε η κίνησή του το περιέγραψε ως «υπερχείλιση απαντητικών επιστολών» με προσφορές για υποτροφίες. Ο ίδιος σχεδιάζει να ανακοινώσει το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει στις 2 Μαΐου. 

Μετά την τελετή αποφοίτησής του από το Λύκειο, στις 24 Μαΐου, ο αριστούχος μαθητής επιθυμεί να παρακολουθήσει σπουδές για ένα διπλό πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και στην Ποινική Δικαιοσύνη.

Ο Μπαρνς προσέφερε, τέλος, μια συμβουλή στους υπόλοιπους υποψηφίους που θέλουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια: «Ο δρόμος για ένα επιτυχημένο μέλλον είναι να προγραμματίσετε εγκαίρως για αυτό, να δικτυωθείτε με τους κολεγιακούς συμβούλους και να γνωρίζετε πάντα ότι, αν εσείς ο ίδιος μπορείτε να “δείτε” το όραμά σας, μπορείτε και να πετύχετε τον στόχο σας».